Министерство на външните афери Печат
Автор Катя Събева   
Петък, 17 Август 2012 14:17

Това е буквален превод от английски –  Ministry of foreign affairs. Но дали е само превод без съдържание, когато се отнася до ведомството в София? България продължава да няма външна политика, кадрите на ГЕРБ не са наясно с националните ни интереси, но добре преследват своите лични интереси. Хаосът се задълбочава като се облича с все по-оптимистични изказвания и обещания за светло бъдеще.
Може бе новото през периода е превръщането на МВнР в министерство за домашни и международни афери. Не че това го нямаше и преди, но сега се забелязва стабилна и необратима тенденция.

Само няколко примера:

Първият е свързан с новата „кохорта” посланици на България изпратени в чужбина в резултат на борбата на Младенов с близки на неговия баща и митичната Държавна сигурност (ДС).
В. „Галерия“ оповести тарифата за поста – 80-100 000 лева. Ако тази информация е вярна, аферата си я бива защото надминава 4.5 млн. лева, като се има предвид че над 45 посланици и генерални консули бяха изпратени през последната година.

Другите афери са по-политически.
Ватикана ни удари звучен шамар с отказа на агреман на лицето Кирил Маричков – внук. Тази афера ще хвърля дълго време сянка върху отношенията ни с тази държава.
Вторият шамар е намерението на Светия престол да издигне в ранг кардинал г-н Пройков, който според комисията „Костадинов” бил свързан с ДС.
ОССЕ пък покани бившия ни посланик в Германия Иво Петров, демонизиран от българските политически еднодневки, да оглави мисията на европейската организация в Таджикстан.
Лошо, много лошо… Един изявен в Италия „демократ” бе касиран, а един от сподвижниците на бащата на Николай Младенов – реабилитиран. Оказва се, че и международните организации не разбират твоята стръвна битка със „сенките от миналото”.
А иначе, оглеждайки „новите” посланици става ясно, че те са предимно „стари муцуни” от времето на СДС – бившата партия на Младенов и нейния клонинг ДСБ.
Да не пропусна да прибавя към домашните афери в тази област изпращането на братовчеда на Младенов втори път за български посланик в Бразилия. Но не вярвам той да е броил съответната сума за новия си пост.

Вторият пример е свързан с „оптимизацията”, „актуализацията”, „приоритизирането” и т.н. на работа на МВнР. В края на краищата целият мандат на ГЕРБ отиде за това да направят МВнР филиал на (не)известна неправителствена организацията. „Жендов 2” прерасна в механизъм за постигане на личните цели на Младенов, офицера Валери Рачев, някакви госпожи от алтернативните общества, верни и всеотдайни другарки на министъра.

Най-голямата афера бе спомената от посланика ни агрее в Саудитска Арабия Родион Попов неотдавна. Имаше  даже питане в Народното събрание по сделки с оръжие към които е имал отношение офицера Валери Рачев – шеф на кабинета на Николай Младенов – потулено от ГЕРБ и ДАНС не без помощта на вносителите от  БСП. Този Рачев трябва да е много силен човек щом продължава да „оптимизира” МВнР въпреки съмненията най-малко за конфликт на интереси.

Третият пример е свързан със заканите за разпродажба на „ненужните” дипломатически имоти зад граница. Аферите тук предстоят.

 • Имотите в Мексико например си стоят  непродадени. Въобще страната на ацтеките е доста странен случай. По  постановление на Министерски съвет, българското посолство в тази страна е отдавна  закрито. Въпреки това ГЕРБ изпрати нов български посланик само преди няколко месеца.
 • Чили е също е интересен казус. Хем закрихме това посолство,  хем имаме посланик.
 • Нарочените за продан имоти в Хага, Копенхаген, Адис  Абеба и къде ли не още продължават да бъдат управлявани от българската  държава.
 • Е, има и пробив – продадохме всичко каквото Народна Република  България бе закупила в Бон, без да сме наясно как ще удовлетворяваме исканията и ще защитаваме интересите на десетките хиляди българи в тази провинция.
 • Сега ще следим къде отиват парите от тази сделка и каква е ползата за  българската държава.
 • А аферите около имотите у нас, стопанисвани от АДИС, са тема за отделен анализ.
 • Новата за мен фигура във външнополитическия кадрил е президентът Плевнелиев. Очевидно е, че той е доста любознателен човек. Неговите разходи за разходки в чужбина и опознаване на Запада накараха Народното събрание да му позволи за изхарчи още един милион лева народни пари.
 • Туризмът на президента се оказва обаче недостатъчен. Ако бе отишъл трети път в Лондон например България можеше да спечели трети олимпийски медал. И затова си останахме само с два.
 • Особено трогателна бе срещата на българския държавен глава с външния министър на Обединеното кралство. Тази среща е показателна за самочувствието на Плевнелиев, за неговото разбиране за национално достойнство и държавност, както и за скромните възможности на българския посланик Константин Димитров. При следващото посещение предлагам президентът да проведе официална среща с референта за България във Форин офис. От него също може да научи много за атентата в Бургас, например. Повече дори от вицето Цветанов.
 • „Голямата новина”, че Плевнелиев бил поканил НВ Елизабет е всъщност доста стара – достатъчно е да се прелистят вестниците по времето на Желев, Стоянов или Първанов за да се разбере, че Нейно Величество е канена многократно да посети България.
 • Впрочем докато огледа всички хай-тек паркове и паркинзи в чужбина, мандатът на Росен Плевнелиев ще изтече и ще трябва да освободи президентското кресло на Бойко Борисов.
 • Нали такава бе тази афера, ако правилно си спомням?
 • Иначе всичко си е по старому – унизителният Механизъм за сътрудничество и оценка продължава да действа. Скоро към наблюдаващите ни страни ще се присъедини Хърватия, която с право ще ни дава съвети в борбата с корупцията, организираната престъпност, незаконните трафици и реформата на съдебната система.
 • Бас държа, че ако Младенов продължи да оглавява МВнР, а Цветанов – МВР,  този Механизъм ще действа и след влизането на Сърбия и Македония в ЕС…
 • Както и преди, България е извън Шенген. Стойката на „обидена госпожица” по този въпрос въобще не ни отива. Особено след атентата на летище Сарафово.
 • Франция продължава да гони българските роми, за което българското МВнР мъжки мълчи. Приятелката на БГ премиера, г-жа Меркел, май се готви да последва челния френски опит. Македония приватизира цели раздели от българската история и дори постави въпроса дали сме българи въобще.
 • Румъния претендира за първи път в новата история за изконна българска земя и прилежащи морски пространства, а МВнР се чуди как и къде да си завре главата в пясъка…
 • Ще добавя само, че оценявам като гениална идеята на Бойко Борисов да изгони Младенов и министерството на домашните и външните афери от ул. Жендов № 2.
 • Дори може да не ги настанява във военното НДК – няма смисъл. Защото България няма и няма да има дипломация докато ГЕРБ са на власт. А и дипломатите ни дори футбол не могат да ритат като хората…