Дипломация в 280 знака Печат
Автор Експерт   
Сряда, 02 Октомври 2019 11:57

Дипломация в 280 знака
Относно последствията от Twitter за дипломатическата работа и външните отношения
Интервю на Йоана Ицек с Райнер Брел от МВнР на Германия


Със своите импулсивни туитове президентът на САЩ Тръмп редовно избягва дипломатическия протокол - и по този начин заобикаля предимството му да забави потока на информация и предстоящите конфликти. Какви последствия има Twitter за дипломатическата работа?
Twitter се утвърди като медиум в дипломатическата работа. Почти всички държави използват платформата, за да изпращат текущи политически послания, да представят страната си или да обменят мнения с други участници. Това може да бъде диалогът с гражданите или бързият обмен в рамките на конкретна професионална общност.

Важното е, че Twitter не е сам по себе си, а е вграден в други форми на комуникация и дипломатически обмен. Туитът не може и не трябва да замества личните срещи между дипломати и дипломати, както и комуникацията за външната политика в традиционните медии. Но той може да допълни добре тези канали: Twitter прави работата ни по-прозрачна и достъпна, в почти реално време последователите могат да участват в дипломатически преговори. И разбира се, можете също да зададете свои собствени импулси чрез Twitter.


Прозрачността добра ли е сама по себе си? До каква степен защитените пространства на дипломацията ще бъдат нарушени, ако всичко се разиграва на публично място в реално време? Само помислете как Доналд Тръмп наскоро приключи мирните преговори с талибаните чрез Tweet.
По принцип прозрачността е добра, дори за дипломацията. Защото прозрачността създава доверие. И искаме да покажем на гражданите за какво работим и по този начин да събудим интерес към външните работи, информиране и предоставяне на обща информация. Разбира се, все още има теми в дипломацията, в които се изисква специална поверителност, особено в трудни преговорни ситуации. Не става въпрос за Twitter дипломация, а за класическата дипломация и нейните инструменти. Канал в Twitter не може да замени местно съобщение или лични контакти между правителствата.


Тръмп не е първият глава на правителството, който предизвика спорове в Twitter. Преди него президентите на Естония и Руанда вече се занимаваха с медиите. Той обаче е единственият политик с около 65 милиона последователи. Как президентът на САЩ променя правилата на играта?
Вярно е, че президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвиква полемика и в известен смисъл промени тона в Twitter. В същото време може да се отбележи, че този начин на общуване не се увлича в международната общност. Ако погледнете профилите в Twitter на други правителства, виждате, че малцина реагират директно на коментарите на Тръмп. Можете да видите, че дипломатическите отношения все още играят по други канали. Във всеки случай противоречията увеличават вниманието, че човек трябва да се занимава чувствително със средата.

97 процента от всички държави-членки на ООН официално присъстват в Twitter под някаква форма. Ще бъдат ли по-крехки дипломатическите отношения, тъй като толкова много държавни и правителствени ръководители могат да коригират дневния си ред и директно да достигнат до глобалната общественост?
Не вярвам, че дипломатическите отношения стават все по-крехки. Както казах: Twitter не е сам. Социалните медии повишават способността ни да поддържаме и комуникираме отношения, но те не правят традиционните канали остарели. Това може да се види както в ежедневния политически бизнес, така и в медийния пейзаж. Връзките не стават по-крехки, но по-разнообразни и това обикновено ги прави по-силни. Вече имаме повече възможности да се свържем помежду си - но разбира се, трябва да ги използваме отговорно.

Въпреки това някои туитове имат огромни политически последици. Канадският външен министър например разкритикува правителството на Саудитска Арабия за ареста на активисти в Twitter и призова за тяхното освобождаване. Ден по-късно саудитското правителство изгони канадския посланик на страната, прекъсна полетите до Канада и прекрати програмите за обмен на студенти - всичко това за туитър. Това е повишен риск от дипломатическо напрежение. Как оценявате това?
Да, изказванията в Twitter могат да имат реални политически последици, а понякога дори да доведат и до напрежение между държавите. Туитовете не са дневник, а средство за бърза, много директна комуникация за потенциално глобалната общественост.

Има обаче и дипломатически последици от публичните изявления на членове на правителството преди Twitter. Помислете само за Гюнтер Шабовски, който обяви новите правила за пътуване за хората в ГДР преди почти 30 години пред телевизионните камери и по този начин допринесе за отварянето на стената и за мащабни политически промени. Освен това, често не самия туит причинява напрежението. През повечето време има по-дълбоки причини за напрежение, които продължават известно време. Туит може да влоши тези напрежения.

Какви предимства предлага Twitter като дипломатически инструмент в сравнение с традиционните форми на дипломация?
Twitter разшири нашия инструментариум: политическата работа стана по-прозрачна за широката общественост, можете по-директно, бързо, веднага да разберете какво се случва. И достигаме до поколението, което все повече се информира политически изключително чрез интернет. Освен това понякога Twitter прави място за хумористична размяна, ако се поддава, разбира се, това се отнася и за Instagram и Facebook. И още: чрез социалните медии политиците могат не само да изпращат, но и да слушат и да участват в пряк обмен с хора. Това е важно и за нас като министерство.

Какви преживявания има Федералното външно министерство през последните години с Twitter дипломацията?
С Twitter стартирахме в света на социалните медии през 2011 г., като повече от 1,2 милиона души следяха от Федералното министерство на външните работи в Twitter, Instagram и Facebook. Ние обхващаме широк спектър от теми в Twitter, както и в другите ни платформи: от "сурови" политически новини до вникване в работата на Федералното министерство на външните работи и мисии в чужбина в денонощен Twitter маратон до съвместни кампании с Други външни министерства са там. Миналата година допълнително разграничихме комуникацията си. Активни сме в толкова много области, че само част от външния ни ангажимент е намерил място по нашите канали. За да направим нашата работа още по-прозрачна и да дадем възможност за обсъждане на конкретни теми, шестнадесет ръководители са започнали свои собствени канали в Twitter. Те са регионално фокусирани или се фокусират върху теми като Brexit, хуманитарна помощ, културна дипломация или Организацията на обединените нации.

Има ли протокол в Twitter, с който работи МВнР?
Нямаме строги правила, защото Twitter се използва много различно в международен план. Всяка общност има свой стил, така че всеки акаунт работи малко по-различно. По принцип обаче всеки туит е също изявление пред обществеността, в което има ограничения за федералното правителство и служители - като изискването за партиен политически неутралитет. Правилата се прилагат за интервюта, както и за публикации в социалните медии.

Какви стратегически цели преследва МВнР със своята комуникация в социалните медии?

Прозрачността и диалогът са две важни ключови думи тук. Важно е ние не само да изпращаме: ние също искаме да водим диалог с гражданите. Ние активно насърчаваме космополитна Германия, която поема международна отговорност за европейската интеграция и за съвместни, многостранни действия в международната общност.

Опитваме това в зависимост от канала по различни начини. Twitter традиционно е услугата за кратки съобщения за актуални политически съобщения, докато Instagram с задкулисни прозрения има за цел да достигне предимно по-млада целева група и да ги вдъхнови във външните работи. Във Facebook все по-често работим с видеоклипове. Почти всички наши чуждестранни представители също присъстват в социалните медии.