ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ


ТЪРСЕНЕТО НА ФОРМИ ЗА ЗАЩИТА НА КОМПЮТЪРНИТЕ ВРЪЗКИ И НАРУШАВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА Печат
Автор Д-р Васкен Кантарджиев   
Петък, 01 Март 2002 03:02
Лансираните в някои западноевропейски страни предложения за създаване на сигурни мрежи за комуникации между ведомства и министерства и защити от кибер-атаки на терористи, като се използва за еталон планираната в САЩ правителствена информационна мрежа, често имат вътрешнополитически привкус и не отчитат, какво действително се прави от презокенаския партньор и на каква критика е подложен американския проект.
продължава>
 
ЕВРОСЪЮЗЪТ ШЕ РАЗШИРЯВА ШЕНГЕНСКАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА И ЩЕ ПРЕДОСТАВИ ДОСТЪП ДО НЕЯ... Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Март 2002 03:00
 ЕВРОСЪЮЗЪТ ШЕ РАЗШИРЯВА ШЕНГЕНСКАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА И ЩЕ ПРЕДОСТАВИ ДОСТЪП ДО НЕЯ НА НАЦИОНАЛНИТЕ СЛУЖБИ
Най-голямата полицейска информационна система в Европа не е тази на Европол, а SIS , компютърната система на бившите държави от Шенген: тя се простира от Исландия до Средиземно море и от Атлантическия океан до полската граница. В края на 2001 год. тя съхраняваше данни за почти 11 милиона случая. Контролът чрез SIS трябва да компенсира отварянето на вътрешните граници. Сега, под въздействието на терористичинет акции от 11.09.2001 год., ЕС иска значително да разшири SIS и да даде достъп до нея и на националните тайни служби.
продължава>
 
„ТЕНДЕНЦИИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ПОУКИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ Печат
Автор Д-р Васкен Кантарджиев   
Петък, 01 Февруари 2002 03:00
Всички събития у нас и в чужбина, свързани с присъединяването на България към Европейския съюз, се придружават от огромна шумотевица, от адмирации и аплодисменти на политици, журналисти и масмедии, без достатъчна и реална информация за най-широката маса на обществото както за предпоставките, така и за условията, при които една страна би получила одобрението за членство. До този момент безбройните вестници у нас не намериха място да публикуват критериите от Копенхаген и Маастрихт, а и по-късните решения, нито пък нашите политици и „разбиращи от всичко" политолози дръзнаха да ги коментират. Но ако това е по-малкия грях, по-малкия дявол, непростимо е премълчаването на тенденции и практики на Европейския съюз, които за него са вече постулати, но които се прикриват от българското обществено мнение.
продължава>
 
ПРИСПОСОБЯВАНЕ И ЗАГУБА НА ЛЕГИТИМНОСТ - ЕВРОПЕЙСКАТА ДИЛЕМА Печат
Автор Михаел Даудерщедт   
Вторник, 01 Януари 2002 03:03
Напредващата интеграция в Европа поставя страните-членки пред все по-голяма необходимост от приспособяване. Същевременно тя ограничава периметъра им на действие. Икономическите и социални последици изтласкват политическия елемент от обединителния проект.
продължава>
 
МОНИТОРИНГ НА ПРОЦЕСА НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ 2001 Печат
Автор Ирина Бокова   
Вторник, 01 Януари 2002 03:02
Предговор
През 2000 г. регионалното бюро София на фондация "Фриздрих Еберт" стартира проекта "Мониторинг на процеса на присъединяване на България към Европейския съюз". Силното ехо от първото изследване потвърди ползата от проекта. Интересът към книгата в страната беше толкова голям, че се наложи преиздаването й на български език. /"Експерт" публикува част от изледването- виж в Архив- ЕС/ Но също така много международни и чуждестранни институции се обърнаха към нас с молба да им изпратим английския вариант и вече очакват новото изследване.
продължава>
 
«НачалоПредишна414243444546СледващаКрай»

Страница 41 от 46