Терористичният акт на летището в Бургас е пробив в националната сигурност на страната Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 20 Юли 2012 07:20

Фокус: Г-н Николов, имало ли е предпоставки да се очаква в България подобен атентат като този в Бургас?
Симеон Николов: Да, за това беше предупреждавано още преди две-три години. Искам да напомня например австрийския експерт Фридрих Щайнхойзлер, който в труда си „Европа – цел на терора” в края на 2011 г. предупреди, че в Полша, България, Румъния и Чехия се създават нови ислямски терористични клетки. Подобно предупреждение направи и експертът по тероризма и автор на такава литература Юрген Елзесер в книгата си „Как Джихадът дойде в Европа” като посочи действащи активни терористични организации на Балканите – три в Турция, две в Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина и други. Това не беше изненада, защото още, когато имаше еуфорични коментари за ликвидирането на Осама бин Ладен, нашият Център за стратегически изследвания на базата на наши колеги в Западна Европа направихме коренно различен извод като казахме, че със смъртта на един възрастен човек - Осама бин Ладен не може да се говори за край на тероризма, защото той се намира във възход. Още тогава експертите в Европа оценяваха, че в момента има 10 000 активни терористи, които във всеки момент са готови да ударят. От тогава нещата се развиха така, както ние прогнозирахме и известна роля за това изигра така наречената Арабска пролет, защото тя даде възможност на терористичните организации да се активизират в някои страни в Северна Африка, Близкия изток, където дори заеха силни позиции и форми на агресивност както в Либия. Увеличи се техният личен състав. Навремето говорихме за 10 000-20 000, сега само в Северна Африка са 20 000 членове на терористични организации. Така че тероризмът е във възход. Предупреждение за това имаше. Имаше не само предупреждение за активизиране на терористичната дейност в огнището й в Европа и на Балканите, а ние тогава в нашето изследване посочихме точно уязвимите обекти в България, които могат да бъдат ударени от терористи. Там са посочени летище Варна и летище Бургас. Друг е въпросът, че в България за съжаление досега подценявахме силно терористичната заплаха и това, което ще се промени след този терористичен акт е, че ще се вземат мерки, но лошото в нашата страна е, че ние винаги вземаме мерки след като колата се обърне.

 


Фокус: След предупрежденията за очакван атентат срещу израелски граждани в България през януари месец взети ли са необходимите мерки за сигурност?
Симеон Николов: Специалните служби трябва да дадат отговор. Аз си зададох въпроса и тази сутрин, когато прочетох някои обвинения от страна на Израел. Там се казваше, че израелските служби са помолили българските служби да осигурят охрана, включително и на обекти в сферата на туризма. Нека нашите служби отговорят дали са го направили или защо не са го направили. Преди две-три години когато правихме този анализ с нашите прогнози, ние поставихме въпроса има ли радикален ислям в България и прав ли е Фридрих Щайнхойзлер с предупреждението за Полша, България, Румъния и Чехия, но тогава никой не ни отговори дали има такъв радикален ислям и такива спящи клетки и т.н.

 


Фокус: Кои са другите обекти, които са уязвими на терористични атаки освен летищата във Варна и Бургас?
Симеон Николов: Това са АЕЦ „Козлодуй”, предприятия, преработващи нефт, петрол, критични пътни структури и други. Те са определени на базата на принципите в терористичната дейност, които са да се предизвикват разрушения, които да привлекат обществено внимание, да има възможно повече жертви и да се даде политически сигнал или предупреждение за дадени действия - например небалансираната политика. Ако политиката ни в Близкия изток евентуално е била небалансирана, нашият министър на външните работи беше доста активен напоследък в този регион и то изключително на страната на едни от силите, които противоборстват там, тогава също е възможно. В Испания изтеглиха контингента си и имаше избори след атентатите в Мадрид на жп гарите. Терористите използват такъв подход. Но тук не можем да говорим само за една страна. Ние все пак сме член на Европейския съюз и това е първият атентат в страна-членка на ЕС. Опити за такива атентати имаше в западноевропейски страни, но те бяха предотвратени. Единствено при нас се постигна този пробив. Това е пробив и в националната сигурност и тук трябва вече сериозно да се замислим за бързи мерки, тъй като става дума не само за нашата сигурност, а става дума и за сигурността на нашите партньори. Ние сме едно цяло.


Фокус: Необходимо ли е свикването на Консултативния съвет по национална сигурност при президента?
Симеон Николов: На пръв поглед едва ли е необходимо да се свиква съветът преди да се изясни цялата ситуация, обстановка, защо е направено. Защо е направен този атентат – това е основният въпрос, на който трябва да си отговорим. Освен това, естествено е, че след този атентат ще бъдат повдигнати много въпроси от цялата сфера на националната сигурност и ако се разкрият недостатъците, които аз също виждам, че има, които заслужават и правят крайно необходимо свикването на съвет при президента – да, тогава да. Но така инцидентно както по начина, по който всички управляващи – половината правителство се качи на самолети и коли и тръгна към Бургас – не, това не е държавническата реакция.


Фокус: Какъв ще е международният отзвук от подобен атентат, застрашена ли е сигурността на страната ни и можем ли да очакваме още подобни атентати?
Симеон Николов: Обикновено терористите през последните няколко години правят по няколко атентата, т.е. верижни атентати, които следват един след друг. В нашия случай не беше така. Можехме да очакваме и на друго летище примерно, на мост, на друго място и така нататък, но това не се случи. Колкото до опасност за страната, аз виждам, че най-голямата опасност е да не бъдем въвлечени в някакви предстоящи военни действия, защото Израел настояваше доста за военна операция срещу Иран и благодарение на натиска от САЩ и Международната общност все пак той не може сам да предприеме такава, Сирия трябваше да бъде поставена на колене, за да бъде разкрита възможността да се нанесе военен удар срещу Иран. Преди изборите в САЩ такива действия се считат за крайно нежелателни, но ако Израел се възползва и експлоатира този терористичен акт, за да обоснове необходимостта да удари Иран, естествено, че България може да бъде въвлечена в много сериозни неща, да се окаже в центъра на водовъртежа и цел на терористични атаки и в бъдеще. Разбира се, че има опасност за националната сигурност, затова много зависи от умерената, балансирана външна политика на България.


Фокус: Израел обвини Иран за терористичния акт в Бургас. Как ще се отрази на отношенията между България и Израел фактът, че в България се случва това?
Симеон Николов: Същността на моето предупреждение е да не се хващаме веднага за реакцията на Израел, която за него е справедлива, защото Иран не веднъж е отправял заплахи, защото не признава Държавата Израел, но не може 60 минути след като е станал атентатът в България, в Израел на най-високо ниво да бъде заявено – Иран стои зад него. Ние не сме започнали разследване още тук, те вече знаят, че е от Иран. Иран в последните сто години не е предприел никаква агресия спрямо никого. Друг е въпросът с „Хизбулла”, но „Хизбулла” се заяви като политическа сила, която се отрече от терористични действия, макар че до преди година-две тя действително беше замесена в такива срещу Израел. Именно в това виждам голямата заплаха – да не бъдат въвлечени България, а и не само България и западните страни, да бъде пречупена волята на САЩ, които не желаят сега да има такъв удар преди изборите, и Израел да ни въвлече в такива действия. Това е най-голямата опасност. Иначе може да се окаже, че действително този атентат е бил на някоя група терористи, които не са успели да ударят в Германия еврейски обекти, а са успели тук, защото им е било по-лесно. Но може да се окаже, че е много по–наскоро планирана операция в резултат на това, че България стана много активна и много дръзко се държи в Близкия изток и да се даде предупреждение за по-голяма умереност на нашата страна и не само на нашата страна, а и на западните позиции в региона. Това са версии, но това са тези три версии, но аз се опасявам най-много от третата версия – провокация с цел въвличане във военни действия от страна на Израел. Малко конспиративно звучи, но последствията при една такава война ще са най-страшни.


Фокус: Случайно ли е избрана датата 18 юли за атентата в Бургас? На същата дата е извършен подобен терористичен акт в Буенос Айрес?
Симеон Николов: Не, аз не намирам връзка и не смятам, че е сериозно да се търси връзка, че точно на тази дата в Буенос Айрес беше направен 2004 г. този атентат, защото тогава ще трябва да започнем да формираме конспиративни теории. Вчера излезе и докладът на Европейската комисия – ето вие не можете да пазите границите си, къде сте тръгнали за Шенген. Съвпаденията са много – и в Дамаск вчера имаше атентат и в Сирия нещата се развиха още по-сериозно с атаките в столицата и така нататък.


Фокус: Кое е най-важното нещо, което трябва да предприеме страната ни на първо време, за да запази сигурността си?
Симеон Николов: Не биваше да подценяваме така заплахата от тероризма. Ние многократно в нашите анализи сме предупреждавали, някакси нещата при нас не се приемат на сериозно, сякаш те касаят някой друг. Същото подценяване и в отбраната - имало НАТО, то щяло да ни пази. Няма НАТО, ние сме НАТО, ние трябва да се пазим и то не само нас, но и нашите партньори. Така че първо тази нагласа в нашите политици трябва да се промени и второ да има воля да се приложат някои мерки, защото в началния период след атентатите 2001 г. България имаше много сериозен теоретичен принос, имам предвид конференциите, които се проведоха в България, предложенията, които се дадоха за спиране на финансовите потоци към терористите, за предотвратяване на терористични атаки, за определяне на кризисните и така уязвимите обекти, вземане на мерки в тях и така нататък – толкова много беше изговорено, написано и при това много ценни неща и много по-полезни отколкото нещата, които слушахме от някои западни „експерти”. Така че и ние имаме добрите експерти, въпросът е политическата воля за реализиране на тези предложения и това, което може се случи по-късно. Да не подценяваме заплахата от тероризъм, защото в новата структура на „Ал Кайда”, която започна да се изгражда 2006 г. освен стратегическо, ръководно и оперативно ниво главно командване, те вече имат шест специални организации, подчинени на главното командване, имат мобилна медийна група, имат специално подразделение за кибер атаки, имат централна изследователска група за радиоактивни материали. Тези неща не са много известни, но ако се направи справка какви терористични клетки са били разкрити през последните години, ще се види, че тези терористични клетки са се специализирали. В Мароко например ако са се специализирали върху нови взривни вещества, в Турция разкритата терористична клетка се е учила да сваля самолети с безпилотни летателни средства, то в Йемен терористичната клетка, която била разкрита там се е занимавала специално с организиране атентати на летища и гари в Европа. Трябва да се познава днешното възходящо развитие на тероризма и в никакъв случай тези неща да не се подценяват. Ние не живеем на някакъв райски остров, границите още от 2001 г. не са пречка за тероризма.
Яна НЕЦОВА


Интервю на Яна Нецова със Симеон Николов за Агенция "Фокус"
Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, в интервю за Агенция „Фокус” за терористичния атентат на бургаското летище.