Истанбулската конвенция - избрани мисли и коментари / Част Втора / Печат
Автор Експерт   
Вторник, 27 Февруари 2018 15:18

Истанбулската конвенция  - избрани мисли и коментари / Част Втора /

Кои са «Тъмните сили, които вкараха много драма и неистини в темата за Истанбулската конвенция», според Цвета Караянчева, председател на НС, 27.02.2018 г.

Документът

Това е един от най-слабите международни инструменти в областта на правата на човека. Тя изобилства с неяснота и двусмисленост, десетки терминологични проблеми, липса на дефиниции за голяма част от ключови понятия, липса на кодифициране на новите състави на престъпления. Тя не отговаря на стандартите за качествено изработен международноправен инструмент по правата на човека, каквито са Международния пакт за гражданските и политическите права, Международния пакт за социалните икономическите и културните права, Международната декларация по правата на човека на ООН.

Тази Конвенция влиза в колизия със съществуващи инструменти за защита правата на човека. В отделни свои разпоредби, тя директно противоречи на Европейската харта за правата на гражданите. И не на последно място, тя нарушава правния суверенитет на страните, като ги задължава да променят своите конституции, при това „без забавяне“.

ВЛАДИМИР ШЕЙТАНОВ, дипломат и юрист

 

Ако накрая вземем всичките 53 държави и организации, които са участвали в писането на Конвенцията, тези, които не са я ратифицирали, са 25, или 47%. Сред тях са САЩ, Япония, Канада, Ватикана... Тези държави диви и варварски ли са?

Проф. Михаил Константинов, 21 02 2018 г. «Гласове»


Министър–председателят на Словакия Роберт Фицо обаче каза, че Словакия няма да ратифицира конвенцията, която според него е спорен документ, който може да наруши конституцията и да доведе до въвеждане на еднополови бракове. Той все пак заяви, че страната му ще включи в законодателство всички мерки, насочени към борба с насилието срещу жени. "Не можем да приемем мерки, които биха влезли в конфликт с вярванията и чувствата на хората в някои държави", каза Фицо, който е социалдемократ.

БТА, 22. 02. 2018 г.


„Толерантност може да има към слабостта, но не и към лъжата. Целта не оправдава средствата. И не всеки път води до предварително обявената цел. Не можем да се съгласим с идеологии, които представят равнопоставеността като еднаквост и прибягват до отричането на различията между мъжа и жената.

Опасяваме се, че ратификацията ще доведе до разпространението на джендър- и антисемейна програма.

Обръщение на църквите в Словакия, 25.02.2018 г.


Джендър идеологията

В редица текстове на конвенцията (напр. чл. 3, б, чл. 4, ал. 2, чл. 66, ал. 1 и т. н.) се въвежда понятието джендър не само в смисъл на социален пол, но и в смисъл на идентичност.

Ратифицирането на конвенцията всъщност ще наложи понятието джендър не на равнището на сексологична хипотеза (където му е мястото), а на равнището на идеология, тоталитарно налагана на всеки българин – от новороденото, до всеки от нас като обект на правото.

Свилен Тутеков, Димитър Попмаринов, Мариян Стоядинов богослови

Гласве, 03 02 2018

 

Джендър идеологията действува като всяка дрога. Предлага разнообразие, забавление и развлечение. За отговорна личностна и социална идентификация и съпътствуващи активности "просто няма време". Но тези на които дрогата е наложена още в детството, не ги и търсят. Те просто не знаят, че такива неща съществуват.

Истанбулската конвенция е само частен случай. Джендър идеологията използва проблема за насилието, специално срещу жени, заради чувствителността на обществото към този проблем. И разчита - с основание - приложението на конвенцията да даде нови възможности на "джендърдистите" да проникват до тези, които са целта им – децата

Владимир Костов, Епицентър, 03 02 2015


Отказвам да се подчиня на течащия пред очите ни антропологичен преврат – Джудит Бътлър и нейните последователи превземат институции и народи, чрез което ни се налага силово ново разбиране за човека, което е несъвместимо с хилядолетни религиозни и философски традиции в Европа. Не виждам никакви основания, които да дават предимство на възгледите на Бътлър пред тези на Аристотел, Хегел, Ясперс и стотици други философи от класическата европейска традиция.

Доцент д–р Иван Колев

 

Джендър идеологията е неприемлива за нас, защото противоречи на традиционните ни семейни и християнски ценности, на същността на Бог, Природа и Човек. Тази идеология взривява основополагащи механизми на живота, с непредвидими последици. Категорично сме против насилието, но и категорично сме против налагането на джендър идеологията и практики в България. Децата са нашето бъдеще. Трябва да ги пазим!

60 водещи бъларски лекари срещу Истанбулската Конвенция


Отделите 5 минути, за да се запознаете със становището на проф.д-р Макхю, (Dr.McHugh), дългогодишния Главен психиатър на Болницата "Джон Хопкинс, Балтимор, САЩ, за това, че транс-джендаризмът представлява ментално разстройство. Подобни становища се подкрепят от водещи психиатри в Световна здравна организация, както и от Канада, Швейцария, Австралия, Великобритания и др. Тези световно известни експерти добре познават с класификацията на транс-джендъризма в Международния кодекс на заболяванията на Световната здравна организация ICD-10.

Владимир Шейтанов, юрист и дипломат, 09 02 2018 г

 

Вярно е, че въпросната конвенция не въвежда изрично гореописаната джендър-идеология, която откъсва биологичен от социален пол. Проблемът обаче е, че не я отхвърля изрично. Както е направено, например, в Римския статут на Международния наказателен съд. В съчетание с целенасочено широките  формулировки за пола в Истанбулската конвенция и с обстоятелството, че джендър-идеологията е въздигната в държавна политика в някои общества, повдигнатите въпроси, опасения и възражения срещу тази конвенция са напълно легитимни. Защото нищо в нея не пречи тя да бъде превърната утре в знаме на пълзящото установяване на джендър-идеологията у нас.

Борислав Цеков, юрист, 09 02 2018 г.

Това, което правят в момента джендър идеолозите, т.нар. соросоидни либерали, които ги има и в САЩ, и навсякъде, и у нас, те изкривиха понятието „либерализъм“, който беше доктрина на свободата, на правата на човека и приеха неолиберализма като една доктрина на социалното инженерство, на държавата, както е с Истанбулската конвенция, която с регулации ще бърка в душите на хората, ще им казва как да говорят, ще налага полова неутралност“

Борислав Цеков, юрист, 12. 02. 2018 г. БНТ


Съпротивата

Съпротивата изобщо не се дължи на желанието на мъжете да бият жените си или на желанието на жените да бъдат бити от мъжете си. Съпротивата срещу Истанбулската конвенция е част от борбата срещу диктата, който упражняват наднационалните институции върху България.

Има най-нормално човешко желание да бъдат уважавани националното достойнство, националните традиции и националните институции. Разбира се, има и такива хора, най-вече представители на елита, които смятат, че всяко нещо, което идва от „Европата“, трябва да бъде аплодирано и директно присаждано в България. Това е разбираема за елита позиция. Членовете му дължат своето благоденствие на европейските и атлантически си спонсори, на връзките, които имат в Брюксел и Вашингтон. Те се чувстват много по-свързани с привилегированите класи във Франция, Германия, Съединените щати, отколкото със сънародниците си. Естествено, това изобщо не е само българско явление. За тях националното няма никакво значение. Те са се посветили на обслужването на транснационалните каузиЕто така се ражда новото голямо разделение в света – национално срещу транснационално.

Петър Волгин, A-specto.bg, 06 02 2018 г.

 

Последствията

Тази конвенция сама по себе си не може да предотврати насилието. Справка – държавите, в които тя е приета. Нима там изведнъж секва насилието над жени и деца? Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание.

Нещо много важно – точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра – за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации. т.е. всички тези внушения, че виждате ли, ще направим тук едни резерви и това няма да го има, не са основателни изобщо.

Още нещо важно – конвенцията отнема, ако я приемем, отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия в НПО-та. Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата. А винаги когато държава абдикира от своите правомощия, според мен това е опасно. И нещо много важно – според мен тази конвенция легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и съзнанието на нашите деца.

Румен Радев, президент на Република България, 02.02.2018

 

Джендър образованието ще деформира сексуалната идентификация на децата ни. На фона на високата смъртност и ниската раждаемост, това ще задълбочи и без това негативните демографски процеси..... Джендър идеологията ще доведе и до морална криза.

д-р Георги Чалдъков, подписал откритото писмо на лекарите до НС, 06.02-2028 с призив да не се ратифицира конвенцията

Ако ратифицираме Истанбулската конвенция, ще трябва да променим най-малко 20 закона, включително този за телефон 112. Ако Конституционният съд постанови, че текстовете й противоречат на конституцията, ще трябва да изменим конституцията.. Ако ратифицираме Истанбулската конвенция, ще сме задължени да спазваме всичките ѝ текстове. Ще бъдем под мониторинг, а е възможно да последват и санкции за България.

Проф. Пламен Киров бившият конституционен съдия    Bulgaria ON AIR, 01 02 2018

 

Сред нормативните текстове, които ще претърпят промени, са член 6 от Конституцията, законът за защита на детето, за средното и висшето образование, както и Наказателният кодекс.
Александър Сиди, народен представител от ВМРО, БТВ, 05.02.2018

Коментар заслужава  текстът на чл.30, т.2, задължаващ държавата да обезщетява в разумен срок (т.3) жертвите получили тежка телесна повреда или увреждане на здравословното състояние в случаите, когато вредата не е покрита от извършителя. Нали се досещате колко ще трябва да плащаме на пребити от мъжете си циганки. Някои от които ще го играят пребити именно за да получат обезщетението, а извършителят почти винаги ще остава неразкрит.

Конвенцията, приемайки, че ние вчера сме слезли от дървото, ни задължава да криминализираме деяния като физическото насилие, заплахата, принудата и изнасилването, телесните увреждания на генитали и пр. Нещо, което ние имаме в законова регламентация от столетия, в това число с наказуемост на опита, подбудителството и помагачеството.

Може би в Европа имат нужда от такава конвенция- нека си я приемат. Като израз на социално-психологическата им импотентност на постматериализма.

Адвокат Георги Богданов, 29 01 2018 г. БТВ


„Истанбулската конвенция по никакъв начин няма да активира тези закони, каза Джамбазки и добави: Истанбулската конвенция е ратифицирана от Република Турция, където миналата година има 7000 случаи на убити жени от съпрузите им, т.е. ратифицирането на този документ очевидно не е довело до желаните правни последици.

Ангел Джамбазки, БНР, 04 02 2018

 

Ратифицирането на ИК от Народното събрание може да деструктурира традиционната ценностна система на българския народ. И отново ще демонстрира, че българските политици не могат да мислят глобално и действат локално, както ни съветваше професор Рене Дюбо.

Навремето Хитлер бе посочил за главна своя идеология расата, Ленин и Сталин - класата, а сега Съветът на Европа се опитва да наложи избираеми социални параметри на половата идентичност, в разрез с традициите и културата на различните европейски общества. Родолюбието и придържането към националната история, религия и обичаи, ще бъде отъждествявано с национализъм. На създаването на традиционно семейство и деца ще се гледа като на отживелица.

60 водещи бъларски лекари срещу Истанбулската Конвенция

 

Либерализмът произведе ексктремистко политическо течение, което под маската на „човешки права“ (а всъщност въпреки тях!) и чрез безжалостно социално инженерство (дълбоко анти-либерално) се стреми да произведе „нов човек“.Създателят на този „нов човек“, техният „бог“, е държавата, която трябва с декрети да бърка в душите на хората, да им казва какво да мислят и как да говорят, да криминализира инакомислието, да размие естествените разлики между мъжете и жените, да обезцъркви обществото, да анихилира семейството и традицията, претопи националните идентичности... Пренаписват се книги и национални химни, цензурират се класически произведения, заличават се филмови образи, за да бъде унифицирано не само настоящето и бъдещето, а и миналото. Глайхшалтунг.

Борислав Цеков, юрист,  09 02 2018 г.


Истанбулската конвенция налага и въвежда трансгранични институции, овластени до безкрай, които ще се произнасят и ще правят изводи и те са от хора, които никой не е избирал.

Димитър Манолов, лидер на КТ Подкрепа, 13.02.2018


Последствията в други страни

В края на октомври 2017 година в много британски медии се завъртя тревожната новина, че рекорден брой деца – около 50 на седмица – прибягват до консултации и услуги в клиники за смяна на пола. Според специалистите това увеличение е драстично и се дължи на засиленото говорене и обсъждане на джендър тематиката и на темата за равноправието на половете в училище, и като цяло в общественото пространство.

Това се е превърнало в индустрия – хора градят кариерите си върху насърчаването на деца да поставят под въпрос пола си във възраст, в която те просто трябва да бъдат оставени да бъдат деца. Когато учителите повдигат тези теми, децата могат да се объркат и да се травмират.“„В известен смисъл налагаме на децата проблеми, касаещи възрастни хора. Училищата се намират под голям натиск да изпълняват една политически коректна програма.“

Крис Макговърн, бивш съветник в Министерството на образованието на Великобритания Макговърн, понастоящем председател на Кампанията за истинско образование

 

Американският колеж на педиатрите призовава здравните работници, преподавателите и законодателите да отхвърлят всякакви мерки, които учат децата да приемат за нормална хирургичната и химична смяна на пола. Фактите, а не идеологията определят действителността.

Според Американската психиатрична асоциация близо 98% момчета и 88% момичета с объркани представи за пола си, в крайна сметка приемат биологичния си пол след като преминат през пубертета.

На децата, диагностицирани с полова дисфория могат да се дават хапчета за спиране на пубертета дори и на 11 години, а по-късно ще се нуждаят от още хормони, за да продължат да живеят като другия пол. Такива деца никога няма да могат да имат свое поколение, дори и с изкуствени методи. В допълнение, приемът на хормоните тестостерон и естроген носи голям риск за здравето, включително и не само - сърдечен удар, високо кръвно налягане, тромби, мозъчен инсулт, диабет и рак.

Случаите на самоубийство са близо 20 пъти повече при хора, които приемат хормони и се подлагат на операция за смяна на хола. Това важи дори и за Швеция, която се слави с голяма толерантност към ЛГБТ хората.

American College of Pediatrics:"Джендърната идеология вреди на децата." http://www.acpeds.org/the-college-speaks/position-statements/gender-ideology-harms-children

 

„Убеждаването на децата да повярват, че живот чрез химическо и хирургическо въплащение в ролята на другия пол е нормален и здравословен живот, е само по себе си акт на насилие срещу деца. Представянето на половите разстройства като нормално състояние, с помощта на образователните институции и правните политики, ще обърка децата и родителите, което ще доведе до това повече деца да се насочат към "половите клиники", където ще им бъдат давани лекарства, блокиращи пубертета. Това, на свой ред, практически гарантира, че те ще "изберат" живот, базиран на канцерогенни и токсични полови хормони и вероятно ще обмислят ненужно хирургично осакатяване на здрави части от телата си в юношеска възраст“.

Oфициално становище на Американската колегия на педиатрите, септември 2017 г.


Училищата „сеят смут“ в детските умове чрез преекспонираното обсъждане на трансджендър въпроси. Феминистите се опитват да променят училищните политики по отношение на пола. Децата насила биват карани да „отучат“ разликата между момче и момиче. Проучванията показват, че едва 1% от хората изпитват проблеми, свързани с пола си. Въпреки че броят на трансджендър децата е малък, той бързо нараства. Децата – насърчавани от това, което виждат в училище – започват да поставят под съмнение своята полова идентичност на все по-крехка възраст“. Нарастващият брой на насочени към полова консултация деца се дължи на новоприети политики в училищата, които вече „поощряват дори най-малките деца да се замислят дали наистина са момчета или момичета.“

д-р Джоана Уилямс, университетски преподавател , пред The Telegraph

 

Децата от 3-годишна възраст могат да бъдат препратени към Службата за развитие на половата идентичност от техния личен лекар или от психиатричната служба за деца и юноши. След шестмесечно умствено-социално оценяване от специалист се съставя план за действие, който може да представлява удължено консултиране или физическа намеса.

Д-р Поли Кармайкъл, водещ психолог в Националната служба по здравеопазване и директор на Службата за развитие на половата идентичност


Намесата на държавата в семейството е най–силна в Норвегия. Отнемат две деца на чехско сеейство, защото едното се изтървало да каже, че бащата му посегнал. Само 2 пъти в годината майката има право да ги вижда по 15 минути. Няма право да им каже, че ги обича. Чехският премиер реагира остро. Отнемат сина на полско момиче, защото няколко дни било в лошо настроение. Отнемат сина на руско семейство, защото разказал, че му липсва едно зъбче. Бърз процес и в приют до 18 годишна възраст.

Tschechischer Mutter in Norwegen die Kinder weggenommen: „Es ist verboten ich liebe dich zu sagen.“ https://www.youtube.com/watch?v=lvcRCFlRVck

 

В Канада са табу теми, които се обсъждат в България, белите хетеросексуални мъже нямат право на глас, учат децата на безполовост……… Така се започна и в Канада. Уж равноправие, уж против насилие и в момента промиват мозъците на децата от ранна детска възраст с извратени концепции за безполовост – не си нито мъж, нито жена, транссексуалност и дузини други извратени и сложни за разбиране термини като: “LGGBDTTTIQQAAPP”. Да, това е истински термин (съкращение на група термини), използван от “Федерацията на началните учители” в провинция Онтарио. На български:  Лесбийка, гей, джендър-неутрален, бисексуален, демисексуални, транссексуални, транссексуален, дву-полов, интерсексуален, неутрален, полово-подвъпросен, асексуален, полово-свързан, пансексуален и полиаморфен. И това е само върхът на айсберга. Тази брутална дегенеративна политика се налага в абсолютно всички сфери на обществото. 1. Политическата коректност е “затвор на съзнанието”. Теми, които свободно се дискутират по телевизията в България, в Канада са табу и е рисковано да се дискутират дори и с близки и познати. 2.Политиката на идентичност 3. Феминизмът 4. Екстремен материализъм, заместващ духовността и всякакви морални ценности.5. Регресивният либерализъм, който тотално е завладял образователната система. 6. Липсата на обективни медии......Надявам се поне България да се поучи от фаталните грешки на запада и да поеме различен път (като Полша и Унгария например) и да се спаси от лапите на мултикултурализма, глобализма и регресивната псевдо-либералната политика на абсолютен разврат и морална деградация. Искрено се надявам тази лудост, граничеща със шизофрения, да НЕ превземе и България, защото независимо от недостатъците и абсурдите, които, за съжаление, все още съществуват в държавата, ако България се опази от регресивните псевдо-либерални политики, все още има шанс не само да оцелее, но и да продължи да бъде едно нормално, а защо не и по-добро общество за живот.

Искрено и с любов към България!  Иван Борисов, Канада

 

Римокатолическата църква каза, че договорът може да доведе до дискриминация за религиозната свобода в Словакия, където 62 процента от 5,4-милионното население се определят като католици, а 6 процента - като протестанти, според преброяване от 2011 г.

БТА, 22.02.2018 г


За насилието

Според официалните данни на Евростат (има ги свободно в Мрежата) броят на изнасилванията на 100 хиляди души за една година в Европа стои така. Класацията се води убедително от Англия и Уелс с 62 изнасилвания. Следва Швеция с 57, а там доскоро нямаше такива ужасии. Някой може ли да познае до три, защо сега Швеция е на второ място в тази срамна класация? В гордата Исландия, където слънцето е кът и има дефицит на витамин Д, изнасилванията са 54. При това там няма мигранти и значи исландците сами си изнасилват жените, по една на всеки 920. У нас обаче е една на 30 000, за сведение на всички, които мислят, че тук е Адът, а там – Раят. Е, не е точно така. Следват останалите две парчета от Обединеното кралство, а именно Северна Ирландия с 39 и Шотландия с 33. В следващата по-умерена група са Белгия с 26 и Франция с 20 изнасилвания. Да видим сега скандинавските страни, където уж е най-високо качеството на живот и са най-щастливи хората. В Норвегия изнасилванията официално са 22, но там има много скрити изнасилвания и убийства на бебета, като някои педофили правят това със собствените си деца на възраст до една годинка (колко удивителни знака заслужава това свинство?!). Следват Финландия и Дания с по 19 изнасилвания. Германските държави Австрия и Германия са с по-прилични показатели, съответно с 13 и 9 изнасилвания годишно. Хулената и нетолерантна уж България е някъде на „опашката” на Европа с по-малко от 2 (две!) изнасилвания.

Проф. Михаил Константинов, 21 02 2018 г. «Гласове»

 

Делът на претърпелите насилие от своя партньор жени в ЕС е 21%. За България делът е доста близък – 23%. Мнозина ще се изненадат, че в Дания, Франция и Великобритания този дял е значително по-висок (29-32%), а в Германия е принципно същият, като у нас (22%). Значително под обичайното ниво се съобщава за този тип престъпление в Южна Европа, Словения, Италия и Португалия(19%), Австрия, Полша (11%).

АФИС, 23 02 2018 г.

Какво да се прави?

Спасението срещу "джендър-дрогата" е тотална съпротива!

Голямата опасност за бъдещето ни - като общество, като народ, като държава - е да се оставим сега на мисълта, че главното е постигнато. Ратификацията на Конвенцията е отложена. Това е маневра.

Владимир Костов, Епицентър, 03 02 2018 г.

 

Там удрят сега в най-милото, в - семейството, децата, бъдещето поколение, морала, идентичността, задръжките, вярате, етичността, социалните и обществени норми!. Ако не се вдигне бялата раса и не отхвърли това ново посегателство над биологичната и' същност е обречена на гибел! Ето защо ни заляха с ислямисти, не им плащат да идват "уж" заради войната, а да ни унищожават! Член 71 от сатанинската ИК ясно го казва! Ако не се противопоставим, унищожението на бялата раса и християнството е неизбежно!

Лили Богорода, Фейсбук, 03 02 2018 г.

 

Ако управляващите пристъпят към опит за ратификация на конвенцията, това ще е политическо самоубийство“. Ако не го направят, рискуват критика от Запада за това. „Но те трябва да си дадат сметка, че се избират единствено от българските граждани“

Борислав Цеков, юрист, БНТ, 12.02.2018

Страните членки на ЕС България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция и Ирландия все още не са подписали договора, както и страните членки на Съвета на Европа Азербайджан и Русия. Конвенцията е подписана от 40 държави, пише БТА.

 

Близо половината от хората клони към мнението, че конвенцията във вида, в който е внесена, не трябва да бъде ратифицирана. Но сред противниците на конвенцията има група, която е склонна на компромис: 15% отговарят, че това може да се направи, но с български тълкувания на текстовете. Категоричното и безусловно отхвърляне е най-често при привържениците на БСП (41%) и Обединените патриоти (40%), докато този дял при вносителя ГЕРБ е 19%.  Подкрепата за конвенцията при ГЕРБ повече клони към междинния вариант – ратифициране с тълкувания (предпочетен от 29%).

Агенция АФИС, 23 02 2018

 

Приложения:

The War on Children: The Comprehensive Sexuality Education Agendа

https://www.comprehensivesexualityeducation.org/videos/the-war-on-children-the-comprehensive-sexuality-education-agenda/

 

Войната срещу децата: Програма за всеобхватно сексуално образование

На български език:

https://www.facebook.com/magda.tasheva/videos/2200837559930064/?multi_permalinks=1583077938406867¬if_id=1518556804539861¬if_t=group_activity

 

 

Скандал. Правосъдното министерство финансира НПО, подкрепящо Истанбулската конвенция /12.02.2018 г./

http://www.alfa.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%89%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-12-02-2018-%D0%B3-c28243.html

Gender identity (полова идентичност): от Йогиакарта-принципите (2006) до Истанбулската конвенция и отвъд нея

Автор: Димитър Иванов, Dr. Sc. ETH Zürich

https://dimiter.wordpress.com/2018/02/24/gender-identity-from-the-yogyakarta-principles-to-the-istanbul-convention/