Недопустимо поведение от гледна точка на класическия протокол Печат
Автор Експерт   
Сряда, 14 Август 2013 12:48

Недопустимо поведение от гледна точка на класическия протокол

Анатолий Пазийски, член на БДД  и консултант на "Експерт–БДД" в интервю за в–к "Всеки ден"

Разрешава ли протоколът президентът да бъде сниман, докато се храни? Кога медиите могат да присъстват на официални вечери с участието на държавни глави и кога е редно те да напуснат залата? Каква е разликата между двустранна среща и среща на четири очи? Потърсихме отговора от Анатолий Пазийски, който е бил дългогодишен шеф на протокола на "Дондуков" 2 по времето на президента Георги Първанов. Тези въпроси бяха породени от участието на президента Росен Плевнелиев в тържествената вечеря за Рамазан Байрам в Пловдив, на която той разговаря и с турския вицепремиер, и от факта, че протоколът на "Дондуков" 2 не допусна българските журналисти на събитието.

Г-н Пазийски е лектор и преподавател по дипломатически протокол, стил, етикет и правила на поведение в обществото. Дипломат от кариерата. Член е на БДД. Завършил е икономика и международни отношения.

 

- Г-н Пазийски, по искане на президентството на българските медии бе забранено да отразят тържествената вечеря-ифтар по случай края на Рамазан Байрам, на която присъстваха президентът Росен Плевнелиев и турският вицепремиер Бекир Боздаг. Така и не стана ясно какво точно са си говорили двамата и каква среща всъщност са имали. Как ще коментирате този казус?
- Нормално е медиите да са в неведение, след като не бяха допуснати там. Това е принципен гаф, т.е. българските журналисти са били поставени в неравностойно положение спрямо турските си колеги. Това е недопустимо поведение от гледна точка на класическия протокол. Що се отнася до разговорите на маса - те се договарят от двете страни предварително. От друга страна, на официална вечеря не е прието да се водят официални разговори, най-малкото до поднасянето на кафето и десерта Там обикновено се водят свободни разговори. Така бих ги характеризирал от протоколна гледна точка. А какво са си говорили двамата само те си знаят.

-Т.е по-коректното е от президентството да кажат, че Росен Плевнелиев и Бекир Боздаг не са имали среща на четири очи, но са имали двустранна среща?
- Да, но тя е неофициална, макар че по време на вечеря няма класическа двустранна среща. Те са седели по старшинство на масата един до друг и са си водили разговори от всякакъв характер. Предварително планираният разговор на 4 очи се провежда половин час преди вечеря или след нея.
- Очевидно недопускането на български журналисти на ифтара е гаф. По принцип допускат ли се медии на тържествени вечери с участието на държавния глава?
- Организаторите решават как да се процедира, докъде да допуснат журналистите и какво да се отрази, но отношението към всички медии трябва
да е еднакво и условията да са равнопоставени. Не може едни да влязат, а други да се дискриминират. Така че, ако е правилна информацията, че български медии не са били допуснати в залата, това е дискриминация спрямо тях.


- Неофициално от президентския протокол обясниха, че практиката не допуска държавният глава да бъде сниман, докато се храни.Така ли е наистина и каква е все пак българската и световната практика?
- Има стремеж лидерите да не се снимат с нож вилица и с чаша в ръка. Но пак казвам, че това правило трябва да е валидно за всички, а не само за някои. А все пак на вечерята е имало достатъчно турски медии, които са я отразили.

- Странно е обаче, че президентството не е пуснало журналистите, при положение че домакин на събитието е Главното мюфтийство и то не е забранявало
достъпа на български медии. Какви са правата в случая на президентския протокол и доколко той може да се меси?

- По принцип всяко посещение на държавния глава се координира предварително и се изработва сценарий за посещението. Иначе домакините решават дали да пуснат или не медии. Не мога дори да си представя, че президентската администрация е решила български журналисти да не присъстват на вечерята. Не знам откъде е дошло това решение. Много е странно и както казах, то е не допустимо.


- Извън конкретния случай според вас Росен Плевнелиев успя ли да овладее държането на един президент?
- В голяма степен той се държи коректно, т.е държи се официално. Друг момент са жестовете, мимиките, начинът на говорене, които много трудно може да се променят дори и за по-дълъг период от време. Това са утвърдени в характера на човека начини на поведение пред публика.Това трудно се учи и трудно се ревизира.

- На всички прави впечатление, че по време на официални церемонии и празници президентът предпочита да чете речта си, отколкото да говори свободно. Смятате ли, че той ще успее в бъдеще да се разчупи и да импровизира изказванията си, вместо да чете написаното от съветниците си слово?
- Чисто оптически човек, който говори свободно, изглежда по-добре
Но не всеки е в състояние да коментира въпроси от различни области на живота. Не всеки е специалист по всичко. Когато темата е по-непозната, по-добре е да се чете, защото по-малкият гаф е да се чете, отколкото да се бърка фактологически с импровизации. Малко са хората, надарени с феноменална памет като президента Георги Първанов, така че лесно да помнят имена, факти, дати, дори и в непознати области.

- Кои други политици добри оратори бихте отличили?
- Образец е Лютви Местан - и като начин на изразяване, и като речник, и като външност, и като жестове, и мимики, и акценти. Харесвам и поведението на Бойко Борисов, без да коментирам съдържанието на фразите. Начинът му на поведение пред камера и общуването с медии и хора е много добро.

- Какво мислите за ораторските способности на Сергей Станишев и за неговото поведение?
- Той има енергичен, младежки стил на поведение, често ходи без вратовръзка, общуването му е добро и е насочено повече към по-младата публика.

- Депутатите ще прекъснат лятната си ваканция и ще се върнат в парламента направо от плажа, за да гласуват ветото на президента върху актуализирания бюджет. В какви случаи протоколът разрешава политиците да бъдат облечени по-неглиже, когато са в държавните институции?
- Ако питате мен - в никакви случаи. Ние се водим от картината на очаквания на околните и както вие не можете да си представите автомонтьорът да ви посрещне във фрак или бял костюм, така и хората очакват банкери и политици по външен вид да отговарят на техните представи. Тук съм безкомпромисен. Във външния вид, в облеклото, в маниерите на поведение не може да има никакви отклонения от класическия стил или от т.нар. консервативен административен стил на облекло. Както казва Джорджо Армани: "Когато отида в неделя вечер у мой приятел на вечеря и той ме посрещне по дънки и пуловер, а аз се явя с костюм и вратовръзка, проблемът е негов, не е мой." Априори след 20 часа вечер всичко е официално.

- Кое в облеклото на родните депутати ви дразни?
- При много от дамите има елемент на демонстрация на статус, не на класика в облеклото.
При мъжете винаги ме дразнят разкопчаните ризи.