Изборите в Хесен – политическа стрелка за коловозите пред Меркел Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 22 Октомври 2018 21:10

Изборите в Хесен – политическа стрелка за коловозите пред Меркел

Симеон Николов

След провала на ХСС и ГСДП в изборите в Бавария, вниманието е насочена освен към предстоящата коалиция в провинцията и към предстоящите избори следващата седмица в провинция Хесен.

 

 

За първи път след десетилетия спокойствне, тревога обзема по–голяма част от населението на страната. Основните партии не успяват да предложат лекарство срещу това.

В Бавария ХСС на вътрешния министър Хорст Зеехофер най–вероятно ще сформира коалиция с партия „Свободни избиратели“, която е популистка партия, от 10 години представена в местния парламент.“  ХСС не желае коалиция със Зелените, но на  национално ниво ХДС/ХСС биха приели такава. Зелените прибавиха 3% и достигнаха 20% резултат. Оценките за загубата на ХСС са малко преувеличени. Тя остава макар и с 37%  стабилна и няма проблем в търсенето на партньорство нито с ГСДП, нито със Зелените,  както ХДС на централно национално ниво. Зеехофер остава сред 19–те най–харесвани политици, макар че столът му на вътрешен министър се клати.  На национално ниво 2/3–ти не го искат като такъв.

Допитването до населението седмица след изборите в Бавария и седмица преди тези в Хесен показва, че ХДС/ХСС имат 27% подкрепа, т.е. с 1% по–малко. ГСДП се срина до 14%. Алтернатива за Германия достигна максимума си и не може да се очаква още ръст. Въпреки това, с 16% подкрепа тя изпреварва ГСДП /14%/. Свободните демократи и Левите остават съответно с 8 и 10%.

Общото мнение за голямата коалиция е в най–ниската си точка. ХДС/ХСС и ГСДП на национално ниво се плъзгат надолу и изглежда не могат да излязат от тази тенденция. Медиите настройват избирателите за Зелените, показвайки вероятно синдрома «ние сме с успяващите».

Ако на следващите местни избори, този път в провинция Хесен на 28 октомври ХДС , респективно Фолкер Буфие, загуби, това ще е категоричен знак, че Меркел губи почва в навечерието на конгреса на своята партия през декември. 56% от немците считат, че не е добре ако тя остане канцлер.

Очакванията за така важните избори в Хесен, където ХДС е на власт от 20 години, са следните: ХДС– 26%, ГСДП– 20–21%, Зелените– 22%, Алтернатива за Германия– 12%, Свободните демократи–8–9% и Левите– 8%. Според социологическите допитвания ХДС и ГСДП губят в сравнение с предишни избори. Но ХДС по специално е уверен, че ще управлява, макар и с «малко зелени», както се изразяват някои политици. Премиерът Фолкер Бюфие /ХДС/ не изключва и тройна коалиция. Шефът на Левите е готов да преговаря с почти всички и прогнозира за коалиция «ГСДП–Зелени–Леви». Такава коалиция би имала 49–50%, докато ХДС със Зелените– 46–48%.

От фокусирането на партиите срещу Алтернатива за Германия очевидно се възползваха Зелените, позиционирайки се също срещу Алтернатива за Германия. Ако в Бавария Зелените не са нужни, то на национално ниво логична следваща коалиция след ХДС/ХСС– ГСДП е коалицията ХДС–Зелени. Това ражда спекулацията, че задачата на Зелените би била да помогне на ХДС да остане на власт.

ГСДП  почти отсъства от политическата сцена в Южна и Източна Германия и според някои коментатори се превръща в регионална партия в Северозападна Германия. През 2019 г. предстоят избори в Бранденбург, Саксония и Тюрингия, всички в Източна Германия. Прогнозите са, че в тях ГСДП ще се стопи до едноцифрени проценти.

ХДС има повече опции, докато ГСДП няма и време. Пораженията на ГСДП обаче не облагодетелстват Левите.

Създава се демократичен център встрани от ХСС, който се представя за деидеологизиран, прагматичен и граждански ориентиран. Привържениците му са от всички посоки– ХСС, ГСДП, по–заможни избиратели. По–активният нов център изглежда възпира донякъде възхода на Алтернатива за Германия.

ХДС и ГСДП не дават признак, че подготвят оздравителни мерки. Това поражда съмнение, че Меркел ще се опита да прехвърли вината за огромния срив в доверието на избирателите към партията върху провинциалните организации. Позициитей на предтоящия през декември конгрес на ХДС не изглеждат стабилни, но няма сигнали за подготвяна смяна. Правителството ще получи глътка въздух до 26 май 2019 г., когато са европейските избори. Най–късно на 01 септември 2019 г. паралелно с изборите в Бранденбург и Саксония може да се наложи да бъдат обявени и избори за Бундестаг, след които ще се сформира коалиция с по–силно присъствие на Зелените.