Дипломатическа активност в ЕС предизвика решението на Путин по Южен поток Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 08 Декември 2014 13:56

 

Дипломатическа активност в ЕС предизвика решението на Путин по Южен поток

Жоржета Пехливанова٭/

Делегация на Европейския съюз, водена от Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Фредерика Могерини, отлетя спешно на официална визита в Република Турция на 8 и 9 декември 2014 г., след стряскащото изказване на Путин за "Южен поток".

“Турция е "стратегически" приоритет за Федерика Могерини” изтъква фрeнският в-к “Монд” на първата си страница и съобщава мотивите за тази “спешна” европейска совалка веднага, след визитата на Владимир Путин в Анкара.

“Блиц” визита на европейския дипломат №1 Ф. Могерини от днес в Турция приоритетно цели заздравяване на дипломатическите връзки с Анкара, въпреки че преговорите по присъединяването на Турция към Европейския съюз са на замръзнало равнище. Турция от 1999 г. е официален кандидат за член на Евросъюза, но през последните три години не е имало никакви преговори по тази болна за нея тема. И в бъдеще, по думите на председателя на Европейската комисия Ж.К.Юнкер, през новия петгодишен период също така не се предвиждат нови членки да бъдат приети в Съюза, което означава, че Турция също не може да се надява на присъединяването й. Европейският съюз, обаче, реши да призове Турция да не подкопава санкциите срещу Русия и настоява за по-тясно сътрудничество на Анкара в борбата срещу „Ислямската държава”.

Могерини предстои да бъде приета от президента Ердоган, министър-председателя Ахмет Давитоглу, да има срещи с представители на опозицията, гражданското общество, медиите и деловите среди. Тя ще посети също така и бежански лагери на сирийската граница, което може да раздразни официалните власти.

Европейският съюз отчита, че Турция е основен партньор в НАТО и че играе възлова роля в региона за сигурността и мира в него. Именно тази е основната цел Европейският съюз да промени отношението си към Турция и да заздрави дипломатическия диалог. Полъхът за промяна идва след визитата на руския президент Владимир Путин в Анкара и договореностите между Москва и Анкара, които се отчитат от Еврокомисията като обезпокоителен сигнал.

Турция не подкрепи наложените от ЕС санкции и официалните лица в Съюза възнамеряват да се опитат да накарат властите в Анкара да не злоупотребяват със създалата се ситуация и да не изнасят продукти за Русия, с цел увеличаване на печалбите. Най-вече реакцията на ЕС е заради това, че Путин обеща, че ще продава по-евтин газ на Турция, отколкото на Европа и също така заяви, че променя трасето на газопровода “Южен поток” вместо през България , през турско-гръцката граница. Брюксел реши спешно да се намеси и попречи на това явно сближаване между Москва и Анкара, и да коригира отношението си към политиката на Ердоган – да бъдат затоплени търговско-икономическите връзки на ЕС с Турция, имайки предвид, че Съюзът е първият по важност партньор на Турция.

Жоржета Пехливанова – дипломат. Завършила Софийския университет, специализации в Сорбоната -Париж, Академия на ООН в Женева, Дипломатическа академия – Мадрид, има докторат по испанския преход. Кариерата й преминава в Министерство на външните работи и зад граница в Испания и страни от Латинска Америка. Автор е на четири книги, на редица анализи и публикации на външнополитическа тематика.