Философията на Юнкер: “да заработи силно ориентирана структура за решаване на икономическите проблеми на Общността” Печат
Автор Експерт   
Вторник, 09 Септември 2014 21:40

Философията на Юнкер: “Да заработи силно ориентирана структура за решаване на икономическите проблеми на Общността”

Жоржета Пехливанова٭

Президентът на Европейската комисия “ин пекторе” Жан Клод Юнкер представя утре своя Правителствен екип с нова органиграма, мини-революция за Брюксел.

Юнкер е решил да има четирима вицепрезиденти, които ще координират дейността на останалите комисари, поемайки отговорност по най-важните дела пред Комисията. Бившият финландски премиер консерватор Jyrki Katainen ще бъде асът в икономическата област; италианската социалдемократка Федерика Могерини поема, както вече е известно, шефството на дипломацията на Общността; латвиецът Vladis Dombrovskis ще оглави координацията във финансовата област, а холандският либерал Jans Timmermans ще бъде един вид суперкомисар за подобряване на бюрокрацията, с цел на европейско и национално ниво да бъде бързо премахната. Бившите премиери Andrus Ansip (Естония) и Alenka Bratusek (Словения ) ще бъдат също един вид вицепрезиденти, но те са още в листата без функции до последния момент. Ще има още трима вицепрезиденти, но без тази власт и тежест на първите трима. Между тях ще бъде и испанецът Мигел Ариас Каньете, но с портофейл втора категория, за което Испания не е доволна, губи много власт в Еврокомисията.( В предишните два парламента 10 години испанският социалист Хуакин Алмуниа заемаше първокласни вицепрезидентски постове.)

Комисията вече е очертана. 28-те имена са вече известни, но без ресорите. Философията на Юнкер вече е ясна: “да заработи силно ориентирана структура за решаване на икономическите проблеми на Общността”. В икономическата област ще има двувластие: французинът Пиер Московици, ще бъде комисар по икономическите въпроси, но финландецът Katainen ще бъде с по-голяма власт. И още, комисарите на трите големи страни в Съюза (Германия, Франция и Великобритания) няма да заемат първокласни постове, но ще имат важни представители в институциите. Британецът Jonathan Faull се предполага, че ще бъде генерален секретар на Еврокомисията. Но най-много власт ще има шефът на кампанията на Юнкер, германецът Martin Selmayr.

 

٭/ Жоржета Пехливанова е наш дългогодишен  дипломат. Специализирала е  в Сорбоната -Париж, Академията на ООН в Женева, Дипломатическа академия – Мадрид, има докторат по испанския преход. Работила е посолствата ни в Испания и страни от Латинска Америка. Автор е на четири книги, на редица анализи и публикации на външнополитическа тематика.