Дипломати информират Европейската служба за външна политика, ЕК и Съвета на Европа за беззаконията на политкомисарите в българското МВнР Печат
Автор Експерт   
Неделя, 14 Февруари 2016 14:28

Дипломати информират Европейската служба за външна политика, ЕК и Съвета на Европа за беззаконията на политкомисарите в българското МВнР

 

До

Техни превъзходителства извънредните и пълномощни посланици, акредитирани в Република България

Копие: Средствата за масова информация

 

ОТКРИТО ПИСМО

от Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество

Ваши превъзходителства,

Уважаеми колеги,

Българското дипломатическо дружество (БДД) би желало да ви информира за поредното нарушаване на закона и правовия ред в Република България. Съжаляваме, че се обръщаме към вас почти 10 години след влизането на България в ЕС, но в случая нямаме друг избор. За тези 10 години високопоставени представители на българските институции и политици не само не се поучиха от уроците на недалечното минало, но и съзнателно провеждат линия на политизация на администрацията, потъпкване на върховенството на закона и нарушаване на правата на българските граждани.

Конкретен повод за писмото ни е подигравката, която министър Даниел Митов и политическото ръководство на МВнР си направиха с решението на Върховния административен съд (ВАС) по делото на посланик Георги Димитров. Ще напомним, че през октомври 2014 година, г-н Митов, служебен външен министър, уволни посланик Димитров, който бе Постоянен секретар на дипломатическото ведомство.

На 21 декември 2015 година петчленен състав на ВАС възстанови на работа Георги Димитров на поста Постоянен секретар на Външно министерство. В съответствие с българското законодателство, решението на ВАС е окончателно.

На 4 февруари 2016 година на посланик Димитров са били връчени две заповеди - и двете със задна дата (11 януари). Първата е за възстановяването му на основание решението на съда, втората за уволнение - заради "несъответствието" му с новите изисквания за заемане на длъжността. Те са били въведени с нова длъжностна характеристика на постоянния секретар, утвърдена също в деня на "възстановяването" и уволняването му.

Управителният съвет на БДД отхвърля с възмущение и категорично осъжда акта на уволнение на посланик  Георги Димитров. До каква степен това деяние нарушава действащата нормативна уредба за държавния служител и в частност за дипломатическата служба ще прецени разбира се съдът. Не е необходимо човек да е юрист обаче, за да разбере абсурдността на самите „поправки“ към закона, които се въвеждат чрез промяна на длъжностна характеристика. Изискването служителят да е бил ръководител на задгранично представителство се ограничава до държавите-членки на ЕС, а това да е бил на ръководна длъжност в МВнР – само ако това е било след присъединяването на България към Съюза и то само на звената, занимаващи се с отношенията с ЕС. И всичко това е обосновано с предстоящото председателство на страната. Излиза, че България няма политика спрямо съседите и в други региони, че такава вероятно няма и ЕС, след като за целите на председателството подобна експертиза не е нужна, а служителите, които я притежават са втора категория дипломати.

За нас уволнението на посланик Димитров е политически мотивирано, пример за пълзящата политизация във Външно министерство. България се завърна в периода на „лова на вещици”, устроен от Стоян Ганев, Надежда Михайлова и Николай Младенов. Същият този „лов”, който бе осъден от Парламентарната асамблея на СЕ през 1998 г. Същият този „лов”, който обезкърви и парализира българската дипломация няколко пъти през периода на прехода. Както тогава, така и днес, можещите и знаещите дипломати са маргинализирани, а техните идеи и инициативи за активизирането на външната политика са високомерно отхвърляни от т.н. политически кабинет – тоест от комисарите в МВнР. Както тогава, така и днес, МВнР се е превърнало в „тих пристан” за партийни другари, роднини и приятели. Както  тогава, така и днес, най-вероятно  г-н Митов няма да понесе никаква юридическа, политическа, материална и морална отговорност за демонстративното пренебрежение към правовя ред и вредите, които нанася на дипломатическата служба.

За нас уволнението на посланик Димитров е поредното доказателство за неспазване на законите и игнориране на решенията на съда от висш представител на изпълнителната власт, за противоречие с основни принципи и норми на демокрацията, които иначе така пламенно прокламира г-н Митов. За чувство на безнаказаност и поставяне на себе си над закона, а на други – извън закона.

Ваши превъзходителства,

Обръщаме се към вас като към наши колеги. С много от вас сме работили заедно. Вярваме във вашата солидарност и се надяваме да информирате точно и безпристрастно ръководителите на дипломатическата служба във вашите държави за този драстичен случай. От наша страна, ние ще информираме Европейската служба за външна политика, ЕК, Съвета на Европа и други институции, които отговарят за правата на човека, демократическите институции и съдебната реформа у нас. Ще се обърнем и към нашите колеги в МВнР с призив да не се поддават на шантажите на политкомисарите, да не се примиряват с това беззаконие и самоуправство от ръководството на МВнР и да си вършат работата за благото на страната.

София,  13 февруари 2016 година

С уважение:

Председател на УС на БДД