Ръст на доставките на българско оръжие за Сирия: за първи път и тежко въоръжение по маршрута Бургас –Джеда Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 25 Май 2017 12:31

Ръст на доставките на българско оръжие за Сирия: за първи път и тежко въоръжение по маршрута Бургас –Джеда

Нако Минчев

По данни на турските блогъри Юрюк Ишик (1) и Алпер Белер (2), специализирани в проследяването на корабите със съмнителни товари, минаващи Босфора, както и по сведения на специализирания сайт Marinetraffic, на 23 май 2017 през пролива е преминал поредният датски кораб Hanne Danica, изпълняващ рейс от Бургас до саудитското пристанище в Червено море Джеда и пренасяящ българско (и не само) оръжие, което в крайна сметка се оказва предназначено за джихадистите в Сирия.

Двамата блогъри прилагат в Twitter и снимки на въпросния кораб.

Според тях, доставките на българско оръжие за Саудитска Арабия, с чието посредничество то се оказва в ръцете на т.нар. сирийска "умерена опозиция", са се удвоили, след като за превоза му по марщрута Бургас-Джеда вече са ангажирани два товарни кораба на датската компания H. Folmer & Co. Както е известно, първият такъв кораб, за който се появи подобна информация, беше Martianne Danica. На 20 май този товарен кораб с вместимост 1400 тона, за пореден път е осъществил доставка в Саудитска Арабия, след което се е насочил обратно към Суецкия канал. Данните сочат, че същият кораб е тръгнал от Бургас на 5 май, което означава, че оръжейните доставки от България до Саудитска Арабия отнемат около две седмици.

Снимките на турските блогъри окончателно разсейват съмненията относно това, какво точно превозват датските кораби. Както е известно, преди те доставяха товарите си в затворени контейнери и тяхното съдържание можеше да се определи само по декларацията за класа на превозвания товар - Hazard A, което предполага превоз на взривоопасна продукция, като ракети "Град" например.

Между другото, корабът Marianne Danica беше забъркан и в други, скандали, свързани с оръжейни доставки за Близкия Изток, например в Египет. И в този случай, корабът е превозвал товари, принадлежащи на американската компания Chemring, която е официален купувач на нестандартни за НАТО въоръжения, които в рамките на държавната програма на САЩ се доставят на различни американски съюзници в Близкия Изток. Сред тях са Йемен и Сирия. Както е извество, Chemring e сред основните клиенти на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот, чиято номенклатура варира от патрони за пистолети и автомати до ръчни противотанкови гранатомети (като този на снимката, горе, оказал се в ръцете на сирийските джихадисти) и ракети "Град". Между другото, редица медии (включително и български) отдавна изнасят данни, че произведени от ВМЗ боеприпаси се използват не само от джихадистите от т.нар. "умерена опозиция в Сирия", но и от сирийския филиал на Ал Кайда, както и от бойци на Ислямска държава.

Така, в края на април, блогърът Lost weapons показа част от видео на Ислямска държава, на което се вижда, че боец на тази терористична организация държи в ръцете си РПГ, произведен от ВМЗ Сопот, като го съпровожда с коментара, че тези оръжия се използват в хода на сраженията в Мосул както от правителствените сили, така и от Ислямска държава.

На снимките на кораба Hanne Danica, публикувани от турските блогъри обаче, може да се види, че той пренася и поне два бронетранспортьори. Това е първият случай, когато по маршрута Бургас-Джеда е засечен превоз на тежка военна техника. Според единия от блогърите Алпер Белер, първият БТР е модел OT-64 SKOT, който започва да се произвежда в Чехия и Полша още през 60-те години на миналия век. Някои от експертите смятат, че тази техника се доставя от Румъния (макар че на сайтовете на румънските военни предприятия липсват подобни данни), други обаче твърдят, че става дума за произведен от чешката компания Tatra Defence Industrial ltd. 12-тонен, осемколесен бронетранспортьор, способен да развива до 95 км/ч по суша и 9 км/ч по вода, който разполага с едрокалибрени картечници и, освен екипажа си, може да превозва 18 бойци с цялата им екипировка.

Корабът Hanne Danica е заявил официален маршрут Бургас - Порт Саид (Египет), но така правят всички кораби на датската компания H. Folmer & Co, превозващи оръжие за Саудитска Арабия, които посочват крайния пункт на плаването си (саудитската пристанище на Червено море Джеда), едва след като влязат в Суецкия канал.

Доказателство за ръста на оръжейните доставки за сирийските джихадисти е решението за увеличаваето на финансирането на споменатата по-горе американска държавна програма за снабдяване на съюзниците на САЩ с въоръжение, неотговарящо на стандартите на НАТО (т.е. с такова от бившия социалистичеки лагер). Така, в края на януари 2017 американската компания Orbital ATK, която също е крупен клиент на ВМЗ Сопот, направи нова поръчка на стойност 50 млн. долара. При това, както се посочва на официалния сайт на компанията, през последната година тя е получила поръчки от правителството на САЩ в рамките на гореспоменатата държавна програма на обща стойност над 200 млн. долара.

Експертите лансират няколко обяснения за ръста на оръжейните доставки за "умерената опозиция" в Сирия. Така, според някой, те са свързани с предполагаемото настъпление на подкрепяните от САЩ и Саудитска Арабия групировки от Южна Сирия, през пустинята, на североизток - към градовете Абу Кемал и Дейр ез-Зор. Ако се съди по последните събития, в Източна и Югоизточна Сирия, на фона на отслабването на Ислямска държава, очевидно се изостря борбата между правителствените сили и бойците на въоръжената опозиция за контрола на минаващата през пустинята граница с Ирак.

Както е известно, напоследък САЩ концентрират бронирана техника по южната граница на Сирия, а американските инструктури започнаха да подготвят една от групировките на Свободната сирийска армия в Югоизточна Сирия. Очевидно възстановяването на контрола върху пътищата за Ирак е сред важните стратегически цели на правителството в Дамаск, в хода на настъплението му срещу позициите на Ислямска държава, тъй като би позволило да се възстанови сухопътния маршрут за снабдяване на режима от Иран и Ирак. В момента прехвърлянето на цялото въоръжение и боеприпаси, както и на шиитските доброволци от Иран и Ирак се осъществява само по въздуха, т.е. възстановяването на сухопътния маршрут ще разшири транспортните възможности за снабдяване на правителството на Асад. Вашингтон обаче, категорично не би искал да допусне подобно развитие. Доказателство за това е последният въздушен удар на доминираните от САЩ коалиционни сили срещу доброволческите отряди на режима в Дамаск, насочващи се към пустинната зона около Ат-Танф (провинция Хомс), където са розположени основните сили на американските военни и подготвяните от тях местни бойци.

Бележки:

1. https://twitter.com/yorukisik?lang=bg

2. https://twitter.com/alperboler?lang=bg