Български дипломати за сесиите на ОС на ООН в Ню Йорк Печат
Автор Експерт   
Сряда, 26 Септември 2018 22:00

Български дипломати за сесиите на ОС на ООН в Ню Йорк

Огнян Гърков, посланик Ръкостискането Борисов-Тръмп - васално-слугински манталитет

Нужни ли са post-factum преукрасявания на представянето на България при откриване на сесиите на ОС на ООН и в други върхови срещи в Ню Йорк? Може би за нашенска консумация? Секундната „първа среща” на г-н Борисов с президента Тръмп - в края на Срещата за борба с наркотиците - бе формално здрависване. След ръкостискане с Ники Хейли.

Съдейки по видеозаписа на ООН, опитът на премиера преди Срещата да общува с Тръмп бе възпрепятстван с жестове от щатския протокол и премиерът отстъпи. Подмахванията му с ръка от място илюстрира липса на протоколно-политическа рутина и експанзивност. Да бъде забелязан! Васалният манталитет и пропуските в обноските не коментирам. Но защо страната ни не бе представена в Ню Йорк от владеещия 2-3 езика, вкл. английски, президент Радев? Нима на Дондуков 2 и 1 не разбраха най-сетне, че компроментираме България глобално в очите на милиони телевизионни зрители?

Радослав Деянов

Всеки познавач на работата на международни организации като ООН и ЕС можеше да предвиди, че представянето и възприемането на лидер като сегашния премиер на България ще бъде крайно неблагоприятно. Добре могат да представят страната си в такава международна среда само лидери, които блестят с нещо ценно за другите и умеят да генерират интерес към държавата си. Нашият премиер е не само недоучен, без сериозен международен опит, но и фактически ням поради незнанието си на чужди езици, което свежда ползата от пътуването му до ООН до поставянето на "нова марка в туристическата му карта". Подобен срам в ООН съм изпитвал когато от трибуната му се изправи да говори Людмила Живкова през 1979 г. и когато председател на Общото събрание на ООН стана Стоян Ганев през 1992 г. Премиерът въобще не би трябвало да се показва на форумите на ООН, а да остави президентът да прави това.

Петър Воденски, посланик

На видеото се вижда как премиерът Борисов успява да се пробута да се здрависа с президента Тръмп, и как една служителка от протокола след това го спира да му запише данните (кой е и какъв е), за доклада си.

Изпадал съм като посланик, в сходни условия понякога, като ми се е налагало при протоколно ръкостискане със съответния ВИП да се правя, че задържам малко по-дълго ръката му, за да имам време да му изговоря на съответния език предварително приготвеното си ПОСЛАНИЕ/месидж - при това в рамките на не повече от десетина-петнайсет секунди (при повече протоколът се намесва безапелационно и те издърпва).

В случая имам два въпроса:
- на какъв език нашият премиер е произнесъл евентуалното си послание пред американския президент;
- защо (някои) български медии се скъсват "изодзад и изодпред" да намерят нещо "историческо" в това - в случая нормално - поведение.

Съвсем отделен е въпросът за посланието - то в случая е НАЙ-ВАЖНОТО...

Георги Краславов

„Ще преценим кое работи и кое не работи и дали страните, които получават нашите долари и на нашата защита взимат присърце нашите интереси“... „МНС претендира за почти универсална юрисдикция над гражданите на всички страни, нарушавайки принципите на правосъдието, справедливостта и честния процес. Никога няма да предадем суверенитета на Америка на неизбраната и безотчетна глобална бюрокрация“
Тръмп иска всички да бъдем заложници на САЩ? На техните интереси?!! В такъв случай, крайно време е да се детронира долара като световна валута и САЩ да разберат, че еднополюснияо свят вече е приключил.
Все повече се убеждавам, че Тръмп прекрачва все по-често онези тънки демаркиращи линии, които разделят безопасното от минираното поле в дипломацията.
На тази сесия на проличаха непримиримите позиции на редица лидери, които ще бележат бъдещите отношения между страните, включително и от тях ще зависи дали няма да станем свидетели на нов апокалипсис. Атмосферата е много нагнетена.
За легитимността на този международен съд на ООН в Хага са се подписали и САЩ, и Русия, и Англия, и Китай, и Франция, и останалите страни членки на ООН. Не е лошо да му се напомни.

Жоржета Пехливанва

Статистика или стъкмистика? Лошият подбор на висшите кадри в България, най-вече за жените в държавната политика, е красноречив - издигат се случайни партийни кадри, които се пробват в управлението на държава без кредо. Избирането на външен министър и вицепремиер - също. Огромна разлика би имало за дипломатическия рейтинг на България - и вътре, и вън, ако една Ирина Бокова с нейния международен опит и авторитет на дипломат беше външен министър и вицепремиер. Вашият скок от началник кабинета на проваления президент Плевнелиев направо на поста правосъден и външен министър не е добър атестат. Затова смятам, че темата "жените в политиката" не е Ваша тема, въпреки че тя е централна на есенната сесия в ООН, за където пътувате с премиера, но примерите, за жените - Бачелет, Еспиноса, Меркел и Мей, не са от Вашата кройка. Вие не сте българската Колонтай!

Френският президент Еманюел Макрон говори в Ню Йорк след президента Доналд Тръмп. Макрон произнесе дълга, емоционална, дори агресивна реч от високата трибуна. Макрон преди Общия дебат е бил приет от Д.Тръмп и французинът му е съобщил, че "Европа е единна", въпреки кризата си.
От трибуната Макрон призова световните лидери за диалог срещу "Америка най-напред!". С речта си на тазгодишния Общ дебат Тръмп постигна цялата ООН да му се смее на речта. Макрон предложи алтернатива на методите Тръмп, който се обяви срещу Иран и Венесуела. Макрон излезе като говорител на "Обединена Европа" пред политиката на Тръмп без да цитира името му, но попита "За кой закон става дума, за закона на най-силния, за закона на натиска? Не!" /В сряда, 26 септември, Тръмп председателства Съвета за сигурност, опитвайки се да се наложи да бъде изолиран Иран и режимът му/. В заключение, след като се спря на арабо-израелския конфликт и правото на Палестина да защити палестинския народ, изказвайки се против Йерусалим, град на четири религии, за столица на Израел, Макрон заяви, че ако иска Европейският съюз да разреши кризите си, трябва да престане да разчита на САЩ.

Администрацията на Тръмп даде силно предупреждение на най-близките европейски съюзници на Съединените щати във вторник, обещавайки да накаже остро европейските правителства или компании, които продължават да правят бизнес с Иран. "Ние не възнамеряваме да позволим на нашите санкции да бъдат избегнати от Европа или от някой друг", заяви Джордж Болтън, съветник по националната сигурност в реч във вторник на форум, спонсориран от група, остро критикуваща иранското ядрено споразумение. Г-н Болтън обеща "ужасни последици" за всеки, който продължава да прави бизнес с Иран след 4 ноември - денят, в който САЩ ще възстановят останалите санкции, които е вдигнала по сделката.

Много европейски държави, включително Великобритания, Франция и Германия, обявиха намерението си да продължат да правят бизнес с Иран. Европейският съюз прие закон, забраняващ на европейските компании да спазват американските санкции. В понеделник вечерите външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран издадоха съвместно изявление, в което подкрепиха създаването на "превозното средство със специално предназначение", за което говориха европейските лидери в продължение на месеци. Федерица Могерини, външният министър на Европейския съюз, който е отвратен от висши служители на "Тръмп", описва финансовото предприятие като нещо, което ще позволи на европейските компании да продължат да правят бизнес с Иран.