Безпокойство в Берлин и Брюксел– Пета колона, включваща и България може да ги саботира Печат
Автор Експерт   
Сряда, 14 Ноември 2018 19:24

Безпокойство в Берлин и Брюксел– Пета колона, включваща и България може да ги саботира

Симеон Николов, 14.11.2018

Ако първото посещение на президента Тръмп след междинните избори беше в Париж, то първият министър с важни стратегически цели, предприел пътувания в няколко източноевропейски страни бе министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери. След 08 ноември той посети Полша, Украйна, Чехия с цел подписване на договори за достъп до газовия пазар в региона.

Само преди два месеци, през септември, в Полша се проведе среща на върха на 12–те държави от т.н. инициатива „Триморие”, обявена 2016 г. от полския президент Дуда и хърватския премиер Колинда Грабас–Китарович, а на срещата 2017 г. присъства лично президента Тръмп. В договорите за достъп до газовия пазар се разчита страните–членки на инициативата да изградят инфраструктурата на база своята заинтересованост от намаляване зависимостта от Русия. Според американците тези 12 източно–европейски страни, между които и България, или се страхуват от Русия или са подложени на редовна намеса от Германия или ЕС. Според наблюдатели, рано или късно този проект може да придобие далеч по–голямо геополитическо влияние.

И тук възниква въпросът, България сама ли се дефинира не само като застрашена, но и недоволна от „редовна намеса” на Германия и ЕС и как Брюксел гледа на включването ни в тази ос, подкрепяна от САЩ срещу европейските интереси, срещу Северен поток–2 и т.н.? Не че Берлин и Брюксел не ни сложиха прът в колелата  за „Южен поток”, а след това стартираха „Северен поток–2”,  но какво търсеха тримата американски сенатори тук, които изкараха Орешарски пред камерите да обяви в тяхно присъствие отказа ни от проекта? Седем европейски държави очакваха тръбите да минат през България, а ние ги предадохме.

Колкото повече компетенции придобива Брюксел и колкото по–силно влияние имат Франция и Германия, които като доминиращи сили се дистанцират от САЩ, толково повече „Тримеорието” става по–значимо за създаването на ос в противотежест на оста Париж– Берлин–Москва. Тоест, излиза, че САЩ ни сблъскват както с Русия, така и с Берлин и Париж. Такава ос би могла да изиграе роля по редица въпроси като санкциите срещу Иран, предизвикателствата пред долара като световна валута и преди всичко в енергийната политика. Опасенията на САЩ в сегашния момент са за реализацията на „Северен поток 2” и контрамерките срещу него. През септември бяха приети три насоки, които ще имат значение в близко бъдеще:

– Свързването на голями фирми от САЩ, Турция и Кавказ в „платформа” и провеждане на годиши бизнез–форуми;

– Създаване на мрежа на търговските камари от страните на инициативата „Триморие”;

– Намерения за създаване на общ инвестиционен фонд за проекти на стойност 100 млрд, като делът на Полша е 10%.

Главната цел на САЩ е да станат основен доставчик на газ за страните от „Триморието”. В етап на реализация са два инфраструктурни проекти:

– Аутобан Север–Юг от Литва до Гърция /”Карпати”/;

– Газопровод от терминала в Swinoujeseie на полското крайбпежие до планирания терминал на хърватския остров Krk.

В Брюксел и Берлин са обезпокоени, че американските интереси могат да създадат Пета колона в Източна Европа, която би могла да саботира единния фронт на ЕС в търговските конфликти със САЩ. Германия се самопредложи за партньор в инициативата за да може да наблюдава и контролира процесите.

Проамериканското и антирускато лоби в момента  е много силно и оказва натиск в няколко направления:

– Прекратяване на проекта „Северен поток 2” /например писмото за това от 50 депутати до канцлера Ангела Меркел/;

– Продължаване и разширяване санкциите срещу Русия;

– Ограничаване участито на Русия в международни организации и форуми;

– Подновяване на шпионска кампания срещу Русия.

Прокарването на енергийните интереси на САЩ и преследването на икономическите си и политически цели в Европа, странно съвпадат и с военното присъствие в същите страни от „Триморието”, които много по–рано бяха обявени от г–жа Нюланд за „фронтова зона”.

 

Въпросът е, къде сме ние, между кои шамари се подлагаме и вродената ни селска хитрост няма ли да ни изиграе лоша шега с далеч стигащи последствия за бъдещето на държавата? Все пак Европа е нашето семейство.