ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА


ЕКСПЕРТИ ЗА КОСОВО Печат
Автор Експерт   
Вторник, 01 Юли 2003 03:00
Четири години след войната в Югославия и само седмици преди очаквания диалог между Белград и Прищина, експерти от различни страни, институти и организации коментират възможното решаване на основните проблеми, свързани с Косово.

Душан Янич, Шкелцен Малики, Адем Демачи, Бруно Шох, Мухамедин Кулаши
продължава>
 
ДИАЛОГЪТ БЕЛГРАД–ПРИЩИНА ЗАПОЧНА, НО ОПТИМИЗЪМ ЛИПСВА Печат
Автор Д-р Ваня Янакиева   
Четвъртък, 01 Май 2003 03:00
Състоялите се се неотдавна във Виена първи преговори след 1999 г. между Белград и Прищина под егидата на ООН доказаха за пореден път, че принципите, върху които се изгражда схемата за разрешаване на косовския въпрос, е основана на желанията на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК), а не на реалните исторически, географски, малцинствени, икономически и политически характеристики на държавите участнички в този процес.
продължава>
 
АЛБАНИЯ: ПРЕД ИЗОСТРЯНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗМОЖНО ОТТЕГЛЯНЕ НА ПРЕМИЕРА Печат
Автор Петер Шуберт   
Събота, 01 Март 2003 03:00
Вероятно приемане на Албания в ЕС е далечно бъдеще и предполага значителен напредък при възприемането на европейските норми и принципи. В началото на 2003 г. имаше обнадеждаващи стъпки, които позволиха започването на преговори за стабилизиране и асоцииране.
продължава>
 
АГОНИЯТА НА МАКЕДОНИЯ ПО ПЪТЯ НА КОНФЕДЕРИРАНЕТО Печат
Автор Ваня Симеонова   
Сряда, 01 Януари 2003 03:00
След войната в Косово и превръщането му в самостоятелна държава в рамките на Сърбия, за всички професионалисти - балканисти беше ясно, че “албанският въпрос” ще се разширява към Македония. А след воените действия в Македония, вече не можеше да остават никакви съмнения, че албанците ще се готвят за продължителни дестабилизационни действия, които да доведат до обособяването им в самостоятелна административно-териториална единица , което и постигнаха частично със споразуменията от Охрид.
продължава>
 
ПКК ОБЯВИ ВЪОРЪЖЕНАТА БОРБА ЗА ПРИКЛЮЧИЛА Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Март 2002 03:02
Кюрдската работническа партия обяви за прикличила 15 годишната си въоръжена борба в Югоизточна Анатолия и заедно с това смени "компрометираното" си име. Риза Ердоган, говорител на организацията за Европа заяви в Брюксел, че от тук нататък ПКК ще се нарича Кюрдски конгрес за свобода и демокрация /КАДЕК/. Организацията ще се бори с мирни средства за повече права на кюрдите в Турция. Тя е единственият легитимен наследник на ПКК, подчертава Ердоган и има защо. Не всички са съгласни с тази политика, не всички искат и могат да забравят избитите кюрди, жени и деца, изравнените със земята села, измъчваните и избивани в турските затвори.
продължава>
 
«НачалоПредишна515253545556СледващаКрай»

Страница 51 от 56