Нова фаза на репресиите в Турция: Изтезания на дипломати Печат
Автор Експерт   
Сряда, 26 Юни 2019 22:45

Нова фаза на репресиите в Турция: Изтезания на дипломати
от М. Bahadır Gülle, юни 2019 г.

/Като колеги български дипломати се чувстваме задължени да публикуваме разказа на М.Бахадир Гюлле за уволненията, абсурдните обвинения и жестоки изтезания на турските дипломати, за които други български медии полит–коректно не съобщават. Той е публикуван в https://www.washingtonexaminer.com /

Министерството на външните работи на Турция, където работех, беше известно със строгата  йерархия. То се гордееше с двевековната си традиция и безупречна репутация.
Но след опита за преврат през 2016 г. обширните чистки създадоха невъзстановим недостиг на квалифицирани кадри в почти всички държавни институции в Турция, включително и във външно министерство. Повече от една трета от кариерните дипломати бяха обявени за терористи и бяха освободени.
Както Хана Аренд каза преди седем десетилетия, най-лошият вид еднопартийна държава „неизменно заменя всички първокласни таланти, независимо от техните симпатии, с онези глупаци, чиято липса на интелигентност и креативност все още са най-добрата гаранция за тяхната лоялност."
Най-способните и обещаващи турски дипломати бяха заменени от интернет тролове и други, желаещи да излязат на  сцената и да нарушат законите на приемащите страни. Новото нормално е да се видят хора, бити в турските консулства. Уважаваната дипломатическа традиция на Турция се срина.
Прогонените дипломати служеха в чужбина, когато прочистването намаля. Те имаха дипломатически паспорти и можеха да отидат навсякъде, където искаха. Вместо това, те се завръщат вм Турция, но са били белязани след опита за преврат. След това  бяха уволнени, а паспортите им и тези  на техните съпруги бяха отменени, за да не могат да търсят достойни условия на живот в чужбина.
В продължение на три години властите не успяха да представят доказателства, че тези дипломати са имали нещо общо с преврата. И никой не си направи труда да им каже защо са били изгонени.
След това, в понеделник миналата седмица, властите наредиха арестуването на 249 от изчистените дипломати. Повече от 100 от тях са били задържани в полицейския щаб на Анкара. Много анализатори твърдят, че това е послание към бившия премиер Ахмет Давутоглу, който бе министър на външните работи между 2009 и 2014 г. Повечето от прогонените дипломати са влезли в министерството по време на неговото министерстване.
Защо се случи това? Давутоглу наскоро открито разкритикува Реджеп Тайип Ердоган след поражението му в Истанбул. Той също така е сигнализирал, че ще създаде нова партия, която да се противопостави на Ердоган. В резултат на това Ердоган е посочил онези дипломати, които са влезли в службата по времето на  Давутоглу, като гюленисти, което в днешния контекст означава, че те са предатели срямо Турция.
Прокурорите, отговорни за този фалшификат, действат по начин, сюрреалистичен дори от гледна точка на правните стандарти на Турция. Твърдението е, че тези дипломати някак си са излъгали на приемните си изпити. Те са дисквалифицирани, защото английският им език не е усъвършенстван.
Но идеята за колосална схема за измама с Давутоглу на върха е напълно абсурдна. Външната служба в Турция има четириетапен изпитен маратон. Да се ​​мамят на всичките четири стъпки и по този начин да се премине по–нататък е невъзможно. Прокурорите ще трябва да проявят голяма креативност, за да обяснят как е възможно такава измама да остане незабелязана, когато в последната фаза на изпита кандидатите се интервюират от група от десетина посланици на английски в продължение на цял час.
Ако това твърдение изобщо беше искрено, първо трябваше да бъдат разпитани тези посланици. Те трябваше да са в него. Но посланиците продължават да заемат важни постове - тяхната роля в тази предполагаема схема не се споменава.
Нещо повече, заместник-министърът на Ердоган по онова време се хвалеше в блога си за образованието и качествата на същите тези дипломати, които сега са обвинени в измама. Много от тях са завършили най-добрите университети в Турция, по-голямата част от изучаваните предмети са преподаваин на английски език. Други са учили в най-добрите американски университети. Блогът, който възхвалява тези дипломати, все още е в интернет.
Нещата се превърнаха от нелепост в гадост, когато опозиционният член на парламента, Ömer Faruk Gergerlioğlu, писа в неделя, че повече от 100 дипломати са били подложени на системни изтезания и сексуални насилия, включително изнасилване с палка, докато са били в полицейски арест. След публикацията на Гергерлиоглу на 27 май Асоциацията на адвокатите в Анкара назначи екип от адвокати, който да разгледа обвиненията. Техните констатации разкриха ужасяващи изтезания под полицейско задържане.
Дипломатите са били обект на разпит, пребиване, обхождане в стресови позиции и изнасилване. На техните адвокати не им е позволено да ги видят. Когато един дипломат е загубил съзнание, той е бил отведен в болница. Лекарите отказаха да издадат доклад, описващ изтезанията.
По-късно, в съда, дипломатите съобщили на съдията, че са били измъчвани, но съдията отказа да го запише в протокола.
Във външното министерство имаше пет дипломати, включително аз,  завършили Харвард. Всичките пет се озоваха в затвора или избягаха от страната.
Полицията нахлу в дома на семейството ми в родния ми град също в понеделник. Ако бях в Турция, щях да бъда, като възпитаник от Харвард, измъчван точно сега за да призная, че не мога да говоря английски, точно като моите приятели, които са завършили Колумбия, Джон Хопкинс, Джорджтаун, Туфтс и други.

 

През 2014 г. турските дипломати в Мосул бяха взети за заложници от ислямската държава, която завзе турското консулство. Те бяха освободени след три месеца пленничество. Ислямска държава не ги измъчваше.
Турските власти обаче не се поколебаха да направят това на най-образованите си, най-обещаващи дипломати, за малко политическа полза, което Изис не бе посмял.

 

M. Bahadır Gülle е бивш турски дипломат и гостуващ учен в университета в Кьолн.