ДЕКЛАРАЦИЯ на Управителния свет на Българското дипломатическо дружество Печат
Автор Експерт   
Петък, 30 Септември 2016 07:15

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Управителния свет на Българското дипломатическо дружество

Членовете на Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество (БДД) са потресени от новината за издигане на нова българска кандидатура за Генерален секретар на ООН.

Случи се непоправимото - България загуби безвъзвратно златния шанс да има свой представител на върха на световната дипломация.

Като че ли над страната ни тежи някакво проклятие. За пореден път в нашата история се разиграва печалният познат сценарии – в най-важния момент, в който България като държава и българите като народ, са на крачка от постигането на национално значимо и историческо постижение, с което да издигне своето самочувствие и авторитет,  управляващите политикани извършват поредното национално предателство.

Защото на всички е ясно, че кандидатурата на Кристалина Георгиева е непроходима и целта е да се премахне силния играч чрез издигане на посредствен, който да открие път за друг „шампион”. Този „шампион” обаче няма да е от България.

Безумието, както изглежда е обхванало цялото българско правителство. Или страхът, че България няма да понесе такъв успех. Приемането на това колективно решение напълно доказва тази констатацията. Как иначе може да се обясни този абсурд?

Две големи държави водят публичен спор пред целия свят кой оказа натиск върху страната ни да вземе едно или друго решение, а българското правителство, да не говорим за родната дипломация мълчи  „в духа на най-добрите традиции“. Едва ли има по-низко падение на българския суверенитет. Дори и след националните катастрофи от преди сто години България не е стояла толкова унижена пред очите на света.

Другото обяснение е, че това правителство играе за друг отбор, за друг кандидат. Може само да се додосещаме за причините за продажбата на българския интерес. Може би някой е обещал нещо на някой от това правителство? Или някой е заплашил с нещо премиера?

Лъсна и другата истина, независимо от нееднократните декларации на премиера и неговия външен министър, че страната е мобилизирала целия си потенциал в подкрепа на българския кандидат – правителството никога не е подкрепяло кандидатурата на Ирина Бокова и е правило всичко възможно за нейния провал. Даниел Митов и неговия политически антураж от самото начало и особено след очертаващия се шанс за неин успех, са действали задкулисно и подмолно срещу официалния български кандидат, което едва ли е ставало без благословията на премиера.

В международен план, България отново ще бъде посочена в учебниците като лош пример в международните отношения, ще бъде „аутсайдер“, а нейните интереси и позиции ще се посрещат с насмешка от нейните партньори.

Българското дипломатическо дружество имa всички основания да счита, че с настоящата декларация изразява позицията не само на своите членове и симпатизанти, но и огромното мнозинство от  българското общество, което се потвърждава в  резултатите на многобройните обществени допитвания в най-различните медии по това решение на правителството. Факт, който очевидно все още не е осъзнат министър-председателя.

Българското дипломатическо дружество призовава:

  • Всички политически сили и граждански структури да изразят своето мнение и позиция по поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов;
  • Министър Даниел Митов незабавно да подаде оставка поради крещяща некомпетентност, безхаберие и вече доказано безродие и национално предателство;
  • Правителството на Бойко Борисов да подаде оставка на следващия ден, след като Кристалина Георгиева не бъде избрана за Генерален секретар на ООН;
  • Кристалина Георгиева да подаде оставка като еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия, на следващия ден след като не бъде избрана за Генерален секретар на ООН;

Управителният съвет на БДД оценява високо участието на Ирина Бокова в надпреварата за Генерален секретар на ООН. Тя доказа своята компетентност, борбеност и достойно представи българския народ и неговия истински елит. Ирина Бокова продължава да бъде „нашия кандидат” за най-високия пост в световната дипломация. БДД ще приеме и подкрепи всяко нейно решение и позиция в тази абсурдна ситуация.

 

София,  септември 2016

Почетен председател: посланик Димитър Костов