От Университета в Отава: безспорни доказателства за предизвикалите кървавия метеж в Киев Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 29 Февруари 2016 20:13

От Университета в Отава: безспорни доказателства за предизвикалите кървавия метеж в Киев

Посланик Андрей Караславов

Това, което се подозираше от много хора, и рано или късно щеше да стане ясно, вече е официално и факт: кръвопролитието и масовите убийства на демонстранти и силите на реда на Майдана в Киев на 20.02.2014 г. не са били извършени  от правителствените сили, а от страна на подкрепяната от Запада опозиция.

Проучване, извършено от Университета в Отава, в което отново се изследват причините за кръвопролитието на Майдана и основаващо се на оценката на хиляди документи, свидетелства и доказателства, е стигнало до изводи, коренно различаващи се от възприетата до сега официална версия, а именно: Изстрелите срещу демонстрантите на Майдана не са били произведени от правителствените сили, от страна на подкрепяната от Запада опозиция. Резултатите от това изследване са оповестени по време на семинар, проведен на 1 октомври 2014 г. от професор И. Качановски от Департамента за политически науки към университета н Отава, Канада. Данните, фактите и изводите в представеното изследване са научно обосновани, а представените доказателства не подлежат на интерпретация и са разобличаващи.

В началото на тази година германският интернет портал  Дойче Виртшафтс Нахрихтен / Deutsche Wirtschaftsnаchrichten / съобщи за изследване, осъществено от университета в Отава, в което се анализират подробно събитията на Майдана в Киев от 20.02.2014 г., които доведоха до падането на правителството на Янукович и с това до новото издание на „студената война“ между ЕС и САЩ срещу Русия. Изследването  стига до заключение, че кръвопролитието не е било причинено от правителството на Янукович. В него се привеждат безспорни доказателства, че отговорността за изстрелите срещу демонстрантите лежи върху силите на подкрепяната от Запада опозиция: Групата около Юлия Тимошенко, десните екстремисти и подкрепящите ги сили от Запада по този начин действително постигнаха целта си: Законно избраното украинско правителството падна и бе открит пътя на едно ново управление и към провеждането на остър антируски курс. От 1 януари 2016 г. влезе в сила Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС – пряк резултат от изстрелите от засада срещу демонстрантите и полицията.

Кои са основни изводи от това изследване:

Кръвопролитието на 20.02.2014 г., при което бяха убити почти 50 демонстранти и представители на силите на реда на Майдана, стана повратен пункт в развитието на украинската криза и в конфликта между Русия и Запада. Масовото убийство доведе до падането на про-руското правителство на Виктор Янукович и постави началото на гражданската война в Източна Украйна и руското завземане на Крим.

Изводите, направени от новото украинско правителство и  лансирани от медиите бяха, че кръвопролитието е осъществено от снайперисти и специалните въоръжени сили на полицията по заповед на Янукович.

Това схващане и до сега се приема и разпространява универсално от западните правителства, медиите и много наблюдатели. Разследването, проведено от новото украинско правителство, е посочило членове на специалното подразделение „Беркут“ като отговорни за събитието, без обаче да подкрепи това твърдение с каквито и да е доказателства, освен няколко видеозаписи, запечатали моменти от събитието.

/ Може да се отбележи, че това не са първите съмнения по повод  официалната западна версия за февруарските събития в Киев. На 5 март 2014 г. бе публикуван запис от разговора на естонския министър на външните работи Урмас Пает с тогавашния специален представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността г-жа Катрин Аштън,  в който естонският министър открито заявява, че протестиращите не са убити от Янукович, а от опозицията. След своето посещение в Киев У. Пает споделя : „ Крайно тревожен е фактът, че новата коалиция не желае да разследва точно обстоятелствата на случилото се. Стремително нараства мнението, че зад тези снайперисти не е стоял Янукович, а някой от опозицията“./

В изследването се поставя въпросът, от кого са организирани снайперистите. Именно този въпрос цитираното изследване взема за свой обект на изучаване. То разглежда поведението на всяка една от засегнатите страни. Не само на правителството на Янукович и полицията, но и на опозицията на Майдана и специално на десните и подкрепяните от олигархичните сили елементи.

В процеса на изследването са били събрани хиляди отделни доказателства от официално достъпни източници, видеозаписи и снимки, записи „на живо“ публикувани в интернет, новините и социалните медии, както и прихванати записи на разговори между снайперистите, силите за сигурност и вътрешните войски, записи които са били направени от украински радиолюбител и оповестени, но тяхното съществуване не е било отразено от медиите или признато от украинските власти. Също така са оценявани материалите от съдебния процес, последвал събитията на Майдана, свидетелските показания на политици и представители на обществеността, анализите на куршумите от използваните оръжия и докладите на медицинските лица, изследвали пострадалите,  а така също резултатите от балистичните експертизи, за да се възстанови  точно и по време хода на кръвопролитието. Паралелно с това са били подложени на анализ и други прояви на насилие по време и след събитията на Майдана.

Изводите, до които достига това изследване се различават от тези, които до сега  официално се признават от Запада.

Доказателствата за наличието на един съюз от десните, в т.ч. „Десен сектор“, „Свобода“ и Всеукраинското обединение „Отечество“, многобройните свидетелски показания, както и ново анализирани материали, водят до заключението, че при престрелката не става дума за акция на правителството срещу опозицията. Вместо това  се разкрива картината на една провокация /или „активно мероприятие“/, планирана по минути и осъществена с цел да бъде свалено правителството и да бъде завзета властта.

В изследването на Отавския университет се посочва, че изясняването на истината за тези събитията от февруари 2014 г. и последвалият де факто преврат, е от огромно значение, тъй като те поставят основа за всички последвали събития в Украйна, с пряко отражение във важни сфери на международните отношения. Според канадските учени: „Кръвопролитието над демонстрантите и полицията е ключов елемент в насилственото сваляне на правителството на Украйна и престъпление срещу човешките права. Този насилствен акт представлява недемократична смяна на правителство. Той постави началото на един насилствен конфликт, който прерасна в гражданска война в Източна Украйна и доведе до военната подкрепа от страна на Русия на сепаратистите в Крим и в Донбас и постави началото на разпада на Украйна. Насилственото събаряне на украинското правителство ескалира в един международен конфликт между Запада и Русия за Украйна“.

Представители на ЕС в т.ч. и федералният канцлер А.Меркел непосредствено след преврата, настояваха и обещаваха за официално разследване на събитията на Майдана. Но до днес няма и намек за намерение да се положат усилия за такова изясняване на случилото се.

Понастоящем Украйна практически е фалирала страна, която корупцията, лошото управление и водената гражданска война са довели до границата на банкрута. Подкрепяното и финансирано от ЕС правителство в Киев е пред разпад. Десните сили очевидно са поели курс към сваляне на правителството, като страната е изправена пред нова гражданско война, този път в Западна Украйна.

Като послеслов: Почти винаги конфликти, преврати, войни, локални и международни кризи в най-новата история са започвали с една лъжа.

Лъжи, тиражирани от заинтересованите медии, бяха в началото на Втората световна война /нападението на Германия срещу Полша/, на Виетнамската война, бомбардировките над Белград, войните в Афганистан, Ирак, а понастоящем и в Сирия. Рано или късно истината възтържествува, но лъжата, ако не бъде разобличена незабавно, струва твърде скъпо, понякога на цялото човечество.

 

П.С. Въпросното изследване на университета в Отава:

https://www.academia.edu/8776021/The_Snipers_Massacre_on_the_Maidan_in_Ukraine