Водещи световни сили одобряват усиленото разграждане на светската държавност в Турция– това е зловещо Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 18 Юли 2016 12:46

Водещи световни сили одобряват усиленото разграждане на светската държавност в Турция– това е зловещо

Посланик Атанас Павлов

Въпросът къде е нашият посланик в Анкара след драматичните събития в Турция изисква особено внимание, още повече след като прочетох изявлението на г-жа Надежда Нейнски: „Спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях. Не мога да престъпя заповедта на министър Даниел Митов, след като той необичайно настойчиво ми нареди да не давам каквито и да е било изявления за случващото се в Турция".

С тези думи тя волно или неволно излага на показ царящата в кабинета на външния министър Даниел Митов обърканост, страхливост и в крайна сметка некомпетентност.

Визирам министър Митов, тъй като посланиците по презумпция и преди всичко по силата на международно правно обвързавщите норми на Виенската конвенция, не могат публично да коментират и да дават оценки на политически събития в страната, където са акредитирани. Това, че в случая с посланик Нейнски е била необходима допълнителна забранителна санкция от страна на министъра, е доста смущаващо.

От друга страна това ме подсеща да проверя дали има подобна забранителна санкция по отношение на френския посланик в Анкара. Това би било в реда на нещата, ако следваме логиката на неговия колега в София, негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, доколкото обстановката в Турция се нуждае в пъти повече критики и съвети, щедро раздавани в София от господин Дьо Кабан.

Смятам, че на лидерите на големите държави повече би подхождала сдържаност по отношение на обстановката в Турция, а не прибързани декларации на поддръжка и одобрение, колкото и нюансирани да са те.

Сигурен съм, че всяко половинчато решение ще бъде контрапродуктивно, както и предпочитането просто на някаква стабилност.

Сигурен съм, че много скоро това ще бъде умело използвано за своеобразен рекет, както вътрешен – за утвърждаване сред турския народ на създадения съзнателно образ на демокрацията „по Ердоган”, така и външен – за постигане на определени цели от същия тип политика, водена от Турция води в момента.

Всъщност то вече се случва – четем, гледаме и слушаме, че народът масово излязъл по улици и площади, за да подкрепи демокрацията. В същото време същият този народ или елитни негови представители жестоко малтретират обикновените войничета.

Някак си е твърде зловещо първите ръководители на водещи световни сили да одобряват усиленото разграждане на светската държавност в Турция и постепенното ликвидиране на кемализма.

Иначе мисля че консулските ни служби и персоналът им в Истанбул, Одрин и Анкара си вършат работата съвестно и ефективно".

 

Посланик Атанас Павлов е бивш директор на Държавния протокол и сосновател на Българско дипломатиеско дружество