„Единственото решение е военното решение” Печат
Автор Експерт   
Вторник, 07 Ноември 2017 15:08

„Единственото решение е военното решение”

Даниел МакАдамс

От 06 ноември 2017 г. новият заместник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси се казва д–р Вес Мичел. Той ще отговаря за дипломатическите отношения с 50 държави в Европа и Евразия, както и за НАТО, ЕС и ОССЕ.

Мичел заема мястото на неоконсерваторката от американската администрация на Обама Виктория Нюланд, която стана известна с активността си по свалянето на правителството в Киев, оплакванията си, че САЩ са похарчили 5 милиарда за това без очаквания резултат, с острите си антируски позиции, с обявяването на страните от Балтика до България за „фронтови държави” и др. Предвид на провала й с лансиране на корумпирания елит на Украйна и заявените от Доналд Тръмп в предизборната му кампания намериения за подобряване на отношенията с Русия, можеше да се очаква, че мястото на Нюланд ще се заеме от професионален, умерен дипломат с подходящ език и подход. Да, ама не.

Вес Мичел е основател и изпълнителен директор на доминирания от неоконсерваторите Център за европейски политически анализи /CEPA/, финансиран от неоконсервативни мега–фондации и военно–индустриалния комплекс. Характерът на „продукцията” на Центъра е виден от това, че зад всичко вижда руска заплаха и необходимост от реакция на НАТО и производителите на оръжие. Цел на съществуването на Центъра, създаден от новия заместник държавен секретар, е разпалване на нова студена война срущу Русия, но печеливша за спонсорите му– военно–индустриалния комплекс.

Миналия месец се проведе редовната голяма конференция „CEPA форум 2017”, на която участваха президента на Латвия и генерал Бен Ходжис, командващ ВС на САЩ в Европа. Конференията бе финансирана от компаниите „Рейнметал” и „Локхийд Мартин”, на второ място, макар и изненадващо – от унгарското правителство, унгарския институт за външна политика и търговия и унгарското председателство на Вишеградската четворка. Последното е учудващо предвид позициите на Виктор Орбан. Малката подробност е, че уволнената наскоро унгарска посланичка във Вашингтон Reka Szemerkony, скоростно бе назначена за вицепрезидент на CEPA. Хем уволнена, хем осигурила финансирането?

Многобройните публикации на В. Мичел не оставят съмнение за неоконсервативните му политически схващания. В последната си статия в „American Interest” под заглавие „Хищници по границите” Мичел предупреждава, че „от Източна Украйна и Персйския залив до Южнокитайско море големи съперници на САЩ модернизират своите армии, заемат стратегически позиции и заплашват уязвими съюзници на Америка”. „Светът постепенно се приближава към ръба на войната......”. „В последните години Русия, Китай и в известна степен Иран почустваха, че САЩ се оттеглят от съответните техни региони.” Какво можем да направим? Следвйки нитересите на тези, които му плащат, Мечел посочва: повече пари за милитаризация, подобряване на ядрения арсенал, разполагане на тактическо ядрено оръжие в Полша и Япония. „Единственото решешение е военното решение.” Президентът Тръмп замени В. Нюланд с нещо много по-опасно и будещо страхове.

/Със съкращения/

Бележка на редактора: Предвид на интересите на военно–индустриалния комплекс, под чиято зависимост е бил новия зам. държавен секретар, можем да очакваме, че по отношение на България ще преследва програма–максимум. Както самолетите, така и бойната бронирана машина за пехотата да закупим от САЩ. И това е най–малкото. Защото някои малоумници у нас отдавна искат бази и ядрено оръжие, а при Мичел, ще чукат на отворена врата.