Избрани мисли от коментарите за българските кандидатури за генерален секретар на ООН /Част Втора/ Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:42

Избрани мисли

от коментарите за българските кандидатури за генерален секретар на ООН /Част Втора/

«Обвинени сме в бламиране на най-високата международна организация. Трудно е да се отговори чия кандидатура е Бокова, когато е извършена рейнджърска атака върху процедурите на ООН.”

Ренета Инджова, епицентър.бг, 02 10 2016

 

И сега въпросът е – пощенска кутия на други държави, партии и лица ли е България или просто е безмозъчно гнездо, в което всяка кукувица може да снесе яйце за излюпване?

Илко Семерджиев, memoriabg.com, 03 10. 2016

 

За представянето на Кр. Георгиева: Финалът й е... къртач. Чиста проба технократ, човек затворен в стоманен калъп.

Георги Караславов, фейсбук, 03. 10.2016

 

Майтапите из Нета вече се въртят, като най-разумните идеи са, че е трябвало да предложим Бареков или Стоичков за ООН - поне английски говорили по-добре...

Фейсбук, 03.0.2016

 

Използвайки ръцете си чрез фигури във въздуха и множество мимики,
Кристалина Георгиева не отчете, че силата на дипломата са думите, фактите и аргументите, а не жестовете и че се намира пред дипломати от кариерата, а не пред избиратели на партийно събрание.

Димитър Димитров, Фейсбук, 04.10.2016

 

Никоя армия не оставя войниците си. Е, нашите не само я оставиха, ами дори участваха и в трибунал срещу нея.

Георги Кадиев, Фейсбук, 04 10 2016

 

Hаблюдавах дивата кампания на малка група ултрадесни български фанатици от няколко месеца, засилена през последните дни, с елементарните, крайно некомпетентни коментари на самозвани български политолози и социолози, подкрепяна гласно или негласно от сервилната българска журналистика.Тези хора пречупват всичко през омразата. Тяхната професия е омразата. Не могат да правят нищо друго, освен да мразят. Те мерят всичко с махленските български стандарти от времето на Бай Ганьо.

Cравнението, което направи напоследък Бойко Борисов между Ирина Бокова и Румяна Желева, е кощунствено……….. Очевидно интелектуалното равнище на Бойко Борисов е твърде ниско, за да оценява интелекта на световен дипломат като Ирина. Тук няма място за сравнение!

Кристалина е известна със склонността си да участва в нечистоплътни задкулисни комбинации….. Представяте ли си какви скандали биха възникнали, ако човек с такива склонности застане начело на ООН!

Това беше едно повърхностно представяне от лозунгов характер на елементарен традиционен език с клишета на висш международен чиновник.

 

Ние по традиция не обичаме, когато някой стърчи над сивата посредственост с интелекта си. Мразим такива хора и сами ги смачкваме. Затова нашата страна затъва все повече и повече в икономическото и политическото тресавище. За пореден път станахме за смях пред света.

Професор Иван Ангелов, Гласове, 04.10.2016

 

Въпроси към Кр. Георгиева:

Ако отричате, че сте „десен кандидат“, „парашутиран, за да избута социалистическия съперник г-н Гутериш (според „ФТ“), може би пък г-жа Меркел просто е искала да се отърве от Вас в Еврокомисията? По каква причина? Дали случайно не е свързано с неотдавнашната инициатива на Европейския инвестиционен фонд, облагодетелстваща българската Сибанк?

Тази ли атмосфера на балкански интриги, двуличие и коварство ще подхранвате в Секретариата на ООН? Така ли ръководите и в ЕК?

Може би сте чули предложенията на много българи в социалните медии – да се кандидатирате да смените Хилари Клинтън, папата или Далай Лама? Как преживявате факта, че поне 80% от българите, съдейки по социалните медии, ви смятат за безскрупулен кариерист?

Защо играете фалшивата „антикомунистическа“ карта срещу добросъвестния си съперник, защо кепазите изборите в ООН с тоя мухлясал, провинциален партизански позор?  Нямате ли, гoспожо, чувство за срам*?

Валентин Хаджийски, Гласове, 04.10.2010

 

А на  изслушването на Бокова посланиците на 193 -те държави ООН станаха прави и с аплодисменти я изпратиха. Сравнете как изпратиха Георгиева преди два дни - с мълчание и се изнизаха отегчени от клишетата и неразбраното й бръщолевене.

Жоржета Пехливанова, 05 10. 2016

 

Само за няколко дни Правителството си осигури поне два вота на недоверие - по външна политика и по отбрана...
И това ако не е рекорд!..

Иван Борисов, Фейсбук, 05 10 2016

 

Нещата се решават от петте страни постоянни членки. ......Ние достатъчно блеснахме с глупостта си, за да ни се гласува доверие на подобно ниво.

Шамарът не е само за Кристалина Георгиева, но и за България. И то заради големите претенции, стратегии и ловки сценарии, които ни се рисуваха през последните седмици.

Калоян Методиев, Фейсбук, 05 10 2016

 

Пак ще хвърлят вината върху другите: Путин, баба Ванга, Живков и мат'раля.

Георги Караславов, Фейсбук, 05 10 2016

 

Отново Източна Европа допусна да бъде третирана като територия, като аутсайдери… като заден двор на Европа.

Георги Караславов, Фейсбук, 05 10 2016

 

След като Кристалина Георгиева обяви, че „тя е поставила условия на великите сили да не са за нея“. Отиде, развали и си отиде. Ако Цезар беше казал „Veni, vidi, vici“ (б.а.-дойдох, видях, победих), сега Кристалина направи „Veni, vidi… развалих“. Или по-точно „Veni, vidi, destroy (б.а.-разруших)“. Просто безобразие.

Идеята, че сега Германия ще каже кой ще е шеф на ООН, може да се роди само в болен мозък

Андрей Райчев пред ПИК, 05 10 2016

 

И след 10 години сигурно някоя друга източноевропейска страна най-вероятно ще спечели, но не България, защото ние влязохме в черната хроника - собствено правителство се отказа от своя собствен кандидат, заменяйки го в последния момент с нов протежиран и некадърен и провали историческия шанс на българската дипломация...

Жоржета Пехливанова, Фейсбук, 06 10 2016

 

Плонжът на Кристалина Георгиева разкри черти от характера й, които унищожават нейна евентуална политичeска кариера в България. Точно обратното е за Бокова - отприщи се вълна от подкрепа за нея, която, надявам се, ще става все по-силна.

Георги Готев, Фейсбук, 06 10 2016

 

Според Ройтерс, Ирина Бокова е втора. Според Бойко Борисов, борбата за кокала е до смърт. Според мен, българите са едно безхарактерно племе, което си заслужава съдбата.

Тенко Славов, Фейсбук, 06 10 2016

 

Никой не може да спъне българите, докато те не изпопадат по терена от приятелски огън на други българи, които си мислят, че те го могат по-добре.

СРАМ! И гняв. Това трябва да изпита Борисов сега. Че го набутаха в ролята на балканския гешефтар, които собствените си хора предава.

Димитър Димитров, Фейсбук, 06 10 2016

 

Отворeно общество уж ни учи на високи медийни стандарти. Ще се скрие ли някъде Иван Кръстев, или отново ще ни отваря очите, на нас слепите, за политически коректната истина?

Георги Готев, Фейсбук, 06 10 2016

 

Това е най-големият външнополитически провал на България през последните 25 години. .... Една португалска групировка преди месеци започна да издига кандидатурата на Георгиева, още тогава стана ясно какъв ще е резултатът, защото това показа, че искат да разбият нашата кандидатура. България е държава на безотговорността. Единствената тема, която трябва да се сложи на масата, е за отговорността.

Соломон Паси, Епицентър, 06 10 2016

 

Маневрата беше, за да се прецака Бокова! И да не стане генерален секретар на ООН, а Бойко се хвана на номера. Както винаги слабоинтелигентно, предателско управление у нас. Чужденците си решиха уравнението като дискредитираха България през глупавия й премиер! И разбира се, слугински външен министър! По-голяма излагация не е имало от затварянето на 3 и 4 блок на Козлодуй и предателствата на Кунева...

Калина Андролова, Фейсбук, 06 10 2016

 

Сега - неуспехът и на двете кандидатури - е на път да се превърне в моден шлагер, чието повтаряне и потретване да даде не малък принос за затлачване хода на президентската кампания. В интерес пак на партийните, а не на националния интерес.

Владимир Костов, Епицентър, 06 10 2016

 

Премиерът ни се оказа не само в ролята на клоун, клоунът разсмива широката публика. Той се оказа и в ролята на шут, а шутът разсмива своите господари...

Николай Слатински, Фейсбук, 06 10 2016

 

Издигането на Кристалина Георгиева в последния момент не е никакъв „висш пилотаж”. „Кристалина Георгиева така се сгромоляса, че продъни пода”... Срещу Бокова са работили мощни институции като Световната банка и ЕНП, както и медийната империя на братята Кох.

Велислава Дърева, Блиц.бг, 06 10 2016

 

Г–н Министър, едно от нещата, които са аксиоматични в дипломацията, а това трябва да го знаете, е, че не подобни отмятания правят една страна "Ненадежден партньор" и в очите на партньори и в очите на съперници. В момента изглеждаме несериозна, смешна държава, която не може да поддържа единен външнополитически курс.
Кисинджър го е казвал, а вие трябва да сте го чели, (то Кисинджър е един от апостолите на МО) : "Политиката е като самолетоносач -не се правят резки завои на 180 градуса, защото ще се обърне. Правят се с по 1-2 градуса, постепенно."

Виктор Турмаков, Фейсбук, 06 10 2016

 

Не е страшо да загубиш в надпревара, в която задкулисието играе решаваща роля. Все едно да кандидатстваш у нас за обществена поръчка без да имаш благословията на Главния и големите играчи. Не за първи път България е използвана като мюре в сметките на големите „ловци”

Ако започнеш с барабаните, трябва да завършиш с динамит или тринитротолуол, казва Хенри Милър. В момента управляващите у нас възприемат редките медийни критики към действията им повече като утринна роса, отколкото като тътен, предвещаващ порои. Всеки път е така. Самоуверените и самовлюбените политици настъпват мотиката един, втори, трети – безброй пъти – вярвайки в своята непогрешимост – докато не бъдат нокаутирани. Може пък така да е по-добре.

Борис Петков, frognews.bg, 06 10 2016

 

В крайна сметка конкурсът за генерален секретар на ООН премина при такива условия и толкова извън контрола на България, че българските политици, анализатори и медии се оказаха като подложени на тест на Роршах – показват им едно мастилено петно и всеки вижда в него каквото си иска.

Петър Карабоев, Дневник, 06 10 2016

 

За изявленията на министър Д.Митов: «Изказване-доказателство за краен наивитет на неособено интелигентен протестър. Доказателство за външно влияние и несъобразяване с българския интерес. Достатъчно основание за оставка! Те са ги излъгали бе! Излъгали са ги като по телефона бабите дето меткат пачки!!!»

Валери Тарандов, Фейсбук, 06 10 2016

 

Бокова победи в най-важната битка - тя показа, че гербаджийската клика е неадекватна, нелепа, смешна, провинциална и безсмислена. И се записа със златни букви в българската история. Тя свали маската, разрита лицемерието и накара властта да пищи като лунатик, който сънува кошмар.

 

Толкова много маски паднаха, че политическата епоха на България вече ще се дели на - преди и след катастрофата с ООН.

Александър Симов, Поглед–инфо, 06 10 2016

 

Когато един смешник забавлява народа е комедия, когато същият го управлява - е трагедия..! Кой ще поеме отговорността ? И докога ще търпим "Той" да е "бащицата на нацията" !!?

Генерал Стефан Стефанов, Епицентър, 06.10.2016

 

Борисов се довери на сенчести глашатаи, на пратеници на Сорос, представящи се за гурута на световната неоконсервативна десница. Това е негова лична грешка, която той ще плати много скъпо в политически план. Суверенна държава ли е България? Какво значат думите на Борисов, че е номинирал Георгиева, защото така е поискала Европа? България няма ли възможност сама да реши кого да номинира?"

Георги Готев, Поглед–инфо, 07 10 2016

 

"Митов заедно с мрежата на Сорос и с „авторитета” на Иван Кръстев „сгънаха” Бойко Борисов и „со кротце, со благо и со малце кютек” го накараха да представи Кристалина Георгиева в последния момент като българска кандидатура за шеф на ООН. Цветанов отново се прицели в своето персонално кариерно развитие в бъдеще. Вероятно, отдавна подготвяно и обмисляно с благословията на външен фактор."

Боян Чуков, А–Спекто, 07 10 2016

 

От ООН изказаха съжаление, че Цветан Цветанов не е броил бюлетините за да спечели Сталинка Георгиева!!

Красимир Иванов, Фейсбук, 07 10 2016

 

Това е резултатът от мръсната игра на тази банда, която напъна всичките си безмозъчни, но добре платени танкове, за да унизи България, да я превърне в посмешище и да я хвърли за присмех. Заради тези мерзавци България изгуби невероятен шанс, който се случва веднъж на хиляда години. И този шанс се нарича Ирина. Ликувайте, истеричави слуги автори на публични доноси, мръсни интриги и всякакви соросоидални подмолности! Плетете сонетни венци в чест на двете ви стрини - Кристалина и Меркелина! Целувайте им алчните ръчици, и краката на Световната банка, и задника на дедо ви Сорос!

И цялата тази подмолност -в името на стрина им Кристалина, обобщеният образ на посредствеността и овластената нелепост! В името на тази изкуствена патица, попаднала на високо място, която се отплаща за облагите с интригантство и мръсотийки всякакви. До появата на Кристалина пред ООН си мислех, че няма по-ужасен от моя английски. Днес се чувствам като един сър Лоурънс Оливие.

Велислава Дърева, «Дума», 07 10 2016

 

Сталинка на всичко отгоре е и много наивна. Дж. Сорос никога не би заложил само на един кандидат /кобила/, нито само на дясната си ръка и колега на Кристалина от Световнвата банка Марк Браун. Следете развоя на бежанската проблематика. Освен това, спуснатата от Бойко Борисов опорна точка, че Ирина Бокова попречила на Кристалина Георгиева е толкова цинична, долна, възмутителна за един достоен човек с качества, дал немалко и на света, че просто не бива да се прощава, не бива да се подминава, не бива да се продължава така, преди да сме проветрили тази кочина!

Симеон Николов, Фейсбук”, 07 10 2016

 

Току що приключилото показно покушение срещу една национална цел показва цялостно автоимунно заболяване на държавата.

Чавдар Найденов, Фейсбук, 07 10 2016

 

Може ли без подкрепата на държавата си да успяваш повече, отколкото с нея? Макар и да е в конфликт с интуитивната логика, отговорът е положителен. Ирина Бокова се представи най-добре, тъкмо когато правителството не само спря да я поддържа, но и се превърна във вятъра срещу й.

Антикомунистическата риторика днес може би все още осигурява добра прехрана, но не е в състояние да решава проблеми.

В същото време особено десният Барозу помогна на Гутериш, който е не просто ляв, но и бивш председател на Социнтерна. И човекът, познат ни и от Бузлуджа, спечели битката за ООН. За да докаже, че нормалното е тъкмо с подкрепата на страната си да успееш. И че максимата "Без България можем повече!" е парадокс, произтичащ не от същността на демокрацията, а от родния управленски манталитет.

Иво Атанасов, Дума, 07 10 2016

 

Ако България беше нормална страна в добро здраве, премиерът й сега щеше да е подал оставка и правителството да е паднало. Защото решението за подмяна на номинациите бе лично на министър-председателя. Той направи това, въпреки че знаеше, че две трети от българските граждани предпочитат първия си кандидат.Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона.

Мелик Кайлан, сп. Форбс, 07 10 2016

 

Циркът с Бокова и гаврата с България не ни струва 106 млн евро, които първо, не са наши и второ, дадени са ни под условие да приемем бежанци (терористи фанатици), или други пари, дадени ни от просия, унищожихме хилядолетния ни шанс.
Загубата на България е, че  бламирраха възможността на българската дипломация да се разгърне, да се погледне на страната ни с други очи и преките загуби са в милиарди, но това последното тепърва ще го калкулираме.

Георги Караславов, Фейсбук, 08 10 2016

 

Тук Бойко Борисов не се усети, че заедно с Ирина Бокова започват и него да го „хапят”. На 13 юли 2016 г. в интервю за „Гласове”  Константин Мишев подхвърли: „Както писа онзи ден Илиян Василев, Борисов вече става опасен за атлантическото бъдеще на България”. Фалцово и за сметка на Илиян Василев. Но си е „жълт” картон за Бойко Борисов и е директно от Вашингтон D.C. както се казва почти ДС, ама американското.

Боян Чуков, Поглед–инфо, 08 10 2016

 

И въпросът изобщо не е в това, какви са били шансовете ни в ООН – въпросът е в позорния ни автоканибализъм, в себеизяждането.

Заприличали сме на ония паяци, които, като няма какво друго, умъртвяват себе си.

България влезе в скверно-анекдотичната история на световната дипломация – и ще си остане там завинаги.

Кеворк Кеворкян, Епицентър, 08.10. 2016

 

Казах на Борисов, ако го направи, че ще изгуби. Имаше цяла една група от влъхви, които му обясняваха, че те са договорили нещата. Цялата кампания се водеше от няколко депутати от РБ, от ГЕРБ и от евродепутати. Искам сега да ги видя, някой да поеме отговорност. Кристалина Георгиева в обществения живот на България не е била избирана за нищо. Взеха я и я направиха еврокомисар. Тя провали не само Бокова, а и цяла Източна Европа"

Волен Сиредов, ПИК, 09 10 2016

 

Следващият път Сорос и неговите финансови мениджъри трябва да се замислят когато възлагат такива отговорни задачи и плащат на недорасли пещерни антикомунисти, от каквито очевидно вече няма никаква нужда.

Радослав Деянов, Фийсбук, 09 10 2016

 

Борисов и българското правителство с лекота смениха кандидатурите на държавата, но не си представиха как държавите, които до този монт са гласували за Бокова, трябва да променят решението си. А тези държави не можеха и не искаха да изглеждат в международен план непоследователни и поради това продължиха да си я подкрепят Бокова, напук на калпавата българска външна политика. За тях бяха по-важни качествата на Бокова, а не писанията на набедени сценаристи-кинжали, откачалки от ГЕРБ, десебари, попкръстевци, кириякстефчовци и т.н. В международен план вече никой не ще гледа сериозно на каквато и да е българска инициатива.

За наше общобълграско съжаление в нашата история има множество примери на предаване на българските национални интереси. Само да напомним, че българи отвориха портите на Велико Търново и предадоха на турците столицата и Патриарх Евтимий. Да припомним, че българи провалиха кандидатурата на българин за Нобелова награда за литература. Да припомним, че когато по време и след Лайпцигския процес целият прогресивен свят се възхищаваше на Георги Димитров и го подкрепяше, когато дори фашисткият съд се принуди да го признае за невинен, българското правителство му отне българското гражданство. Сега светът признава Бокова, но българското правителство е против нея.

Не може да водиш гъвкава и самостоятелна външна политика, когато дори публично изразяваш готовност да слушаш и следваш „това, което каже г-жа Меркел“, „това, което каже г-н Юнкер“, „това, което кажат от Брюксел“, „това, което кажат нашите партньори от НАТО“ и най-великия партньор – САЩ.

Анко Иванов, Поглед–инфо, 09 10 2016