За "хондрокефалос балканикус" и "автокефалната" епидемия Печат
Автор Експерт   
Петък, 04 Януари 2019 12:10

За "хондрокефалос балканикус" и "автокефалната" епидемия

Професор Румяна Михнева

Гърците обичат да ни ритат в кокълчетата с една високомерна фраза "хондрокефалос вулгарос" - дебелоглави българи. Мисля си, че  характерстиката е приложима в регионален мащаб - дебелоглави балканци, неможещи да намерят вътрешното си спокойствие и все търсещи да се "обединят", но неизлизащи от фазата на поредното деление - драматично като в  античен театър.
Черна тора е сръбската Македония, но от друга страна Черна гора е повече Сърбия от самата днешна наследница на Белградски пашалък. През османския период планинската територия между Албания и владенията на Венеция, а днес Хърватия, е полунезависима, плащаща данък на Портата ръководена от митрополита си. Бедни, добри бойци, сродили се в края на 19 в. с руската императорска фамилия, черногорци никога не са били лишени от самочувствие. Днес страната е със странна самоидентификация на населението– почти половината се смятат за сърби (нашите в Македония много по-бързо се преформатираха), а останалите са половината "черногорци" и горе-долу толкова шиптъри и мюсюлмани - типична балканска взривоопасна смес. Туризъм и мафиотска търговия, при това под протекцията на президента Джуканович, който съумя да надвие и вкара страната в НАТО, това е местната икономика. Тези дни дипломатическото ведомство на Монтенегро наля още масло в обхващащия източно-православните поместни църкви пожарище на едноклетъчното деление. Стана ясно, че казусът "украинска автокефалия" не е последен от планираните удари под пояса. Процесът на дезинтегриране на православното църковно единство продължава. Най-забавното е, че "легитимната" черногорска църква е ръководена от пастир, поставен като такъв от нашите разколници и от непризнатия от никого, анатемосан и низвергнат от Московската патриаршия, доскорошен самозванец, наричащ се украински "патриарх", сега Порошонко назначи друг. Добре си вършат работата римо-католическите и задокеански емисари, евала.
В историята колкото и да критикуваш, редно е да видиш и положителните страни в дейността на видни личности - за мен в стореното от Симеон има два важни момента - лобирането за влизане в ЕС- алтернатива на това членство нямаше и...няма, колкото и да сме анти-ЕС емоционално настроени, ново пренареждане на геополитическия пъзел без яка война няма да се получи, т.е. Симеон свърши нужната ни работа, но по-значим е фактът, че с твърда ръка прекрати развала на православната ни Църква, който провокираха истерично неофитите ни"демократи".
ПП Този отказ на черногорските чиновници едва ли е собствено решение. Не знам къде, но сигурно и в Подгорица има някъде един етаж, заделен за съветниците на НАТО, а знайно е, че често отците служат не само на Бога, а пренасят една или друга информация и дейно съзаклятничат. Да си спомним дякона ни Левски или Матей Миткалото, не изостават в този бранш и отците францисканци и пр. католически падрета. Страната се зачиства по НАТО–вски от потенциални информационни канали и укрепва местните сепаратисти, подхранвани, както се мълви от паричните потоци от всевъзможни странни търговски операции....