„Заслужена” почивка за терористи, или приказка за наивници Печат
Автор Експерт   
Събота, 30 Декември 2017 16:10

„Заслужена” почивка за терористи, или приказка за наивници

Симеон Николов

Анализите на експертите по въпроса, къде се разпиляха джихадистите от Сирия и Ирак пропускат една малка подробност. Тези дни стана известно, че в луксозен център „за интегриране отново в обществото” в столицата на Саудитска Арабия Риад се настаняват отявлени терористи. Центърът разполага с плувен басейн, фитнесцентър, обширни поляни и алеи с палми, скъпо обзаведени стаи с големи телевизори, т.е. прилича много повече на 5–звезден хотел за почивка. Терористите са настанени в самостоятелни стаи и могат да приемат съпругите си.

Впрочем, един от методите на възпитателите е убеждението, че най–верният път да ги откажат от оръжията бил да имат деца. Според директора на центъра, това бил успешен модел в борбата срещу религиозния екстремизъм. Едва ли тези „терапевти”  и духовни лица са паднали от Марс и  не знаят, че терористите обучаваха децата да убиват и сами разпространяваха снимките и видеозаписите на такива екзекуции. „Нашата цел е да корегираме погрешните им разбирания и отклонения от исляма”, твърди директорът Maghaied.

Странното е, че обитателите на този център идват освен от свързаните с „Ал Кайда” и „Ислямска държава” радикални групировки, и от отрядите на афганистанските талибани. Интересно, че Саудитска Арабия очевидно се е загрижила и за чужденци, но защо и как работи за „връщането им в саудитското общество”? Според експерти по тероризъм обаче, досега практиката е показала, че много от „лекуваните” по–късно са били забелязани в конфликтните региони с оръжие в ръка.  Изследователят John Hоrgen от Държавния университет в Джорджия също е много скептичен по темата „превъзпитаване” на терористи. Директорът на центъра дава за „пример” джихадист, който заминал за Афганистан да се бие на страната на талибаните, а сега искал да преподава в университета. Пак става дума за Афганистан и очевидно за привличане на доброволци от университетите. Досегашната практика на разузнавателните служби показва, че винаги първо се е търсела възможност за превербуване на теориста, а не за негово „лечение”. Останалото е приказки за наивници.

Принц Мохаммед бин Салман обяви война на религиозния екстремизъм и връщане към „модерния ислям”. Но как може уахабизмът да бъде „върнат” и наречен „модерен”? Това е толкова абсурдно, колкото и опасно, като се има предвид, че семената му отдавна са посяти и на Западните Балкани, толкова близо до България.

Както „лечението” на джихадисти, така и „нормализирането” на уахабизма се прави с доводи, същити с бели конци. А ако си спомним, че съсредоточаването на терористичните отряди в Афганистан, Киргизия, Египет, Либия и др., предшествано от извеждането им с американска помощ от обсадените сирийски градове с коли и хеликоптери и обучаването на стотици от тях в американската база „Ал Танф” в Сирия, бързо ще пресметнем, че едно плюс едно е равно на две.

След терорстичния акт в Кабул в последните дни на декември 2017 г, при който бяха убити 40 души и 80 бяха ранени, стана ясно, че местният филиал на „Ислямска държава ”Khorasan”  най–вероятно си сътрудничи с част от талибаните. Все по–ясно се очертава целта на някои талибански групировки да громят шиитите. „Ислямска държава” пък се опитва да разпали вражда между религиозните общности в Афганистан  с особен акцент върху това да подчертае превъзходството си в „истинския ислям”. Очевидно, че изтласкването на влиянието на шиитите от Сирия и Ирак като част от операцията срещу Иран, ще бъде съчетана с активни мероприятия и на афганистанска територия. А докато външни сили продължават да използват терористите като инструмент за постигане на свои стратегически цели, мир в региона няма да бъде постигнат.