ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА


БЯЛАТА КНИГА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ... Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 10 Октомври 2010 21:31
БЯЛАТА КНИГА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НЕ МОЖЕ ДА Е БЯЛА ЛЯСТОВИЦА БЕЗ РАВНИС ПО ЕВРОПА
Появата на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили след цели осем години /предишната бе публикувана през 2002 година/ безспорно трябва да бъде приветствана като правилна стъпка на МО. Подобни прегледи на проблемите на отбраната и въоръжените сили в една демократична държава би трябвало да се правят на 3 или 4 години. Опитът на другите държави показва, че те имат основно за цел да запознаят обществеността с проблемите в сектора, тоест да допринесат за неговата прозрачност. Българският й вариант обаче е преекспониран, като е наричан “програмен” и “стратегически” документ. Вярно е, че той неизбежно носи някои характеристики от стратегическо значение, но не е и не може да бъде нито програмен, нито стратегически, две понятия впрочем, които взаимно се изключват. За това си има други документи, които се разработват на базата на Стратегия за национална сигуност- това са военната стратегия, военна доктрина,    планове за  модернизация на въоръжените сили и т.н. Една Бяла книга трябва да лобира пред политиите и да убеди данъкоплатеца, че парите му ще се изразходват правилно, както и да формира обществено мнение в подкрепа на международните ни ангажименти в сферата на сигурността.
продължава>
 
ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО КАТО ДЪЛГОСРОЧНА СТРАТЕГИЯ Печат
Автор Проф. д-р Чавдар Николов   
Неделя, 10 Октомври 2010 21:30
През последните години станахме свидетели на двукратно, официално от българска страна, определяне на срокове за въвеждане на еврото като национална валута у нас. Първият беше 2010 година, а вторият, все още неотмененият, е 2012 -2013 година.
Не е случаен обаче фактът, че и двата срока се оказаха напълно нереалистични, за което могат да се изтъкнат две основни групи причини, така да се каже „вътрешни” и „външни”. Първите са свързани с обективните показатели на стопанското ни развитие, а вторите магат да се нарекат по-скоро „оценъчни”, отразяващи възприятията на европейските институции за състоянието и перспективите на България като икономика и общество.
продължава>
 
РЕФОРМИРАНЕ НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО И ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ Печат
Автор Георги Минев   
Четвъртък, 08 Юли 2010 22:54
РЕФОРМИРАНЕ  НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО И ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ –
СМИСЪЛА И МЯСТОТО МУ В СИСТЕМАТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

През последните няколко седмици темата за обединяването на външнополитическото и военното стратегическо разузнаване за пореден път зае доста широко място в публичното пространство. Интересът към нея от страна на журналистите и на специалистите в тази област е разбираем. Разузнаването е един от основните инструменти в ръцете на държавното ръководство за гарантиране на националната сигурност и интересите на страната, при това в дългосрочен план, а не само за определен период от време. Въпросът обаче е защо се дискутират азбучни истини по темата разузнаване и защо именно сега общественото внимание е ангажирано толкова активно и почти ежедневно с тази тема, при наличието на много по-значими за всички граждани и за страната проблеми. Краткият анализ на дискусията по този въпрос показва някои интересни неща.
продължава>
 
В КОЙ ПРОЕКТ ЗА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА СЕ ГОТВИ ДА УЧАСТВА БЪЛГАРИЯ? Печат
Автор Красимир Георгиев   
Четвъртък, 08 Юли 2010 22:52
Както е известно, основното препятствие пред подписването на новия Договор за стратегическите настъпателни оръжия (т.нар. СНВ-2) между САЩ и Русия, станал факт на 8 април, беше въпросът за новата американска система за противоракетна отбрана (ПРО). Именно той стана причина преговорите по договора да се проточат няколко месеца, като в крайна сметка и двете страни признават, че дори и след подписването му между тях продължават да съществуват сериозни разногласия по отношение на ПРО.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ – ЕНЕРГИЕН ЛИДЕР, ИЛИ ЕНЕРГИЙНА „ЧЕРНА ДУПКА” НА БАЛКАНИТЕ? Печат
Автор Румен Минчев   
Понеделник, 03 Май 2010 21:19
В по-ранните години на родния „преход”, когато стана ясно, че българският индустриален потенциал, на практика, вече не съществува, а частното ни земеделско стопанство едва ли е способно да се пребори успешно с агресивната конкуренция на производителите от съседните държави, беше лансирана тезата, че занапред България ще се развива най-вече като „регионален транспортен, комуникационен и енергиен център на Балканите”. По отношение на транспортните ни амбиции, днешното състояние и реалните перспективи за развитието и модернизирането на шосейната и железопътната мрежа на страната (на фона на стореното през последните двайсетина години от повечето съседи) не само не оправдават надеждите за превръщането ни в ключов транспортен възел, но и правят съвсем реална заплахата България да се окаже „своеобразен транспортно дефицитен остров, инфраструктурен анклав от завършен автархичен тип” (мрачнато прогноза е на доц. Атанас Дерменджиев от Великотърновския университет ).
продължава>
 
«НачалоПредишна41424344454647484950СледващаКрай»

Страница 41 от 58