Реална ли е заплахата от „Ислямска държава» с ядрено оръжие Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 28 Май 2015 12:55

Реална ли е заплахата от Ислямска държава» с ядрено оръжие

Симеон Николов

"Не можете да запазите змии в задния двор и да очаквате от тях да хапят само съседите”

Хилъри Клинтън, 2011 г., Пакистан

Само преди броени дни световните медии разпространиха най–новата заплаха от «Ислямска държава», че до една година ще притежава ядрена бомба, която ще закупи от Пакистан.

 

 

Позовавайки се на известното вече издание на терорстичната организация «Дабик» те за пореден път им направиха неоценима услуга, защото всяко съобщение, видео с обезглавяване на заложник, на разрушаване на артефакти  или послание на лидера им целят именно това– да стигнат до максимален брой хора по света със съответните внушения. Реално ли е обаче да придобият ядрена бомба и защо се лансира това от джихадистите в този момент?

Не може да се отрече на стратезите на «Ислямска държава», че са уловили тенденцията: сред експертите същестува оценката, че опасността от ядрена заплаха наистина расте. В публикувания наскоро списък от института Future of Humanity и  Global Challinger Foundation на университета Оксфорд за 9–те на–големи  опасности за човечеството, опасността от ядрена война е поставена на второ място след климатичните промени и преди  тази от всеобщи пандемии.

На 14 май Саудитска Арабия за пореден път отправи предупреждение към американския президент Барака Обама, че сама ще създаде атомна бомба, ако отстъпки в преговорите с  Иран му позволят да се приближи към създаване на такава. За всички наблюдатели обаче е ясно, че това е тактически подход с цел принуждаване на Вашингтон към по–голяма твърдост до юни т.г., когато се очаква финализиране на споразумението.

Един от рисковете за ескалация е крайните противници на споразумението с Иран да извършат провокация за да го провалят. Вторият риск е въвличането на Русия в Близкоизточен конфликт за да се отнеме от ресурса й по Украйна. На 21 май иракският премиер  ал Абади получи потвърждение в Москва за доставки на самолети, вертолети и ракети. На 25 май главнокомандващият Обединените сили на НАТО в Брюнсюм, Холандия генерал ХАНС–Лотар Домрьозе вече лансира внушенията, че Русия може да използва ядрени оръжия, премълчавайки при какви условия би прибегнала към това.

Пак през последните дни «Ислямска държава» постигна ключови успехи както в Ирак, завладявайки стратегически важния град Рамади и приближавайки се до столицата Багдад, така и в Сирия, изтласквайки все повече правителствените сили не без участието и на фронта Ал Нусра и други групировки. Анализатори не крият опасенията си, че след това наред ще бъдат Турция и Иран.

Правителството на Ирак няма полезен ход и капацитет за противодействие. Всички евентуални и възможни действия на САЩ , било то въвеждане на сухопътни сили, било то предоставяне на  инициативата на иранските милиции, било то продължаване на  въздушните удари, в крайна сметка не обещават положителни и трайни крайни резултати.

В този момент е разбираемо, стратезите на «Ислямска държава» да търсят засилване на пропагандния ефект от успехите си и да демонстрират по–високи амбиции, възползвайки се от актуалността на темата за ядрена заплаха. По–зловещият сценарий е използването на групировката за дестабилизиране на други страни или участие в провокация, позволяваща разширяване стратегията на хаоса и заклеймяване на един виновник за всичко – от Украйна до Близкия Изток и Балканите.

 

Вярно е казаното в съобщението, че «Ислямска държава» разполага с милиарди долари, наистина това е най–богатата терористична организация в света. Освен това е и най–динамичво развиващата се такава. Това обаче не е  достатъчно за да придобие ядрено оръжие.

След атентатите на 11 09 2001 г. в САЩ възможността терористите да се доберат до ядрено оръжие наистина е разглеждана винаги като най–голямата заплаха, но те никога не са успявали да се приближат до тази цел. Досега има над 25 случая на опити за снабдяване с ядрен материал, от който може да се създаде атомна бомба. От държавни органи и служби те са пресечени и са заловени  общо 38 килограма такъв материал. Вярно, че за една бомба са необходими около 50 кг, но знае ли някой колко други случаи са останали неразкрити?! /Най–големите количества са констатирани при опит за изнасяне в Челябинск /Русия/– 18,5 кг през 1998 г., а е конфискуван материал от 3,6 кг плутойний на летище Мюнхен през 1994 г. В България, град Русе имаше подобен случай на 29.05.1999 г. само на 10 грама обогатен до 72,7% уран./

 

Причините терористите да не стигнат до създаване на атомна бомба са няколко:

 

Първо, контролът над ядрените оръжия, каквито притежават 9 държави в света, е на ниво, което не позволява това. Договорът за неразпространение на ядрено оръжие обаче не е подписан от Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея. Наскоро «Ислямска държава» стъпи със своя организация в Индия, разполага със сили и в Пакистан, но това още нищо не значи. Твърди се, че над оръжията в Пакистан има и външен контрол. Политиката на толериране на многобройните групировки в Пакистан е логично да има своите последици и затова предупреди още през 2011 година тогавашният държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън по време на посещението си в тази страна: "Не можете да запазите змии в задния двор и очаквате от тях да хапе само съседите”. Голямата ирония обаче е в това, че буквално през последните дни разсекретени документи на американското военно разузнаване DIA потвърдиха съпричастността на САЩ и някои западноевропейски страни в създаването на ИДИЛ, договаряйки се съвсем детайлно през 2012 г. със Саудитска Апабия за подпомагането на салафистките и джихадистки милиции в Сирия и исканото от дападните сили, саудитска Арабия и Турция създаване на ислямистка държава на иракско–сирийската граница. / Department of Defense: Information report, not finally evaluated intelligence. 14-L-0552/DIA/287-293. Einsehbar auf www.judicialwatch.org/

Северна Корея е свързана с Пакистан в областта на въоръженията и техниката, но е силна предимно в носителите– ракети, двигатели и т.н. А Саудитска Арабия в близкото минало разчиташе на Пакистан за изграждане на лаборатория по линия на бъдеща ядрена програма.

 

Второ, пътят до придобиване на ядрено оръжие би могъл теоретично да мине и през обогатяване на уран, а след това създаване на ракета–носител, но той е много дълъг и труден. Необходимо е обогатяване на урана до 95%, а това не бе постигнато дори от Иран след толкова години усилия в тази насока, закупуване на центрофуги, изграждане на съоръжения. Вярно е, че «Ислямска държава» привлича най–добрите специалисти в много области и им заплаща фантастични заплати. Но в сферата на ядрените технологии дори една Саудитска Арабия, която има и парите и амбициите за създаване на такова оръжие, признава, че й липсват учени–изследователи и технически способности за собствена ядрена програма. Впрочем, Обединените Арабски Емирства са по–напреднали в плановете си за реактори и обогатяване на уран, но пък са поели ангажимент пред САЩ да не го правят.

 

Аргумент против логикага за използване на ядрено оръжие е и фактът, че дори и да притежаваш както ядреното оръжие така и носителите му, то винаги е било само  сдържащ фактор. Прибягването до неговото изпозползване означава поразяване или поне последствия  за собствените сили. Това би противоречало на целите за създаване на халифат в Европа и в други части на света. Каквито и специалисти да привлекат, те ще знаят много добре поне резултатите от последната международна конференция  през март т.г. във Виена, според които въздействието само на една 200 килотонова атомна бомба, взривена над базата на НАТО в Авиано в Северна Италия само за няколко часа ще се разпростре над почти цяла Австрия и Чехия. А дори и «ограничена» ядрена война мужду две държави или размяната на ядрени удари в по–широки мащаби би довело  до разграждане на озоновия слой с катастрофални последици– глобално застудяване средно със 7–8 градуса, като при последния ледников период глобалното застудяване е било средно 5 градуса. Въпреки че «Ислямска държава» не би могла на този етап да сложи ръка и използва ядрено оръжие, опасността от самото съществуване, поддържане и модернизиране на такова не бива да се продценява, защото вероятностите от грешки и неволно предизвикване на катастрофа са много големи.

Освен това, самите форми и методи на разрастващата се днес хибридна война предизвикват снижаване на бариерата за отприщване на мащабна война и използване на ядрено оръжие в нея.

 

Ако слезем на по–ниско военно–техническо ниво, интерес за «Ислямска държава»  биха представлявали по–скоро тактическите ядрени заряди. Но тук отново се сблъскваме с контрола над тях и с необходимостта от носители, тоест самолети или ракетни установки. Трудно е да си представим, че една база като «Инджирлик» в Турция, защитена от три кордона, като вътрешният е американски, би могла да бъде «пробита».Ядрени оръжия се съхраняват и в западноевропейски страни, за някои от които имаше дори парламентарни решения за изтегянето им, като например в Германия, но това и до ден днешен не се е случило. «Увиснаха» и исканията за прекратяване на модернизацията им.

 

Логично възниква въпросът, дали «Ислямска държава» би могла да проникне в защитен военен обект чрез свой привърженик, предвид на главоломно растящия брой на доброволци, които заминават за Сирия и се присъединяват към силите на джихадистите, а други се завръщат в своите страни.  Не е необходимо да цитираме стари случаи за терористи от «Ал Кайда», които поне първоначално са постигали успешно внедряване във военен обект или военно учебно заведение. На 21 май 2015 г. стана известно, че е арестуван един от най–известните висши офицери от специалните сили на Таджикистан, който с фалшив паспорт се е опитал да отиде в Сирия за да се бие за «Ислямска държава». Вярно е, че тази страна няма ядрено оръжие.Трябва да признаем обаче, че «за» аргумента на «Ислямска държава», посочен в събщението в джихадисткото издание «Дабик», където е споменато името на Пакистан, говори действителното проникване на радикалния ислям в самата пакистанска армия. Тоест, подобни случаи в Пакистан  не могат да бъдат напълно изключени. Друг е въпросът, че подобно внедряване може да доведе до терористичен акт в базата, но не и до придобиване на ядрено оръжие от организацията.

 

Много по–актуални са неконтролираните доставки и препродажба на конвенционали оръжия, от леките стрелкови оръжия до противотанковите средства. Над 1 милиард такива са «в обръщение» някъде по света. А в Либия бяха разграбени цели складове дори и с тежко въоръжение.  Технически днес е възможно чрез вградени чипове от производителя те да бъдат локализирани. Има и технологии за блокиране на оръжията, тоест за деактивирането им, както по сигнал, така и след изтичане на определен период от време, или дори да се самоунищожат.  Но липсва политическа воля тези новости да бъдат приложени. Впрочем, САЩ са противници на въвеждането на тези предпадни мерки.

 

Много по–вероятно и реалистично е «Ислямска държава» да се сдобие с химическо оръжие, а не ядрено. Основната причина за това е по–лесния достъп до съхранявани количества, включително в Близкия Изток. Известно е, че минимум един от складовете в Сирия беше завзет от терористите преди изнасянето и унищожаването на запасите. Освен това, сред няколкократното имползване на химическо оръжие е и случаят с най–голямата провокация и най–голям брой жертви, за който впоследствие стана ясно, включително и от свидетелски показания, че «бунтовниците» са получили оръжието от разузнаването на Саудитска Арабия. Това се случи само две седмици след като руският президент Путин изгони шефа на саудитското разузнаване, който се осмели да му предложи гаранции за мирно провеждане на Олимпиадата срещу многомилиардна сделка за оръжие.

Защо им е обаче на джихадистите да търсят достъп до ядрено оръжие, когато вече могат да постигнат много добър ефект в киберпространството. Хакерската атака срещу френската TV5Monde на 08 април 2015 г. по мнение на специалисти е повратен момент и нова фаза в развитието на киберпрестъпността. Говори се за „ново качество” на високопрофесионално ниво.  Според американските специалисти по противодействие на кибер–атаките, проблемът е, че докато САЩ са силно зависими от комуникационните си мрежи, атакуващите са трудно идентифицируеми,  а случаят с френската телевизия беше само проверка на силите от страна на ИДИЛ. По–подробно за това писахме на 16 април т.г. в коментара «Нови тенденции и рискове и пренебрегваните предизвикателства на „Ислямска държава”. Очевидно, че привличането и използването на специалисти в тази област е доста по–резултатно, отколкото специалисти по ядрени технологии. А първото възклицание на някои западни експерти след удара върху тези 11 телевизионни канала в над 120 страни и достъпа до данни на френски офицери и семействата им, беше «Та те могат да сложат ръка на цялата пътническа авиация!» Към това трябва да прибавим и пробива в дешифрирането на програмите на безпилотните летателни средства, което е друга обширна тема.

Колкото по–дълго се отлагат решителните мерки срещу «Ислямска държава» и се провежда двойствена политика от САЩ и някои техни арабски съюзници, толкова повече терористите ще развиват своите военно–технически възможности и ще нарастват рисковете и за европейските страни. Самата позиция на генералния скеретар на НАТО Йенс Столтенберг от 26 05 2015 г., че «Кампанията срещу «ИДИЛ» ще продължи много време, години и ще трябва да се подготвят местните сили за да са в състояние сами да се погрижат за своята сигурност», съдържа противоречие в себе си. Как съседите на «Ислямска държава» ще се борят за предотвратяване достъпа на терористите до ядрено оръжие?! Неизбежното  даване на  предимство на политиката на САЩ към Иран и  забавяне противодейсдтвието срещу «Ислямска държава» докато евентуално бъде свален Асад е съпроводено и с нарастване на симпатите на сунитите към джихадистката групировка, със задаващата се  безперспективност на една бъдеща разпарчетосана Сирия и един още по–силен халифат с растящи амбиции. Близката до американското разузнаване агенция «Стратфор» отдавна загатваше за насочване на групировката и към Русия. «Ислямска държава» вече заяви, че ще «освободи Кавказ». Тези дни нейн представител бе арестуван в Москва. Използването на терористични формирования за дестабилизиране и на други държави ще улеснява джихадистите в условията на хаос да придобият химически, биологически и други оръжия.

Независимо от нералистичната перспектива «Ислямска държава» да се сдобие с ядрено оръжие и да го използва, Западът най–вероятно ще засили мерките си за контрол. За съжаление трябва да признаем, че вече има «пробив» в приетите още през 2008 г. от Съвета на ЕС «Основни насоки за действие от страна на ЕС в борбата срещу разпространение на оръжия за масово унищожение и системите за тяхната доставка». Става дума за пресичане на мрежите за финансиране. «Ислямска държава» сложи ръка на банки, разви търговия с петрол, археологически ценности, заложници, човешки органи  и т.н.

Изградената през 2010 г. от Съвета на ЕС мрежа, обединяваща външнополитически институции и изследователски центрове за да насърчи обсъждането на мерките за противодействие, изостава от новите тенденции днес. По–важното обаче е, че разривът между САЩ и Русия от една страна подкопава изпълнението на международни договори, а от друга сериозно отслабва борбата срещу тероризма. Без тези две сили не би могло да има успешно разоръжаване и победа над «Ислямска държава».

България участва от 2001 г. в организацията, която следи международния режим за ограничаване и предоставане ан химически и биологически оръжия /т.н. Австралийска група/. Подкрепили сме разбира се двете конвенции за забрана на разработването и производството на химическо и бактериологическо оръжие и договора за неразпространение на ядрено оръжие и допълнителния протокол към него. Имаме задължения, произтичащи от споразумението на страната ни с МААЕ. Изготвяме годишни доклади, в които има и раздел, касаещ ядрените програми и оръжия, но доста формални и повърхностни. По–важното днес обаче е практическото международно сътрудничество, обменът на разузнавателна информация  и национални мерки в борбата срещу разрастване влиянието и възможностите на радикалните ислямисти. Защото всеки следващ ход на терористите винаги е бил и ще бъде изненадващ и със сигурност значително по–прост, от този с придобиване на ядрено оръжие, но винаги ефектен. За да осигурим противодействие на такъв трудно предвидим противник е необхдима  много добра подготовка,  активно българско участие в международните институции, финансово обезпечаване, иновативност, мащабност и постоянство.