БЪЛГАРСКА ДИАСПОРА


Българските храмове зад граница – много родолюбие и търпение и малко помощ от държавата и църквата Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 13 Май 2019 10:02

 

Българските храмове зад граница – много родолюбие и търпение и малко помощ от държавата и църквата

Симеон Николов

На фона на изчезващите църкви в Германия осветеният на 11 май т.г. нов православен храм „Св.Св. Кирил и Методий” в Хамбург от митрополита на Средна и Западна Европа  Антоний за 35–те хиляди българи в този град е забележително събитие. Дългият и труден път до такива редки радостни събития отваря темата за родолюбието на българите в миграция и грижите на Държавата и църквата за тях.

продължава>
 
От древността към бъдещето – Българите и Крим Печат
Автор Експерт   
Неделя, 22 Януари 2017 14:34

От древността към бъдещето – Българите и Крим

Инж. Дочо Шипковенски*

Идеята на този проект е един интердисциплинарен подход при изследване на древните корени на нашите предци населяващи Черноморския район, като предпоставка за преодоляване на проблемите на съвремието и развитие на културните и икономически връзки в региона и ролята на българската народност. Регионът ще наричам понтийски за да подчертаем древния му характер.

продължава>
 
ЗА НОВИТЕ ЗАДАЧИ И ПРОБЛЕМИ ПРЕД ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА Печат
Автор Стойко Пеев   
Понеделник, 01 Март 2004 03:00
На чие подчинение да бъде Държавната агенция за българите в чужбина- към МВнР, Министерството на правосъдието или другаде? Не трябва ли преди това да променим Закона за българите в чужбина, без което много усилия ще остават безплодни? Защо създаваме бюрократични пречки на желаещите да получат българско гражданство?
продължава>
 
БЪЛГАРИТЕ В БЕРЛИН Печат
Автор Коянка Димитрова   
Понеделник, 01 Декември 2003 03:00
В Българския културен институт в Берлин бе представена брошурата на Виолета Йорн “Българите в Берлин”, част от поредицата “Заедно да живеем в Берлин”. Сънародниците ни в Берлин наброяват 5 000 души. Българското присъствие тук е проследено от възстановяването на държавността ни през 1878 г. до наши дни.
продължава>
 
БЪЛГАРИТЕ – НАРОД С ВЕЛИКО МИНАЛО, СРАМНО НАСТОЯЩЕ И ПОТЕНЦИАЛ ЗА ЗНАМЕНАТЕЛНО БЪДЕЩЕ Печат
Автор Д-р Васкен Кантарджиев   
Събота, 01 Март 2003 03:00
1. НЕПОЗНАТИЯТ НАЙ-ДРЕВЕН ПРОИЗХОД И КАЧЕСТВА НА БЪЛГАРИТЕ.
Френският президент Франсоа Митеран определя българите като едни от създателите на цивилизацията на планетата. Защото се позовава на най-старата арменска историография – “Ашхарацуйц” – определила българите като един от 15-те цивилизовани народа, които обитавали някога пространството между Туркестан и Ариите, в подножието на планината Имай, наричана още Имон –това са масивите на Памир – Хиндукуш. През своята история българите са създали 5 стаби5лни държави, 3 от които са в Европа. А от 25 някога значими в древността народи на Изтока днес са оцелели само 3 – Арменци, българи и индийци. Българите са създали календар, признат от ЮНЕСКО за най-точния в човешката история. По начина на подреждането на дните и месеците календарът на българите е превъзхождал индийските и китайските календарни системи.
продължава>
 
«НачалоПредишна123СледващаКрай»

Страница 1 от 3