Американски разведки в немилост заради политиката към Иран Печат
Автор Експерт   
Петък, 10 Август 2018 20:34

Американски разведки в немилост заради политиката към Иран

Симеон Николов, 09.08.2018

„Разузнавачи от всички страни, обединявайте се!” Това беше призивът на генерал Тодор Бояджиев след среща с бивши разведки от цял свят в Пловдив в годините след промените в България. Оказа се, че това е невъзможо, както той сам призна при представянето на последната си книга. Но ветераните от разузнавателната общност на САЩ напоследък се нуждаят от подкрепа на своите колеги по света.

Те отдавна предупреждават с открити меморандуми американския президент, че нарастващата истерия по темата Иран, както и значителната антируска реторика в американските медии биха могли да активират въвличането на САЩ в гореща война. За едно от  техните писма до президента подробно информира «Епицентър» на 11 март 2018 г.

През последните дни обаче, страници на техни членове в Туитър една след друга биват закривани. Т.н. авторът на  книгата «Как помогнах да загубим битката за сърцата и умовете на иракчаните", за лошото вземане на решения от цивилни и военни, което доведе до катастрофалната окупация и измислена демокрация и развитие в Ирак, Питър Ван Бюрен, си е позволил да влезе в спор с известни журналисти по политиката на правителството спрямо Иран. Загрижеността на Питър е, че „нашата страна може да се върне отново по същия път - вероятно с Иран, Сирия и други страни в региона на Близкия изток”. Впоследствие и без никакво сериозно разследване или шанс за опровержение на обвиненията, Питър бил спрян в Туитър заради "тормоз, заплашване или внушаване на страх в тези журналисти". Питър Ван Бюрен е с богат опит в областта на дипломацията и неведнъж е коментирал критично актуални събития, които биха могли да доведат до нова война в Източна Европа или Азия.

Колегите му Даниел Мак Адамс, изпълнителен директор на Института Рон Пол за мир и просперитет и високоуважаван бивш служител на Конгреса, след опит да защити Питър, също се оказва с блокирана страница в Туитър. И Скот Хортън, редакционен директор на радио Antiwar.com, е бил спрян за използване на "неподходящ език" срещу известен журналист.

В тази връзка  ръководството на организацията на разузнавачите пише в писмо до Съвета на директорите в Twitter: „Ние, специалистите ветерани в разузнаването, считаме, че систематичното и/или институционализираното цензуриране на блогове и потребители на акаунти е основно грешен начин, освен ако не съществуват много явни и постоянни заплахи за насилие или друго престъпно поведение.”

Истинската причина за сегашните проблеми на бившите разведки очевидно е в последното им открито писмо до президента на САЩ от 01 август 2018 г. В него ветераните от разузнавателната общност на САЩ, бивши ръководители в специалните служби, старши анализатори от ЦРУ, експерти по Близкия Изток, експерти по антитероризъм, офицери от ВВС, офицери от мисии в Афганистан и Ирак, дипломати, сенатори и др., обръщат внимание, че ако предупрежденията им отново бъдат игнорирани, както преди иракската война, този път последствията от такава срещу Иран ще бъдат още по–катастрофални. Както отбелязахме в публикацията на „Епицентър” и по повод меморандума им до президента от март 2018 г., предупрежденията на тази организация на разузнавачите не бива да се подценяват, защото досега винаги са внасяли голяма доза реализъм и най–вече– прогнозите им са се сбъдвали. Тогава те предупредиха, че споразумение по иранската ядрена програма, дори и да не е перфектно, е най–добрият отговор на проблема за евентуално разширяване на иранските амбиции и САЩ не бива да се оттеглят от него. Но стана обратното.

„В нашите меморандуми до Вас господин Президент, в последната година и половина ние посочихме, че първо, подкрепата на международния тероризъм от Иран е далеч по–малка отколкото преди десетилетия и второ, че Вие сте били измамен от премиера Бенжамин Нетаняху относно Иран. Информациите на Нетаняху се базират на доклади на разузнаванията, които още преди много години бяха развенчани като лъжливи.”, пишат старите разузнавачи. „Интересното е, че Нетаняху изчака три седмици докато Вашият нов съветник по сигурността встъпи в длъжност, преди да представи своето шоу от диапозитиви на 30 април.”, отбелязват авторите и напомнят за свое писмо до президента от 07. май т.г., в което правят анализ на представената информация от израелския премиер, изготвена според тях по  доказани фалшификации. „Доказателствата” от т.н. „Ирански ядрен архив”, с които правителството на Буш още преди повече от едно десетилетие искаше да докаже съществуването на тайна иранска ядрена програма, са категорично фалшифицирани. „В нашия меморандум от 07 май ние заявихме, че можем да докажем, че истинските документи първоначално не бяха с произход от Иран, а от Израел. Освен това, тези документи никога не бяха признати нито от ЦРУ, нито от Международната агенция по ядрена енергия.”

По–нататък разузнавачите припомнят, че през 2008 г. Буш е Чейни в тясно взаимодействие с Израел са планирали нападение над Иран. Благодарение на общ доклад на американските тайни служби /NIE/ се е доказало, че от 2003 г. Иран не е работил повече по ядрена програма и този ключов документ е бил публикуван, с което е спряна задействаната вече военна машина. Военното разузнаване DIA и Службата на Държавния департамент са били  едни от 13–те тайни служби, които са участвали в изготвянето на този експертен доклад.

«Господин Президент, ние не знаем дали е изготвен нов експертен доклад за ядрени оръжия в Иран и ако има такъв, дали е толкова надежден, колкото този от 2007 г., който спомогна да се предотврати една ненужна война. Ние стоим зад нашите документи. Казано накратко, ако сте на мнение, че има надеждни доказателства за това, че Иран работи активно по оръжейна ядрена програма, тогава сме убедени,  че Вие сте подведен. И ако въз основа на фалшива информация вземете решения по Иран, това ще има много по–лош неизбежен резултат, отколкото  разгромния провал на Буш и Чейни.»

Светът много пъти е бил на косъм от съдбоносни решения и събития. И всеки може да допринесе  за предотвратяването им в името на оцеляването на човечеството. Дори само ако не ги премълчава. Дори когато ЕС се опитва да се противопостави на американските санкции.  Дори когато отделен човек не изпълни заповед, както например руският офицер, отказал да натисне ядреното копче, убеден, че тревогата е грешна,  или българският офицер, отказал да предаде заповедта на министъра на отбраната за извеждане на поделенията от гарнизоните във Варна и Русе срещу дебаркиращите Дунав руски войски. Другият аспект на тази история е в това, че изглежда навсякъде по света се утвърдиха елити, които са загърбили експертните потециали на страните си и както в САЩ, така и в Европа и в България, не се вслушват в оценките и предупрежденията  им, ръководени повече от корпоративни и партийни съображения, а не от прагматизъм и отговорност за бъдещите поколения. Може би защото още не са разбрали настъпващата трансформация на световния ред и характера на нахлуващите промени.