Позиция на БДД: оставка на външния министър за некомпетентност и подмяна на националната ни позиция Печат
Автор Експерт   
Неделя, 02 Юли 2017 10:25

Позиция на БДД: оставка на външния министър за некомпетентност и подмяна на националната ни позиция

Независимо дали изявлението на вицепремиера и министър на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева относно „признаването“ от страна на България на македонски език и нация бе резултат от прогресиращата демонстрация на некомпетентност, на външен  натиск за компромиси от България, или и на двете, това предизвика бурна обществена реакция у нас и подигравателен отзвук в Гърция и други страни.

Към поредицата призиви за оставка на министър Захариева се присъедини и Българското дипломатическо дружество. Това е пълният текст на Декларацията на Управителния му съвет:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Българското дипломатическо дружество

С изненада и възмущение посрещнахме изявлението на вицепремиера и министър на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева относно „признаването“ от страна на България на македонски език и нация, изречено неотдавна в интервю по една от българските национални телевизии.  Това изказване, както и последвалите не твърде убедителни  уточнения, не случайно предизвика бурна негативна обществена реакция у нас, защото то подменя една последователна национална позиция, отстоявана от всички български правителства досега. Също така България нееднократно е призовавала за съвместно честване на исторически дати и събития в интресе на положителното развитие и добросъседските отношения между двете държави, което обаче по никакъв начин не означава отказ от собствената история.

БДД  за пореден път изразява своите притеснения и от хроническото пренебрегване на професионалната експертиза при взимането на политически решения в сферата на международните отношения. БДД изразява надежда, че в хода на преговорите с Република Македония по Договора за добросъседство, българският преговорен екип ще успее да отстои националните позиции и че българските политици няма да се поддадат на чужд натиск и интереси. БДД винаги е защитавала позицията, че приемането на Република Македония НАТО и Европейския съюз е в интерес на сигурността и стабилността на региона, но Република Македония следва да изпълни критериите на ЕС така, както това бе направено от останалите страни.

Българското дипломатическо дружество се присъединява към призива на други   неправителствени организации за оставка на г-жа Екатерина Захариева – както по повод нейните двусмислени и безотговорни разсъждения на тема македонска нация и език, така и поради вече нееднократно демонстрираната некомпетентност по важни въпроси на външните отношения на България.

 

София, 02. юни 2017 г.                                                                               УС на БДД