Дипломация между изкуството, мъдростта и дълга Печат
Автор Експерт   
Сряда, 21 Ноември 2018 16:42

Дипломация между изкуството, мъдростта и дълга

На 18 ноември 2018 г. ни напусна дългогодишният дипломат, посланик и първи зам.министър на външните работи Борис Цветков, който остави диря в българската дипломация.

В нея  влага всичките си сили и умения цели 40 години – от далечната 1948 година до 1988 година. Той е от онези кадри, които буквално в първите дни след 09. септември 1944 г. трябваше да се доказват на ново поприще. С природната си интелигентност, с присъщата му отговорност и упоритост, високи морални качества и дисциплина усвоява висшето изкуство на дипломацията. Борис Цветков ценеше компетентността на дипломатите и способностите им да отстояват собствени позиции. Признаваше различните мнения, дори те не всякога да съвпадаха с официалната политика. В работата си беше разбрал изкючителната важност и полезност на многобройните добри контакти с различни политици, държавници, обществени дейци в страните на акредитация, посланиците на други държави. Не се самоизтъкваше, не предявяваше претенции, не се оплакваше. Стотици български дипломати са работили с него и пазят спомена за високия професионалист, прагматик и мъдър човек, който винаги бе готов да помоне, да посъветва, да окуражи младите си колеги.

Като посланик на България той печели за приятели премиери и президенти във всяка точка на света, където е бил на мисия. Борис Цветков е представлявал  България в българската легация в Берн - Швейцария (1949-1959) истава първия български посланик в Алжир (1962-1966). Изгражда връзки с целия политически и дипломатически елит като посланик в Италия и Малта (1970-1976). Работи като заместник-министър на външните работи (1976-1980) и е постоянен представител на България в ООН (1980-1988), като представлява България като член на Съвета за сигурност на ООН (1986-1987) и два месеца е председател на Съвета за сигурност на ООН. Награден е с много отличия от държавите, в които е работил. През 2008 г. получава орден „Стара Планина" Първа степен.

В последното си интервю по БНТ в предаването «Плюс това» от 24 март 2018 г., ден след  като бе навършил 100 години, Борис Цветков споделя за  работата си в Алжир и първия самолет с българска медицинска помощ, за срещата си с папския нунций в Рим и контактите в дипломатическия корпус. От работата си в Съвета за сигурност на ООН той сподели за първи път, че е получил предупрежедение от италиански политик, че срещу България се готви провокация. Информацията е била получена от информационни източници на италиатска политическа партия в службите за сигурност на Италия. С изключителна точност за съжаление се сбъдват както атентата срещу папата, така и антибългарските публикации, за чиято подоготовка италианските служби са знаели предварително.

За историята, която никога не е черно-бяла, за победите и пораженията Борис Цветков говори пред водещите  Милена Цветанска и Георги Милков. Интервютао можете да проследите на следния адрес:

https://www.bnt.bg/bg/a/doayent-na-blgarskata-diplomatsiya-boris-tsvetkov-navrshi-100-godini

Поклонението ще се извърши на 22.11.2018 от 12 ч. в Гробищен парк „Св. Архангел Михаил" - кв. Бояна.

Светла му памет!