“Тъжната принцеса” Масако – Императрица на Япония и дипломатическите совалки България-Япония на най-високо ниво Печат
Автор Експерт   
Петък, 26 Април 2019 08:28

“Тъжната принцеса” Масако – Императрица на Япония и дипломатическите совалки България-Япония на най-високо ниво

Жоржета Пехливанова

Император Хирохито /1901-1989/ - най-дълго управлявалият император на Япония. Възкачва се на трона през 1926г. И остава до смъртта си през 1989г. Това е ерата на “Шьова” - “изобилие и добродетел”.

Хирохито или император Шьова, е генералисимус на японските войски и британски почетен генерал. Неговото управление е най-дълго в историята на Япония. Баща е на император Акихито.

С император Хирохито българският първи ръководител Тодор Живков има три срещи по време на визите му в Япония – 1970, 1976 и 1985г. Императорът нарича Живков “мой братовчед” по спомените на посланика ни в Токио Тодор Дичев.

Тодор Дичев: “Император Хирохито наричаше Тодор Живков “мой братовчед”. Тодор Живков прави три държавни визити в Япония – през 1970, 1976 и 1985г.

Живков присъства на изложението “Експо” на 24 май 1970г. в Осака. България имаше един от най-хубавите павилиони. Живков открива „Денят на България“ на връх 24 май, най-светъл празник на българската култура. Посланик на България тогава в Токио е Тодор Дичев, ярък дипломат и международник.

В дипломацията ние се познаваме, имаме именити личности по страни и по региони, асови дипломати, които оставят почерка си в тази съкровищница за поколенията. Останалите, колкото и да се напъват, потъват в забравата...

Моят добър приятел Тодор Дичев е дипломат от класа, работил в Япония, Филипините, Индия, Швейцария, Австрия, САЩ. В последните години от кариерата си е началник на отдел по въпросите на разоръжаването и човешките права в ООН. Автор е на книги, на публицистични материали, преводач от японски, английски и руски език. Доктор на икономическите науки и почетен доктор на японския университет “Токай”.

Репортер на известно издание го пита:

Г-н Дичев, вие сте, доколкото знам, първият “японист” у нас...

- Да, завършил съм Международни отношения в Москва - специалност “Япония”. След мен завършиха Румен Сербезов, Петър Младенов. Там учиха и Андрей Карлович Луканов, Владимир Шейтанов - първият адвокат по либийското дело, и други изтъкнати личности – наши и чужди. Имах преподаватели японци - емигранти в тогавашния Съветски съюз. Единият от тях е бил преводач по време на Нюрнбергския процес в Германия.

Не забравяйте, че японците считаха Тодор Живков за свой приятел - доверяваха му се. Императорът го наричаше “мой братовчед”. Аз бях на тези аудиенции. Тодор Живков имаше три официални посещения в Япония. Познаваха го и в Япония му вярваха…”

Император Акихито, роден през 1933г. още с раждането си става наследник на Хризантемовия трон, но неговата интронизация и възкачване на престола е на 12 ноември 1990г. Неговата Епоха е “Хейсей” - означава “Постигане на мир”.

По негово желание 85-годишният император абдикира на 30 април 2019г. в полза на сина си престолонаследник Нарухито, който от 1 май 2019г. е новият император на Япония.

На коронацията на император Акихито, 10 ноември 1990г. присъства сред 3600 гости и българският президент д-р Желю Желев.

Авангард от българска страна на визитата е посланик Тодор Дичев.

Българският президент д-р Желю Желев, който през август 1990г. встъпва в длъжност като президент, през ноември 1990 г. със съпругата си е поканен да присъства на церемонията по коронясването на император Акихито в Токио.

Посланик Тодор Дичев: “Още като пристигнах в Токио, съпровождайки президента Желю Желев за коронацията на император Акихито, имах възможност да се срещна с генералния секретар на управляващата Либералнодемократическа партия - мой познат от много години, бивш председател на японския парламент. Всъщност по една случайност го бяха избрали за генерален секретар в деня на срещата ни. Въпреки суматохата около избора му и тумба журналисти след него той ме прие с приятелска прегръдка. По време на разговора ни обаче ме попита: ”Какво прави моят голям приятел Тодор Живков?” Аз се стъписах - не исках да навлизам в политически разговори, и отговорих за Първия като за пенсионер, който вече си гледа внуците в Бояна. Японецът обаче беше напълно осведомен какво става в България и в прав текст ми каза: “Трябва да знаете, че ако новият (Желю Желев) постъпи в Япония така, както е направил във Вашингтон - говорил е против Тодор Живков, това ще се отрази зле на отношенията между страните ни, а случаят Тодор Живков остава.”

Веднага след пристигането на българската делегация се опитах да предам на Ивайло Трифонов, дясната ръка на д-р Желев, това предупреждение. Той беше толкова не на “ти” с дипломатическия етикет, че искаше да му кажа това пред хора: ”Казвай, вика, какво има?” Не, викам, ще ви го кажа лично. Като чу, направо се изпоти. Тръгна да ме води при Желев, който се бе настанил в хотелския апартамент за гостите и гледаше през прозорците красотите навън - картина, каквато едва ли бе виждал в живота си. Ръкува се с мен даже без да ме погледне, и по същия начин ме изслуша. На другия ден, когато му зададоха въпроса какво прави неговият предшественик, той се хвана на уловката и се издаде, че е инструктиран - отговори точно с моите думи какво прави Живков...”
Японският посланик Такаши Коидзуми: “Тогава аз работех като дипломат в посолството на Япония в България и като преводач и съпровождащо лице имах честта да придружавам делегацията на д-р Желев по време на неговия престой в Япония. Тъй като не разполагам с детайлната програма и записките от визитата му, ще се опитам да възпроизведа онези моменти, които са останали в паметта ми. По време на церемонията на коронясването, президентът Желев и съпругата му се срещнаха с Техни Величества Императора и Императрицата на Япония. Освен това, те имаха поредица от срещи с тогавашния министър-председател на Япония Тошики Кайфу, с председателя на Долната камара на японския парламент Йошио Сакураучи, с министъра на външните работи Таро Накаяма и с други официални лица...”

Новият император, принц Нарухито е роден през 1960г, 59годишен. След смъртта на дядо си, император Хирохито, през 1989г става престолонадледник. Завършил е исторически науки в Оксфорд.

Съпругата му принцеса Масако Овада, 55г., която е дипломат ще бъде най-високо образованата императрица в историята на Япония от 1 май 2019г. Дъщеря им е принцеса Айко, 18г.

На 1 май 2019 е интронизацията на император Нарухито, след като баща му абдикира на 30 април 2019г. Новият император ще бъде в ерата на “Рейва” - “Благоденствие и хармония”.

Церемонията по прокламацията на император Нарухито е предвидена за 22 октомври 2019г., шест месеца след абдикацията на баща му император Акихито, на която са поканени 2.600 гости от цял свят.

Императрица Масако

Преди да стане японска принцеса, Масако е дипломат във Външно министерство. Тя е от благородническо семейство свързано с дипломация и право. Бащата на Масако – Хисаси Овада е съдия в Международния съд на ООН, а преди това е посланик в ООН и заместник-външен министър. Интересен факт е, че тя ходи на детска градина в Москва, където нейните родители живеят известно време. Живяла е и учила също в САЩ. След като се дипломира, тя се връща в Япония, за да продължи своето обучение, завършва право с отличие в Харвард, говори свободно 5 езика освен японски, /китайски, руски, английски, френски и немски/. Пътешествията оформят характера на младата Масако, възпитана по "западен"модел.
Младата Масако се запознава с принц Нарухито през 1986 година на дипломатически прием, организиран в чест на испанската инфанта Елена, която е в Токио. Наследникът на императорския трон, обаче, е запленен от девойката Масако и не след дълго й прави предложение за брак. Първоначално младото момиче отказва, защото е смятала, че този брак ще я ограничи и ще спре кариерното й развитие. В крайна сметка Масако се омъжва за принц Нарухито, разделя се със своята обещаваща дипломатическа кариера през 1992г. и не след много се превръща в “тъжната принцеса” в императорския двор.

Принцеса Масако официално става част от императорското семейство през 1993г., когато се омъжва за престолонаследника на Япония, принц Нарухито. Младата дипломатка с амбиции да се развива в международната дейност стресово приема брака си с принца. Протоколът на Императорския двор я задължава да скъса с професията си и да бъде само принцеса. Принцесата преживява “проблеми с адаптацията” към новия живот, което се отразява на здравето на младата жена, загубва първото си дете, а по-късно ражда дъщеря, която днес е 18-годишната принцеса Айко. Проблемът, че не успява да роди син, който да бъде престолонаследник по японските дворцови канони, я затваря депресивно за дълго в себе си. Напрежението и стресът определено са се отразили на бъдещата императрица, но тя успя да разбие стереотипа на принцеса от приказките. Масако всъщност внася човечност в образа на монархията. Някои западни журналисти я наричат "Печалната принцеса", "японската Даяна", "пленница на Трона на Хризантемата"...

Днес принцесата е обнадеждена, че от 1 май ще бъде императрица на Япония, най-високо образованата императрица в историята на страната и се е заела да приложи своята дипломатическа експертиза в международната дейност на Япония. Вратите на нейния “затвор в Императорския двор” ще бъдат най-после отворени за “тъжната принцеса”, която е вече императрица на Япония в ерата на “Рейва” - “Благоденствие и хармония“: “Това, което мисля и което ме занимава е да мога да поема задачите си, за да помагам на народа ни”.

Нека тези кратки дипломатически примери послужат, както за президентската ни институция, така и за бъдещите нови български евродепутати. Нека премислят преди да говорят, да проявяват повече дипломатичен такт в мисията си и да знаят, че България е една и тя е била и остава, както за света, така и за Европа. България е над политическите и партийни игри и страсти и и ще оцелее, въпреки президенти, премиери, политици, депутати, въпреки всички нас...

▪ Жоржета Пехливанова e дипломат. Завършила Софийския университет, röd специализации в Сорбоната -Париж, Академия на ООН в Женева, Дипломатическа академия – Мадрид, има докторат по испанския преход. Кариерата й преминава в Министерство на външните работи и зад граница в Испания и страни от Латинска Америка. Автор е на четири книги, на редица анализи и публикации на външнополитическа тематика.