Нужни са практически мерки за разследване на престъпленията в тайните затвори на ЦРУ в Европа Печат
Автор Експерт   
Събота, 21 Февруари 2015 21:55

Нужни са практически мерки за разследване на престъпленията в тайните затвори на ЦРУ в Европа

Нако Минчев

Както е известно, в края на януари 2015 международната неправителствена организация Amnesty International публикува доклад, озаглавен "Да нарушим заговора на мълчанието: европейските съучастници на САЩ следва да действат след доклада на американския Сенат", в който подробностите, станали ясни в хода на сенатското разследване за изтезанията, прилагани от Централното разузнавателно управление на САЩ, се допълват с информации от медиите за функционирането на тайните затвори на ЦРУ в Европа, разположени, в частност, на територията на Литва, Полша и Румъния.

Впрочем, още преди няколко години стана ясно, че освен в тези страни, ЦРУ е изтезавало заподозрени в тероризъм и на територията на друг член на ЕС - Великобритания. Според бившия помощник на държавния секретар на САЩ Лорънс Уилкинсън, след нападението от 11 септември 2001 ЦРУ е използвало военновъздушната база на британския остров Диего Гарсия в Индийския океан за провеждане на разпити и изтезания на заподозрени в тероризъм, отвлечени от различни държави без каквито и да било съдебни заповеди.

След публикуването на сенатския доклад, Европейският парламент излезе със специална резолюция от 11 февруари 2015, в която "дълбоко осъжда жестоките практики за водене на разпити, които характеризират тези незаконни операции за борба с тероризма, като подчертава основното заключение на Сената на САЩ, че жестоките методи, прилагани от ЦРУ, не са успели да доведат до разузнавателни данни, които да предотвратят последващи терористични нападения и припомня, че абсолютно осъжда изтезанията". В резолюцията се подчертава, че атмосферата на безнаказаност по отношение на програмата на ЦРУ е позволила да се продължи с нарушенията на основните права, както пролича впоследствие от програмите за масово наблюдение на Агенцията за национална сигурност на САЩ и тайните служби на различни държави членки на ЕС. В тази връзка, американското правителство се призовава да разследва и потърси съдебна отговорност за множеството нарушения на правата на човека в резултат от програмите на ЦРУ за предаване и тайно задържане, както и да сътрудничи по всички искания на държавите членки на ЕС за информация, екстрадиране или ефективни средства за правна защита на жертвите, във връзка с програмата на ЦРУ.

Европарламентът апелира към държавите членки на ЕС да разследват твърденията, че на тяхна територия е имало тайни затвори, където са били задържани лица по програмата на ЦРУ, както и да подложат на съдебно преследване лицата, участвали в тези операции, като се вземат предвид всички излезли наяве нови доказателства. В същото време той изразява загриженост от пречките пред националните парламентарни и съдебни разследвания за участието на някои държави членки в програмата на ЦРУ, злоупотребата с държавната тайна и неоправданото класифициране на документи, които водят до прекратяване на наказателните производства и до фактическа безнаказаност на извършителите на нарушения на правата на човека. Призовава се за незабавно публикуване на констатациите от съществуващите разследвания (и, по специално, разследването "Чилкот") във връзка с участието на държави членки на ЕС в програмата на ЦРУ.

На този фон, прави неприятно впечатление, че  поне засега, Съветът на Европа и неговата Парламентарна асамблея (ПАСЕ) не демонстрират желание да поставят на обсъждане отказа на правителствата във Вилнюс, Варшава и Букурещ да разследват многобройните случаи на нарушаване на човешките права, свързани със съгласието на техните страни да разрешат разполагането на тайни затвори на ЦРУ на своя територия. Подобно поведение ерозира самите устои на Европейския съюз, отслабвайки вярата на европейците, че техните фундаментални права наистина са гарантирани, лишава Съюза от морален авторитет и дискредитира привързаността му към универсалните човешки ценности.

Докладът на американския Сенат, както и този на Amnesty International еднозначно свидетелстват, че въпросните три европейски държави, както и Великобритания, са изиграли ключова роля за осъществяването на тази "операция" на ЦРУ на територията на Стария континент. Без помощта на техните правителства, САЩ нямаше да могат в течение на толкова години да задържат и изтезават хора, използвайки такива антихуманни методи като имитация на удавяне или екзекуция, лишаване от сън, затваряне на задържаните в ковчези или заплахи за сексуално насилие над тях.

Европа най-сетне трябва да осъзнае, че времето на голото отричане и прикриването на тези престъпления е безвъзвратно отминало. Правителствата на Литва, Полша и Румъния не могат повече да се крият зад неубедително звучащите "съображения, касаещи националната сигурност" и "държавната тайна", отказвайки да изнесат цялата истина относно ролята си за изтезанията и изчезванията на хора в техните страни. По този повод един от легендарните водачи на полския профсъюз "Солидарност" Юзеф Пиниор, депутат в Европарламента през 2004-2009 и член на парламентарната комисия, разследваща тайните затвори на ЦРУ в Европа, който днес е сенатор в родината, си посочва: "Информацията на Washington Post, че полското разузнаване е получило 15 милиона долара "наем" за тайния затвор на ЦРУ в страната, компрометира цялата полска държава, която следва колкото се може по-бързо да изясни тови въпрос. Напълно се потвърди най-мрачния сценарий, че по време на управлението на Лешек Милер Полша се е превърнала в "бананова република" на САЩ. Много жалко е и, че  националните ни служби за сигурност нямат никаква заслуга за разкриването на тази афера. Това е изключително срамна ситуация. Полската държава, съдебната система и правителството следва колкото се може по-бързо да публикуват материалите от разследването. Иначе ще станем за посмешище в Европа. Оказва се, че докато учим държави като Украйна на демокрация, вземаме пари от американците за да им позволим незаконно да изтезават хора на наша територия".

На свой ред българското правителство би трябвало официално да подкрепи призива на Amnesty International и на Европейския парламент и да настоява пред Вилнюс, Букурещ и Варшава да предприемат незабавни мерки за провеждане на пълно разследване и изправяне пред съда на лицата, участвали в тези изтезания. Не бива да забравяме, че по-голямата част от техните жертви са мюсюлмани, а на фона на надигащите се след терористичните нападения в Париж и Копенхаген антиислямски настроения, установяването на истината за случилото се в тайните затвори на ЦРУ в Европа става още по-важно.