Напрегната надпревара и още неизвестни в предстоящите европейски избори Печат
Автор Експерт   
Събота, 22 Март 2014 19:20

Напрегната надпревара и още неизвестни в предстоящите европейски избори

Жоржета Пехливанова

 

Европейските избори навлизат в разгара, въпреки напрежението, което ескалира около събитията в Украйна. Групата на ПЕС, която е в център-ляво и групата на ЕНП в център-дясно си дишат във врата в надпреварата коя от двете да бъде най-голямата политическа група в следващия Европейски парламент сочат последните прогнози на PollWatch 2014 от 19 март т.г.

 

Според тези прогнозни изследвания се предвижда социалистите да имат 28.5% или 214 депутатски места в Европейския парламент след май 2014 г., по-висок брой депутатски места от предишната прогноза. Но в този отрязък от половин месец ЕНП е набрала скорост и също напредва. „Народните“ вече стигнаха до 28.4% и 213 депутатски места - най-голямо процентно увеличение, което PollWatch 2014 дава досега на тази група след направен подробен и прецизен анализ. Разликата между двете водещи партии в Европейския парламент е само 0.1% или едно депутатско място, т.е. на лице е техническо равенство между двете големи еврогрупи.

АЛДЕ (либерали) – 66 депутати

Последните прогнози са плод на повече сондажи в по-голямата част от държавите-членки. Също така е отчетено движението при „смесените“ листи (различни клонове или малки партии, групирани в една листа) и нови данни на повече партии. Тези последни движения са в полза на АЛДЕ. Либералите се връщат отново на третото си място в тази прогноза с 8.8% и с 66 депутатски места, в резултат на увеличаване броя на либералите в Харватия, Германия и Полша.

GUE/NGL – 57 депутати

Европейската обединена левица/левите зелени Нордик се нарежда според това прогнозиране на четвърто място с 7.6% и 57 депутатски места, тъй като има някои партии и членове, които са отпаднали от класацията.

ЕСR (консерватори и реформисти) – 40 депутати

При Европейската група на консерватори и реформисти и при Групата на зелените/ Европейски свободен алианс продължава спадане на привърженици. ECR се очертава да има 5.3% и 40 места с влияние предимно в 6 държави-членки.

Greens/EFA – 38 депутати

Спадът при Зелените, Greens/EFA, също продължава и ги нарежда на 6 позиция с 5.1% и 38 места. Бройката показва, че спадът е над 1/3 в сравнение с настоящото представителство, което „зелените“ имат в Европейския парламент (в 11 държави-членки).

EFD – 33 депутати

Партията „Европа на свободата и демокрацията“, EFD, се очертава да има 4.4% присъствие и 33 места от 7 страни, като близо 2/3 от местата са на Партията за независимост в Обединеното кралство, Ukip, която се очертаваше да стигне до 20 места, но е постигнала 28 депутатски места.

NI – 90 депутати

Последната група, NI, на т.н. „нерегистрирани“ се очертава да има 12% и 90 места, 18 от които са на Френския национален фронт, позициониран на второ място на предстоящия местен вот във Франция след Съюза за народно движение(UMP).

Дуелът Шулц-Юнкер за председателския пост на Еврокомисията

Европейската народна партия и ПЕС влязоха в битка коя от двете големи групи ще бъде най-голямата в новия Европарламент. По прогнозни данни разликата между двете е не повече от 4 депутатски места. На практика това означава, че тези две групи си дишат във врата и разликата между двете е в рамките на стандартната грешка в прогнозите на агенциите. Партиите, които влизат в ЕНП напоследък се съвзеха и в тези прогнози вече, предвид резултатите в повечето страни-членки през последните седмици, са по-високи и в подем.

Освен това кандидатът на ЕНП, определен в Дъблин от „народните“ за бъдещ председател на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, се очертава, че е кандидатът, който ще има по-голяма подкрепа в новия Европарламент, отколкото кандидатът социалдемократ Мартин Шулц, кандидат за същия пост на ПЕС. На пръв поглед при един вот за двамата има резон да се предполага, че ЕНП, АЛДЕ, ECR(консерватори и реформисти) и чешката ANO (която се очаква да се присъедини към АЛДЕ) ще подкрепят Ж.К.Юнкер и заедно тези групи събират 325 депутати (43.0%) От другата страна тези, които се предполага, че ще подкрепят Шулц – ПЕС, GUE и G/ALE, означава, че той ще бъде подкрепен от 309 депутати или (41.4%).

Но дали всички тези групи ще останат в подкрепата на Юнкер или на Шулц? Не се знае. Защото, както АЛДЕ, така и GUE и Зелените вече представиха своите „основни“ кандидати за същия пост: Ги Верхофстадт, Алексис Ципрас и Ска Келер и Ж. Бове, съответно. Не е ясно също така дали ECR би уважила кандидатурата на Юнкер. Все още е далече да се прогнозира дали всички национални партии, които членуват в ЕНП и в ПЕС ще подкрепят било Юнкер или Шулц съответно. Също така не се знае какво ще сторят останалите 117 депутати, нито тези от EFD или колко ще гласуват отрицателно.

Така че ние се приближаваме към напрегнати европейски избори, в надпреварата с идеи и политики ще има два телевизионни дебати-дуели Юнкер-Шулц, битка между „Spitzenkandidaten“. И прогнозите ще стават все по-ясни и по-избистрени, наближавайки ги.

٭/ Жоржета Пехливанова – дипломат. Завършила Софийския университет, специализации в Сорбоната -Париж, Академия на ООН в Женева, Дипломатическа академия – Мадрид, има докторат по испанския преход. Кариерата й преминава в Министерство на външните работи и зад граница в Испания и страни от Латинска Америка. Автор е на четири книги, на редица анализи и публикации на външнополитическа тематика.