Взаимни обвинения между Вашингтон и Лондон могат да осветят случая «Срипал» Печат
Автор Експерт   
Петък, 26 Април 2019 11:25

Взаимни обвинения между Вашингтон и Лондон могат да осветят случая «Срипал»

Симеон Николов

Обвинението, което президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи към британското разузнаване, че е помогнало на администрацията на Обама да шпионира предизборния му щаб, предизвика подозрително голям гняв в Лондон.

Макар че британският «Independet» го нарече „теория на заговора”, не бива да се подценява, че източникът на информацията е от бивш анализатор на ЦРУ, а президентът Тръмп започна да пуска „по лъжичка” новини в тази посока още преди месец, когато подхвърли, че „руската намеса в изборите” е измислена от Лондон. Нещата обаче могат да получат неочакван обрат и да хвърлят светлина върху случая с отравянето на превербования руски агент Скрипал и дъщеря му.

Ето какво писахме на 15 март 2018 г.:

«Медиите премълчаха много важни факти, които поставиха казуса в съвсем друга светлина. Сергей Скрипал е имал връзка поне с една група от заинтересовани лица с мотив да създадат ситуация, насочена срещу Русия. Това е първо Pablo Miller /https://edition.cnn.com/2018/03/08/world/sergei-skripal-spy-war/, който е бил водещ офицер на Сергей Скрипал от външнополитическото разузнаване на Великобритания МИ6. Дейността му е координирана от Christopher Steele, също бивш офицер от МИ6, работил в Москва. Между 2006 и 2009 г. е началник на отдел «Русия» в ПИ6. Той ръководи разследването в случая с убийството на Литвиненко, в което въпреки фактите, пак Русия бе основния заподозрян.

След напускане на МИ6 през 2009 г. Christopher Steele създава фирма за сигурност /Orbis Business Intelligence/, чиято основна  дейност е, и продължава да бъде, фабрикуване на обвинения срещу Русия. Именно «Orbis» е фирмата, получила от „частен клиент” поръчката в рамките на проекта „Карл Велики” / Projeckt Charlemagne/  http://web.archive.org/web/20180305154848/https://www.newyorker.com/magazine/2018/03/12/christopher-steele-the-man-behind-the-trump-dossier /да докаже намеса на Русия в изборите във Франция, Италия, Великобритания и Германия. От „Orbis” излизат обвиненията за  руски хакерски атаки, руско финансиране на Льо Пен, Берлускони и новата партия „Алтернатива за Германия”, превърнали се в дъвка на световните медии.

„Orbis” създава т.н. „Досие Тръмп”/ https://www.vanityfair.com/news/2017/03/how-the-explosive-russian-dossier-was-compiled-christopher-steele/ за Демократическата партия на САЩ по време на предизборната борба за президент.

Бившият водещ офицер от МИ6 Pablo Miller, т.е. прекият ръководител на двойния агент Сергей Скрипал, е ръководител и на представителството на фирмата „Orbis” в градчето Салсбъри, където се разигра случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му, но само преди дни профилът му в Linkedin е изчезнал, тоест – изтрит.

Казаното до тук означава, че Скрипал редовно се е срещал с бившия си ръководител по линия на разузнаването, който е и водещ фактор в антируската пропаганда и след напускането на службата.

Британският дипломат Craig Murray прави извода, че Скрипал вероятно е бил служител в същата частна фирма, респективно в представителството  й в Салсбъри, участвал е доста активно в антируските пропагандни проекти „Projeckt Charlemagne в Европа и „Досието Тръмп” в САЩ.»

Тази публикация остана единствена в нашите медии, ако не броим опитите да бъде обяснена и в някои телевизионни студия, но не намери подкрепа.

Тогава направихме извода, че британските и американски служби са се разбрали по отношение  максималното експлоатиране  на случая Скрипал за разгръщане на антируска кампания за постигане на определени геополитически цели. Същевременно предизвиканите проблеми от «Досието Тръмп» бяха заметени под килима. Това устройваше и двете страни на онзи етап. Обвинението на Тръмп днес обаче, може да доведе неизбежно и до осветяването на случая «Скрипал». Това ще дискредитира политиката на Великобритания. Защо тогава Доналд Тръмп се връща към темата за намеса на британските служби в предизборната борба в САЩ? Дали не е само опит за оказване на натиск и принуждаване Лондон да приеме предложения на Тръмп по време на предстоящото след два месеца посещение, или ще се стигне до разплитане до край и на случая Скрипал?