ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА


БАЛКАНИТЕ СРЕЩУ ЕГОИЗМА НА ЕВРОПА Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Февруари 2002 03:01
В оценките на държавници и политици от Югоизточна Европа за ситуацията в региона се наблюдава едно все по-ясно разграничение: песимистични до драматични оценки на представителите на страните в преход и по-розови- на южните ни съседки. В същото време се открояват неизяснените позиции на страните от Западна Европа по нашия регион.
продължава>
 
EС ВИЖДА ГЪРЦИЯ В НОВА СВЕТЛИНА Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 01 Януари 2002 03:03

по Материали на Хайнц Юрген Акст и Панос Казакос - обработил Симеон Николов

Оценките в ЕС за Гърция, която доскоро често дразнеше Брюксел с някои свои позиции, са еволюирали в положителна посока. Счита се, че тя се е развила вече в един стабилизиращ фактор. Причините за това според експерти на ЕС ка няколко:
продължава>
 
"БАЛКАНСКИЯТ СБЛЪСЪК" В ПРОТИВОРЕЧИЯТА МЕЖДУ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ... Печат
Автор Борис Живков   
Вторник, 01 Януари 2002 03:03

"БАЛКАНСКИЯТ СБЛЪСЪК" В ПРОТИВОРЕЧИЯТА МЕЖДУ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ В РЕГИОНА СЪЩЕСТВУВА ОПРЕДЕЛЕНА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ

Краят на Студената война предизвика нужда от определяне на нов подход при решаването на противоречията между Великите сили. Ако дотогава съперничеството им е намирало израз в противопоставянето между двата големи политически, военни, идеологически и икономически блока, то днес, при решаването на редица конфликти е налице съществуването на съществени противоречия между страните от НАТО. Така се стигна до все по-голямото размиване на различията между Русия и Северноатлантическия пакт. През последното десетилетие всичко, което се случи на Балканите е резултат именно от необходимостта всяка Велика сила да преосмисли интересите и идеите си, свързани с бъдещето на полуострова.

продължава>
 
ПАКТЪТ ЗА СТАБИЛНОСТ: РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ ИЛИ УДОБНО ИЗВИНЕНИЕ? Печат
Автор Стефан Ралчев   
Вторник, 01 Януари 2002 03:02

Решението за стабилност в региона е ускорено приемане на балканските страни в Европейския съюз

След случилото се на 11 септември тази година в Ню Йорк въпросът за сигурността заема все по-важно място в дневния ред на правителства и международни организации. Балканските страни или, както обичат да ги наричат "евфемистично" на Запад - страните от Югоизточна Европа, не правят изключение.

продължава>
 
УНМИК В КОСОВО НЕ СЪЗДАВА МОДЕЛ Печат
Автор Андреас Витковски   
Вторник, 01 Януари 2002 03:00
Две години след изграждането на преходното административно управление на ООН и провеждането на местни избори /октомври 2000 г./ и общи избори /ноември 2001 г./ в Косово, действително е време за оценка на стратегията на УНМИК. Анализаторите от западноевропейските страни, които се опитват вече да правят подобни оценки, вероятно за да оправдаят положените усилия преувеличават съществено постигнатите резултати, премълчават действителни и сериозни проблеми и в крайна сметка отклоняват вниманието от основни нерешени въпроси, предизвикани от външна намеса. Нещо повече, особено след терорстичните актове в САЩ от 11. 09.2000 г се търси отговор на въпроса "Може ли Косово да бъде модел?", който да бъде прилаган и другаде по света.
продължава>
 
«НачалоПредишна51525354СледващаКрай»

Страница 51 от 54