Декларация на Българското дипломатическо дружество относно назначаването на посланици Печат
Автор Експерт   
Петък, 24 Май 2013 14:11

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Българското дипломатическо дружество относно назначаването на посланици

Във връзка с информацията за решение на служебното правителство да се поискат агремани от съответните страни за 8 нови посланици и самопредложението на самия премиер да бъде изпратен за посланик в Рим, Българското дипломатическо дружество е задължено да заяви следното:

 

1. В писмото си до Президента на Република България Росен Плевнелиев от 28 февруари 2013 г. ние изрично препоръчахме: „Служебният кабинет да не предлага, а президентът да не издава укази за назначаване на посланици и постоянни представители до встъпването в длъжност на правителство, избрано от парламента след изборите.»

 

2. Подходът на служебното правителство е продължение на практиката на непрозрачност, задкулисие и безпринципност, което е пречка в изграждането на професионална дипломатическа служба и подкопава доверието в нея.

– Прибързаността на решението за изпращане на нови посланици дни преди формиране на ново правителство в България поставя под съмнение вярната оценка на потенциала на кандидатите за изпълнение на отговорните задачи по развитие на двустранните отношения. Това неминуемо ще се отрази на мнението на съответната държава относно сериозността и значението, което българската страна отдава на същите.

– Решението създава условия за конфликт между президента и новото правителство, натрапвайки на последното тези назначения при това по един безпринципен и очевидно политически мотивиран начин.

– Такъв подход не съдейства за изграждане на авторитет на Дипломатическата служба пред българското общество и пред света и не стимулира самите дипломатически служители за скъсване с досегашни порочни практики на политически назначени, дългогодишни посланически мандати за определени хора и задкулисни кадрови решения.

- Порочна е и практиката за назначаването като щатни служители на Министерство на външните работи на хора извън системата на МВнР и изпращането им след това на мандат като формални професионалисти. Освен това, мястото на постоянен секретар на МВнР бе създадено в Закона за дипломатическата служба от 2007 г., на който Българското дипломатическо дружество е съавтор, именно за да се запази професионалното ръководство при смени на правителствата и затова е странно, защо заемащият тази длъжност от 2012 г. за 5 годишен мандат трябва да го прекъсва заради посланически пост и в неизпълнение духа на Закона.

 

3. Служебният премиер Марин Райков като професионален дипломат, познаващ Закона за дипломатическата служба, правилата и дипломатическата практика е длъжен да даде пример и да демонстрира морал.

От правна гледна точка може и да няма проблем, но не изглежда особено състоятелна процедурата, при която господин Марин Райков оглавява правителството, вземащо решение за негово посланичество по предложение на министерството, което той оглавява;

– По закон всеки български дипломат може да се изпраща на нов мандат след минимум 2 години престой в София;

– Изцяло противоречи на нормалната дипломатическа практика е да се мести току-що пристигнал в страната на акредитация и даже все още не връчил акредитивните си писма посланик само за да освободи мястото на нов. След като повече от година България бе без посланик в Рим, това ще бъде нов крайно негативен знак към Италия;

- Извън всякакви нормални междудържавни отношения е премиерът на една държава да прави посещение в друга държава (Премиерът Марин Райков води делегация в Рим), в която вече му е поискан агреман за посланик .


Предвид горното, ние призоваваме президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Марин Райков към адекватни реакции и решения, отговарящи на достойнството на институциите, които представляват и длъжностите, които заемат и на авторитета и достойнството на държавата България и нейната външна политика.

 

УС на БДД

24. 05. 2013 год.

София