Виенската конвенция от 1963 г. ясно и категорично определя поведенито на дипломатите Печат
Автор Експерт   
Вторник, 16 Юли 2013 13:26

Виенската конвенция от 1963 г. ясно и категорично определя поведението на дипломатите

Посланик Петър Междуречки

- Господин Междуречки, напоследък в общественото пространство твърде много се заговори за съвместното изявление на френския и английския посланик, поместено в български всекидневници? Вие сте професионален международник с дълга дипломатическа практика. Каква е вашата оценка на тази публична изява на двамата посланици?

- Откровено да ви кажа, аз съм дълбоко изненадан и учуден от нея и дори в началото помислих, че става дума за някаква журналистическа игра. Първо, към двете страни изпитвам особено топли чувства на уважение, а едната от тях - Германия, благодарение на дългия ми престой в нея смятам едва ли не за своя втора родина. Добре зная, че тези големи държави разполагат с високо професионално подготвени и балансирани дипломати. И изведнъж изява, която е в най-грубо нарушение на международното право и на международната практика.
Задавам си въпроса: тези двама топ дипломати не познават ли Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1963 г., която ясно и категорично определя поведението на дипломатите към държавата, в която са акредитирани? Според тази конвенция дипломатите и особено посланиците нямат право да се намесват в каквато и да било форма във вътрешните работи на страната, в която са акредитирани. Оценките си за държавата на акредитация те могат да дават и съобщават само по съответните ди пломатически канали до ръководния им център.
В случая, за който става въпрос, двамата ръководители на дипломатическите мисии очевидно са се подвели от недопустимата практика на бившия американски посланик Джеймс Уорлик, който се държеше у нас не като дипломат, а като генерал-губернатор и никой от управляващите не смееше да му направи каквато и да е забележка, тъй като той очевидно се ръководеше от основното правило на американската дипломация - право на силния, а не сила на правото.
- Суверенна държава ли сме, или нечий протекторат?
- И аз това се питам. В международните отношения има едно неписано правило: "Не уважаваш ли сам себе си, никой няма да те уважава. Докога ще бъдем само "йесмени", както ни нарече г-н Ширак, имайки предвид поведението на новата ни политическа звезда г-жа Кунева-Пръмова по време на преговорния процес за влизането на България в Европейския съюз. А на нея като на млад политик бих препоръчал да се съобразява в по-голяма степен с поведението на човека, който я е измъкнал от политическото небитие, особено в такива сложни моменти, които преживява страната ни. В противен случай нищо добро не я чака. Това й го казва човек на 80 години, който много е видял и чул в този живот.

 

Интервюто взе Диляна Кочева