Нито един съд не би могъл да приеме тези "скалъпени факти" като основание за законно обвинение Печат
Автор Експерт   
Събота, 06 Октомври 2018 21:49

Нито един съд не би могъл да приеме тези "скалъпени факти" като основание за законно обвинение

Радослав Деянов*

Като един от бащите-основатели на ОЗХО, който я е изграждал и работил в нея в течение на 12 години, не мога да разбера защо им е на тези "руски шпиони" да проникват в безжичната мрежа на организацията. Тази мрежа въобще не е важна за чувствителните комуникации на ОЗХО вътре в сградата, а да не говорим за външни връзки, каквито въобще не съществуват и са забранени.

Защитената комуникационна мрежа на ОЗХО, боравеща с политически, индустриално или военно-чувствителна информация, е напълно физически изолирана (по проект!) не само от света, но и от нормалната вътрешна мрежа на ОЗХО, която сега може да има и "безжичен вход", но това е без значение, защото по нея не се прави нищо чувствително от гледна точка на поверителните функции на организацията. На всичко отгоре, официалните руски представители, както и тези на всяка друга страна-членка, имат пълен законен достъп до най-секретната вътрешна информация на ОЗХО. Предполагам, че повечето от тях са или руски военни разузнавачи или са във връзка с тяхната служба, така че "естествен износ" на информация се прави без да са необходими сега "разкриваните" 007-операции за проникване в мрежата отвън. Да не говорим, че дори и ако успеят да проникнат, несанкционирани промени в документите, особено при разследвания, постоянно се записват автоматически и проверяват от вътрешните одитори на системата. Конкретно, резултатите от техническото разследване на ОЗХО по случая със Скрипал в Солсбъри редовно се докладват и обсъждат от Изпълнителния съвет на ОЗХО, където всички официални представители, вкл. на Русия, имат пълен достъп до наличната информация. Това са смешни холандски "разкрития", които вероятно са основани на действителни контра-разузнавателни операции на службите в Хага, но те въобще не могат да имат значението, което им се приписва от пропагандните институции, асистирани от спонсорираните медии. Какво ли не се прави от криворазбрана "политическа солидарност" с активните мероприятия на "братските служби", в случая с измислиците във Великобритания, за да се поддържа огъня на насажданата нова Студена война в света!

Българи са работили в ОЗХО в годините на нейното основаване и  изграждането й като нов тип международна организация със задачи в планирането и наблюдението на място на унищожаването на всички химически оръжия, декларирани от нейните страни-членки. Досега са унищожени над 96% oт тези оръжия под строг международен контрол от инспекторите на ОЗХО. За своите усилия в този уникален процес на разоръжаване на цял клас оръжия за масово унищожение, ОЗХО получи нобеловата награда за мир за 2013 г.. Всеки служител на ОЗХО е удостоен с официален съртификат за личен принос в дейността на организацията-носител на тази престижна награда, подписан от Генералния директор на ОЗХО.

 

Около ОЗХО са разположени няколко други интересни организации и служби с международни функции вкл. държавна резиденция, където навремето отсядаше премиер-министъра и я използваха за настаняването на високи правителствени гости. В хотела, където са заловени "кибер-шпионите" непрекъснато отсядат важни хора, които вероятно са носители на ценна информация за всяка държава с развито външно разузнаване. Какво общо има това с ОЗХО? Нито един съд не би могъл да приеме тези "скалъпени факти" като основание за законно обвинение. В най-добрия случай, това е "circumstantial evidence", което е недопустимо основание за обвинение.

 

* Авторът е доктор на историческите науки, висш кариерен дипломат (пълномощен министър от МВнР, 1975 – 2013 г.) с дългогодишен опит в многостранната дипломация на ООН, вкл. в Женева, Ню Йорк, Хага и Виена, който е специализирал в ООН и е заемал ръководни позиции в няколко международни организации от нейната система.