Мнения на изтъкнати експерти по реакцията на МВнР на руската изложба Печат
Автор Експерт   
Петък, 06 Септември 2019 18:51

Мнения на изтъкнати експерти по реакцията на МВнР на руската изложба на архивни материали за войната срещу нацизма

Позицията на Българското дипломатическо дружество по реакцията на МВнР на предстоящата изложба на непоказвани досега архивни материали за войната срещу нацизма, организирана от посолството на Русия, беше доста умерена  и дистанцирана от всякакви политически оценки и научно–исторически спорове.

Положителните мнения, които последваха, свидетелстват, че читателите правилно са схванали акцента на нашата загриженост за необходимия дипломатически подход в сложната сфера на международните отношения и опасността, провокационният стил, използваните идеологеми и непризнаване на очевидни и документирани исторически факти да навредят сериозно на националните интереси на България.

Този професионален подход на коментара на нашите дипломати не означава, че е сложен кръст на въпросите, кой стои зад очевидната провокация в навечерието на важни политически и икономически събития, изпълнена доста елементарно, но разчетена на далеч стигащи последствия и по чия поръчка е извършена.

Фактът, че някои от тази малобройна група провокатори, изпуснаха нервите си, свидетелства само за големия залог, който бяха вложили в идеята си за предизвикване на тази медийна кампания, подронваща дипломатическата професия и националните интереси. Макар  и често да споменават България, те никога не са работили за българските интереси, а са прокарвали чужди такива. И предложенията им за ядрено оръжие в България и военноморска база на САЩ на Черно море не са единствените им публично защитавани тези. Днес информацията, че един политик от тези кръгове е постигнал споразумение за явяване заедно на предтоящите избори с печално известния Лютви Местан, укривал се в чуждо посолство след неуспешен опит да вкара в Парламента финансирана от чужбина партия, е показателна за ориентацията на тези хора. Същият политик преди няколко години  успя да наложи решението за предаване на всички досиета на чужди агенти на военното разузнаване, с което България се превърна в единствения уникален негативен пример в света. Впрочем, преди 75 години българският представител на преговорите по претенциите на Турия, Гърция, Румъния  към български територии след Втората световна война, се съгласява с една от опциите: да влязат турските дивизии, чакащи на българо–турската граница. Е, тогава нямаше да влязат съветските войски и днес щяхме да имаме съдбата на кюрдите, а България, ако въобще я имаше, щеше да има двойно по–малка територия и население.

Разбираемо е, че когато защитаваме българските интереси и дипломатическата професия, дразним определени среди. А и не всички медии сметнаха за целесъобразно да публикуват позицията на БДД. Но на някои, които използват нецензурни епитети трябва да напомним, че сред стотиците членове на тази организация има много достойни хора, писали на практика историята на българската дипломация, с авторитет далеч зад границата на страната и в редица международни организации. Ние създадохме документите за влизане в ЕС и НАТО. В архивите на БДД има писмени доказателства за приноса на дружеството да промени, да обърне позицията на една голяма партия в България за нашия проевропейснки път.

Но нека да оставим  по днешната тема да говорят експертите. Предоставяме на вниманието на нашите читатели

Мнения на дипломати, професори и общественици

изразени в социалните медии, в пресата, радиото и телевизията:

 

Vladimir Sheytanov , юрист и дипломат

Невежеството на един външен министър се превръща в обида за нацията. Недопустимо е Дипломацията да вреди на собствената си страна. Предприемането на демарши, които излизат извън рамките на съгласуваната и консенсусно одобрена външно-политическа линия, без съгласуване с Парламента, който по Констутуция определя насоките на външната политика в България, представлява превишаване на конситуционни правомощия. Платени агенти на влияние, подкрепили тази недопустима дипломатическа стъпка, не са професионален аргумент. Професионалните грешки на дипломатическото ни ведомство през последните години са толкова много и драстични, че не оставят друг изход освен поемане на политическа отговорност от министъра.

 

Vladimir Konstantinov, дипломат и писател

Не проумявам защо няма още една декларация на МВнР заклеймяваща САЩ и Англия, които ни "хвърлят в лапите на кръвожадната руска мечка"? Учете историята, господа-дипломати, а драскачеството не е присъщо за тази професия!

 

Jorgeta Pehlivanova, дипломат, автор на 5 книги

Оставка незабавно за министър Е.Захариева заради нейната некомпетентност и липса на знание и съвест за най-тежката страница от съвременната история за Европа и света - фашизма и нацизма.! Ще я попитам с думите на дипломата и писател Петър Увалиев от 10 април 1998г./месеци преди да почине/: "Има ли външният министър съвест, съзнание и знание? След като няма - следва да откаже този пост по некомпетентност и по съвест, а още по-малко за дипломация на български външен министър..."

 

Професор Дарина Григорова

Да “съветваш” руското посолство относно термина “освобождение” на официално равнище, разглеждайки го като “съмнителна историческа теза”, е неуместен тон. Защото тогава може да се откажем от Южна Добруджа, която остава в рамките на България – победена държава, благодарение на СССР, на същите тези “съветски щикове”, към които Борис III е имал друго отношение за разлика от съвременните ни творци на външната ни политика.

Но ако само название на неоткрита изложба така травмира МВнР, защо официално се мълчи за паметника на американските летци, бомбардирали София, пред американското посолство?! САЩ и СССР са съюзници срещу Хитлер, но съветски самолети не хвърлят бомби по български градове. Но сме военен съюзник на Германия.

За съжаление, съдейки по бурната медийна реакция в Русия по повод изявлението на МВнР, което само по себе си не е изненада за нас и едва ли бихме му обърнали такова внимание, за руското общество то има ефект и постигната крайна цел – фобия към България. Когато не можеш да унищожиш русофилията на българите, заличи българофилията у руснаците. И това работи.

 

Професор Искра Баева

"Такава позиция не беше необходима. Първо, защото изложбата все още не е открита, второ, че не виждам какъв е проблемът в нейното заглавие. Източна Европа от нацизма – това нима не е така? Ако въпросът е за България, нещата изглеждат по малко по-различен начин. Не виждам какъв е проблемът с темата на изложбата", коментира проф. Искра Баева.

"Изложбата се организира вътре в Руския център, а нима ние не позволяваме свободно да могат да организират изложби", попита Баева.

"Освобождението на Източна Европа е извършено от Червената армия", отбеляза професор Искра Баева.

 

Професор Нина Дюлгерова

Тази позиция, пълна с едностранни квалификации  и фрази като «съветски щикове», в 2019 г. звучи много остаряло и ретроградно.

София, която досега е показвала умереност и баланс по отношение на Москва, в момента абсолютно неоснователно поставя държавата ни в напълно неизгодна ситуация, което е в пълен разрез с българските национални интереси.

Когато с лекота се коментира термин като «съветска окупация» и всичкои свързано с него, много целенасочено се премълчават основни факти и се насажда емоционална политическа рефлексия. За пореден път трябва да се каже, че всичко, което се случва след 1944 г. в цяла Европа е част от споразуменията, подписани в Ялта и Потсдам, свързани с преструктуриране на следвоенна Европа.

Нека да използваме термина «окупация» по отношение на Англия и САЩ. Да разглеждсаме едностранно процесите в Източна Европа, а да забравяме Западна , където на репресии са подложени голям брой хора, работили за хитлеристка Германия, е неуместно. И е повече от странно, че именно на американски пилоти има паметник пред посолството на САЩ в София. Излиза, че ние отдаваме почит на тези, коитоса унищожавали и убивали българските граждани.

Второто, което трябва да се има предвид е, че в резултат на Втората световна война Западна Германия е поставена под американо–британска окепация. А през май 1949 г. се подписва двустранен договор между САЩ и ФРГ за 150 години, известен като «Канцлер акт», поставящ Западна, а по–късно и Обединена Германия под медиен, финансов и военен контрол. В сходна ситуация е и Япония.

Сега върви битка да истинската история, а не за измислената. Позицията на Външно министерство доказва, че ние също сме подвластни на САЩ. И то в момент, когато отново се решава съдбата на Бългаиря  като страна в енергийните проекти, които биха ни ситуирали като устойчива държава в Черноморския регион. По този начин сами се вкарваме в капана на чужди интереси.  Тенденциозният коментар за «съветска окупация» съзнателно елиминира  съществуването на американско влияние сега, което не дава възвможност на България да защитава своите национални интереси.  

Професор Ваня Добрева

Необяснимо е кой дава право на заместник-министър председателя и министър на външните работи Захариева да вкарва България в ненужен конфликт, който може да има извънредно тежки последици за България. Г-жа Захариева е решила да поучава Кремъл и президента Путин във връзка с ролята на руския народ за освобождението на Европа, и на България конкретно, от „хилядолетия рай“ на нацистка Германия.

Безсмислено да се иска оставката й, тъй като става въпрос за опасен завой на ГЕРБ към задънената улица на русофобията и антикомунизма, есенция на либералния неофашизъм, който настъпва в Източна Европа и най-вече в Полша, прибалтийските държави и Украйна.

Бих искала да предупредя, че най-вероятно в момента се извършва подготовка за присъединяването на България към този източен агресивен блок, готвещ се да вземе участие в евентуална локална война срещу Русия.

Документът на Външно министерство е показателен и за доминацията в партия ГЕРБ на реваншисти и новопокръстени либерали-неофашисти. И то в момент, когато президентът Макрон призовава за нови съюзнически отношения с Русия, а президентът на САЩ Тръмп инициира поканването на Русия на следващата среща на Г-7.

На този фон става още по-очевидно, че изготвеният от г-жа Захариева документ е само част от политика, противоречаща на националния ни интерес. Политика на окончателно ликвидиране на националния ни суверенитет!

 

Професор Светлана Шаренкова

От европейските процеси днес ни отделя не друг, а нашето собствено Външно и неговата министърка, които забравят, че преди броени дни президентите Тръмп и Макрон се изказаха за разширяване на диалога с Русия, за връщането й в Г-8, за стратегическо партньорство в редица сфери. Докога премиерът ще търпи неговите министри и техните екипи да саботират водената от него политика?

Бисерите на антируската омраза на Външно обаче не са частно мнение, а ангажират държавата във вреда на националния интерес.

Историческата истина е, че без смелостта, жертвоготовността и героизма на Червената армия днес Европа и светът щяха да са още под нацистки ботуш и тази истина не може да бъде преиначена или фалшифицирана.

За страна като България помощта на Москва отпреди 75 години е решаваща: без нейното застъпничество и без антифашистката ни съпротива нямаше да имаме статут на воюваща страна победителка, а щяхме да бъдем наказани с орязване на територии като съюзник на оста Рим-Берлин-Токио.

 

Професор Roumi Mihneva

Само едно ме успокоява, когато тъгувам, че мама и татко си отидоха от този свят, само едно - това, че не виждат реваншизма, новата кафявата вълна и чума, която не е по свинете, а в промитите мозъци, които триумфират в българската политика!
Простете ни!
Простете ни, че жертвите ви, болката от побоищата в полицията, загубата на убитите ви приятели, всичко излиза е било всуе. Всуе са и загиналите 40 000 след септември 1944...
Всичко е било напразно, защото не е имало нужда някой да се жертва, за да изчезнат от Европа димящи тръби на лагерите на смъртта, отрязани партизански глави, ведомости за плащанията по 50 000 лева!
Да изсъхнат ръцете на подлогите писали днес една декларация, която ни поставя в челото на мракобесните режими!

Целта на декларацията на "дипломатите" е постигната - в Русия отново е на макс антибългарската истерия, газ...ще видим през крив макарон, американският шистов е на дневен ред. Просто, Уили, като фасул!

 

Лозан Такев

Ще припомня и нещо казано от Чърчил : „Българският народ трябва да бъде сурово наказан , не само защото е германски съюзник , но и никога не е бил в състояние да предложи на световната история нищо друго , освен посредствени политици , които при всяка нова генерация го водят към нови и нови провали ...” Казано е преди да хвърлят бомбите над балканската ни страна...

 

Velislava Dareva

На вниманието на президента, премиера и лидерите на парламентарните партии! Всеки, който мълчи след профашисткото, антибългарско, антируско и антиевропейско изявление на вънкашната Ек. Захариева, е съучастник в покушението срещу историческата истина и политически мъртвец!

 

Стефан Северин

Ако не беше Съветският съюз, Чърчил беше заповядал София да стане картофена нива. Кой спря бомбардировките?
Ако не беше Съветският съюз, планът на Чърчил е бил да бъде смачкана България: Благоевградски окръг и Кюстендилски Чърчил ги дава на Югославия. До Асеновград дава на Гърция. Пловдив неутрален град. Нещастнице, какво остава от България?
Къде вижда тази българомразка репресии и регрес? На 9 септември България е една изтощена, смазана, разрушена селска държава. Благодарение на Съветския съвюз стана индустриална мощна държава, на 27 място в света. Захариева, сега къде ни докарахте с твоето смотано гуру Борисов? Направихте ни една жалка колония, един заден двор на Европейския съюз

Димитър Недков, писател

Да не бързаме да се нахвърляме върху изпълняващата длъжността външен министър на България, шарже д`афер Захариева, Екатерина Спасовна, с обвиненията, че дори явно не подозира и до ден днешен, за оня бизнес-разговор през есента на 1944 между трансатлантическия демократ Чърчил и сибирския диктатор Сталин, известен като “процентното споразумение” за определяне сферите на влияние в Югоизточна Европа на победителите след края на Втората световна война. Още на следващия ден след стискането на ръцете, американската съюзна страна надлежно е уведомена за “процентните уговорки” от самите ръкостискащи се.

Но стенографският бележник на един от обслужващите кремълската договорка преводачи, е фиксирал мълчанието и нервното подръпване от пурата на мистър Чърчил при въпроса на товарищ Сталин – кое е налагало английските бомбардировачи да разрушават столицата на неутрална България и да загиват стотици невинни в своята неутралност мирни жители.

Апропо, дали някоe дипломатическо превъзходителство от подопечната й българска дипломатическа мисия в Лондон е докладвало, дори с бегла паметна записка до шарже д`афер Захариева, че още през април тази година, в експозиция, организирана от самия Британски национален архив под наслов “Разкрития за студената война на Великобритания”, насред Лондон е изложен оригиналът с краснописа на самия британски премиер на прословутата, касаеща и България “процентна записка”, описана от същия този емблематичен трансатлантически демократ Чърчил в последния том от мемоарите му като – “циничния документ”...

Да не бързаме да обвиняваме шарже д`афер Захариева, Екатерина Спасовна, в историческа невменяемост и относно съмненията ѝ в тезиса “освобождение” в българската историография, защото според най-новите “опорни точки” на “историческия отдел” на работодателя (Държавният департамент на САЩ) на шарже д`афер Захариева, България е освободена от украинците (Трети украински фронт), а не от руснаците, които според днешната дипломатическа риторика, нямат нищо общо с украинците – най-вече с полуострова Крим.

 

Христо Атанасов, историк

Виж ти!
Егати окупаторът! - да ти създаде индустрия и да те изкара от изостанала аграрна, но без селско стопанство държава, на 27 място в света по индекс за техническо развитие, да ти даде възможност(и финансова такава) да произвеждаш абсолютно всичко, дори персонални компютри към началото на 80те години на миналия век, да ти даде възможност да създадеш единия от общо 3те завода в света за ДЗУ в онова време, да те остави да имаш силна и многобройна армия, при това да я въоръжи до степен, че към 80те години на миналия век да превъзхожда армиите на Турция и Гърция взети заедно!

А днес, понеже не сме окупирани, и се чудя, и се мая къде е тази наша прословута независимост!

Защо ли откакто ни “облагодетелстваха свободата и демокрацията” народът не спира да бяга от тях и по всички икономически и гражданско-правни показатели назадваме безспир, сриваме се все по-надолу в урвата?
Кога точно се е състояла същинската окупация в 20–ти век се питам!