«Спасяването» на Гърция добър пример ли е за останалите страни в ЕС? Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 23 Август 2018 15:34

«Спасяването» на Гърция добър пример ли е за останалите страни в ЕС?

Александър Урумов

Краят на гръцката спасителна програма е и край на екзистенциалната криза на еврозоната, казал бил еврокомисарят по финансовите и икономическите въпроси Пиер Московиси.
А, дано, ама надали.

Защото:
1. Проблемът с гръцката лъжлива статистика за състоянието на публичните им финанси бе допуснат с любезното съдействие на европейските институции - нулев контрол върху данните, които Гърция предоставяше на Европейската комисия и на Европейската централна банка. И то точно по времето, когато Кунева наричаше Барозу "моят президент". Та същият този "моят президент" и цялата клика в Брюксел и Франкфурт го докара дотук. Точно тази системна мърльовщина допринесе за дългите години успешни лъжи от страна на тогавашния гръцки политически елит. Прикриването на проблемите увеличи цената им неимоверно много.

2. Както много добре знае Московиси, лицемерието в Европа по отношение на фискалната дисциплина тръгна с промяната на правилата в Пакта за стабилност и растеж.
Този Пакт, приет през 1997 и налагащ строги правила върху публичните финанси, беше променен през 2005 г от Германия и Франция, за да имали "повече гъвкавост". Нали така? Говорим за безспорни факти. Факт е, че Германия и Франция - за сведение на уважаемия г-н Московиси - започват да нарушават правилата. Понеже могат да си го позволят. След което за още по-голямо удобство променят правилата - защото могат да си го позволят. Нали така? За да могат по-добре да крадат. Понеже корупцията, в която ни обвиняват все пак не сме я измислили ние. Ние страдаме от нея, но не ние сме нейните автори. Други са истинското знаме на корупцията в Европа.
Е, именно по това време тогавашният крадлив гръцки политически елит започва да шментардосва със своята статистика, която се предоставя и в Европейската централна банка по "еврозонска" линия. Резултатът е известен.

3. Избягването на Грексит /излизане на Гърция от ЕС/ се случи, но избягването на Брексит не се случи. И нали никой не си мисли, че гръцката криза няма никакво влияние върху решението на Великобритания да напусне ЕС? Защото тази именно криза бе поредно доказателство за неефективността на контролните функции на брюкселската бюрокрация /като събирателно понятие, иначе ЕЦБ се намира във Франкфурт, така че и за тях става дума. На принципа: "Енергото ли сте? Не, ВиК сме. Аха, ами тогава и на вас...така"/

4. Възторгът на някои евро-комсомолци у нас от това как прекрасно се е справил Брюксел с гръцката криза /ха.ха.ха./ вероятно ще се спихне, ако видят каква цена е платена от цялата еврозона заради гръцките крадльовци.
Между другото, едно правителство в Словакия падна именно поради цената, която трябваше да заплати за спасяването на Гърция.
Да спестим търсенето на любознателните - става дума за кабинета на Ивета Радичова през 2011 г.

5. Възторгът на местните евро-комсомолци вероятно ще се спихне още повече, ако направят сметка колко щеше да плати България за разрешаването на гръцката криза, ако беше член на еврозоната по това време.
Нека да направят справка и пак да ръкопляскат на Брюксел.

6. Т.нар. спасяването на Гърция, от което спечели основно Международния валутен фонд и Световната банка за сметка на гръцкия народ, добър пример ли е за останалите страни в ЕС? Това не насърчава ли други страни да смятат, че може да си карат през просото, а после всички страни-членки на ЕС да дойдат да ги спасяват?
Така добре ли е, както биха попитали някои мутри у нас.
Не, не е добре, разбира се.

7. Значи България може да спазва стриктна фискална дисциплина и да не отстъпва от валутния борд, а други може да си я карат, както дойде. Така добре ли е, пак да попитаме. Не, не е добре.

8. Въпрос за един милион долара. Ако България - пази, Боже, никога да не се случва! - докара работата до гръцкия вариант, дали ЕС ще се втурне така да й помага?
Не, няма.

9. Знаем ли колко ще трябва да задели България като вноска в Европейския механизъм на стабилност /ESM/ при евентуално влизане в еврозоната? 8% от брутния вътрешен продукт. Който иска, да смята.
А който смята, ще намери отговора - 7.6 милиарда лева.
Така добре ли е?

10. Най-важното.
Кризата в Европа не е икономическа, за сведение на Московиси и цялата брюкселска клика.
Кризата в Европа е духовна и пълното отсъствие на лидерство е само едно от проявленията на тази криза, един от симптомите на заболяването.

И Московиси, и Юнкер, и Йотингер, и Юрова, и цялата им брюкселска кохорта са част от проблема, а не от решението.

А решението са евро-изборите през 2019.
Единствено отстраняването на цялата тази престъпна клика - Юнкер го очакват с интерес в прокуратурата в родния му Брюксел, а другите тепърва ще получават вести - може да даде ново начало на Европа.

Живи и здрави да сме, да помагаме с каквото можем.