Напусна ни дипломатът чл. кор. проф. Александър Янков Печат
Автор Експерт   
Петък, 18 Октомври 2019 16:30

Напусна ни дипломатът чл. кор. проф. Александър Янков

In memoriam

Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Българското дипломатическо дружество (БДД) и Редакционният съвет на списание „Международни отношения” с дълбоко прискърбие съобщават на своите членове и съмишленици, че на 17 октомври 2019 г. ни напусна Председателят на НАМО, световно признатият български юрист, учен, общественик и дипломат Член-кор. проф. д.ю.н. АЛЕКСАНДЪР ЯНКОВ ДИМОВ.

Александър Янков е роден в Бургас и е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е Международно право в Хага. От 1973 е професор в катедрата по Международно право и международни отношения в СУ, която ръководи в периода 1980 - 1989 година. От 1981 г. е член-кореспондент на БАН и през 1988 - 1989 г. ръководи секцията по Международно право и международни отношения в Института за държавата и правото при БАН.

В периода 1988-1991 г. проф. Янков е заместник-председател на БАН. През 1989-90 г. е председател на Комитета за наука и висше образование и зам.-председател на Националния съвет за образование, наука и култура. Бил е член на Президиума и председател на Съюза на научните работници в България и член на ЦС на Съюза на юристите в България. Депутат в IX-то Народно събрание и в VII-то Велико народни събрание (1990-91).

В периода 1972-76 г. е посланик на България във Великобритания и Северна Ирландия, а през 1976-1980 г. е постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк.

Член е на:Американската асоциация по международно право във Вашингтон от 1966 г.; Асоциацията по международно право в Лондон от 1968 г. и на нейния изпълнителен съвет; Комисията по Международно право на ООН в Женева през 1977-96 г.; Постоянния Арбитражен съд в Хага от 1971 г.; Френската асоциация по международно право в Париж от 1982 г., Международния океанографски институт в Малта от 1969 г., на научния му съвет от 1981 г. и негов зам.-председател от 1995 г.; Секцията по социология на международните отношения в Международната социологическа асоциация и неин зам.-председател в периода 1972-77 г.; Института по международно право в Брюксел от 1979 г.; Независимата световна комисия за океаните в Лисабон от 1995 година. От 1957 г. е консултант по международноправни въпроси при МВнР.

Проф. Янков представлява страната ни в редица международни организации и конференции: Комитета на ООН за мирно използване на морското дъно и негов зам.-председател (1968-73 г.); Международната морска организация, като председателства Осмата асамблея през 1973-74 г. в Лондон; Третата конференция на ООН по морско право и председател на Третия комитет на всички сесии през 1973-82 година. От 1 октомври 1996 г. е член на Международния трибунал по морско право в Хамбург и на редица други международни организации. Бил е гост-професор в университети във Вирджиния, Ню Йорк, Южна Каролина, Кеймбридж и Оксфорд, чел е лекции в редица страни.

Член-кореспондент проф. Александър Янков е един от основателите на Българската асоциация по международно право през 1962 г. и неин несменяван председател от 1982 година. Съосновател и председател е на Националната асоциация за международни отношения (НАМО) от 1994 година.

Носител е на ордени „Кирил и Методий” I ст., „Народна Република България” I ст., „Стара планина” I ст., на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на редица други отличия.

На 24 ноември 2018 година Член-кореспондент проф. Александър Янков пoлyчава престижната нaгpaдa „Гpaн пpи” зa цялocтeн пpинoc към пpaвoтo.

Национална асоциация за международни отношения, Българското дипломатическо дружество, Издателският и Редакционен съвети на списание „Международни отношения” заедно с огромната си аудитория от автори и читатели, ще помнят и почитат проф. Александър Янков като интелектуалец, учен от световно ниво, с огромен национален и международен авторитет, достигнал върховете както на академичните, така и на човешките духовни ценности!

Поклон!

Поклонението ще се извърши на 20 октомври 2019 г., неделя, от 12:00 часа в Ритуалната зала на Централните Софийски гробища.

 

Владимир Шейтанов:

Когато си отива учителят - In memoriam

Днес, 20.10.2019г., се прощаваме с УЧИТЕЛЯ в съвременната българска дипломация. На 95-годишна възраст, скромно, но величествено, си отиде чл.кор.АЛЕКСАНДЪР ЯНКОВ, български дипломат-легенда за цялата втора половина на 20 век.

Създател на съвременната българска школа по международни отношения и международно право, учител на плеяда български дипломати, международни служители, международни съдии, учени със световно име.

Загубата на Учителят променя живота ни. Това е необратимият знак от Горе за смяна на поколенията. На мястото на бащите идват синовете, на мястото на учителите идват учениците, за да станат самите те учители.

Професор Александър Янков израсна и се утвърди в епохата на изграждането на архитектурата на международните отношения след Втората световна война. Невероятното му развитие от студент по право през 1951г. в СУ „Климент Охридски“ до Член на международния арбитражния съд по морско право бе вдъхновяващ пример за поколения български дипломати. По място, роля и авторитет в дипломацията на България, той бе истинският министър на външните работи на България в продължение на 50-години. Министър на министрите.

За него званията, титлите и ранговете не бяха мерило. Пред името и авторитета му, прекланяха глава от дипломати до президенти по целия свят. Не успяха да го осквернят нито дипломатическото хулиганство на неговите асистенти от Софийския университет -станали министри и зам.министри в началото на 90-те години, нито професионалното невежество на случайниците в най-новата ни дипломация, нито изпитанията в личния живот. Той остана на своя личен и професионален пиедестал, високо над дребните амбиции и страсти.

Отиде си най-авторитетният специалист по международно право, който България е имала в своята история. Отиде си авторът на чл.5, ал.4 на Конституцията на Република България за приоритета за международната норма над националната, която й противоречи. Отиде си един от авторите на Международната конвенция по морско право и Председател на Трети комитет на Конференцията на ООН по морско право през 1982г. Отиде си Посланикът на България във Великобритания и Северна Ирландия. Отиде си постоянният представител на България при ООН в Ню Йорк Отиде си членът на Постоянния арбитражен съд в Хага. Отиде си съдията в Международния трибунал по морско право в Хамбург. Отиде си единственият българин президент на Световната асоциация по международно право. Отиде си Председателят на Комисията на ВАК по международни отношения. Отиде си член-кореспондентът на БАН.

Сбогом скъпи проф.ЯНКОВ! Ти оставаш в нас! Твоето дело няма да бъде предадено!

 

Георги Димитров:

Напусна този свят един голям българин - изключителен ерудит, световно утвърден юрист, дипломат с международен авторитет, достоен политик и общественик, прекрасен човек. Един от моите учители в професията и живота! Личното ми познанство с проф. Янков датира от 1982 г., когато му занесох за мнение дипломната си работа по международно морско право, а той малко преди това беше сътворил Конвенцията на ООН в тази област. Години след това ме "преследваше" да напиша дисертация и той да стане научен ръководител. Отнесох се с младежко лекомислие, за което впоследствие съжалявах. Много срещи по много поводи съм имал с него оттогава. Отнасяше се към мен с мъдростта на учител, с вниманието на родител, с откровеността на приятел и с доверието на съмишиленик, но без капчица патронизиране, към което разликата в годините, кръгозора и положението обикновено предполага. Държеше се като равен с равен - не само с мен, с всички. Беше мек в общуването с хората, но изключително твърд, когато трябваше да отстоява позиции, винаги търсеше компромиса, но не понасяше безпринципните сделки. Никога не повишаваше глас, но помръкването на обикновено смеещите се негови очи беше сигурен индикатор за негативна емоционална промяна. Такива като Александър Янков все по-трудно се срещат не само в душевно опосканата ни татковина, но и в глобалната меркантилизирана, соросоизирана, джендъризирана и въобще дехуманизирана среда.
Нисък поклон учителю!

 

Жоржета Пехливанова: ·

"Когато един учен ни напусне, остава празно мястото му и никой друг не може да го заеме ... " Такъв е законът на Перовете във Франция, в Камарата на Перовете от 1808г.. Кой би седнал на стола на Пера на Франция Виктор Юго? А проф. Александър Янков бе Перът на българската дипломация!
Шапки долу!
Ужасно се чувствам! Сверявах си често часовника, понякога му звънях по нощите от десетки хиляди километри, защото му вярвах, а той никога не ме подведе с грешен съвет, не ме излъга за политики и личности. Теика загуба не само за мен, а за цялата ни дипломатическа гилдия, за международното право, за България ...
Името му ще остане да свети!
Дълбок поклон!

 

Кадринка Кадриновна:

Дълбок поклон пред паметта на изключителния професор Александър Янков! Дипломат и юрист от световна класа. Един от основните автори на най-важния документ, регулиращ отношенията в Световния океан – Конвенцията на ООН по морско право. Преди много години майка ми работеше с него в някогашната ВАК (Висша атестационна комисия). А през август 2014 г. гостувах в дома му, за да взема от проф. Янков интервю за списание "Тема", където работех тогава. Списание "Тема" беше закрито през 2015 г. и оттогава сайтът му стои блокиран, без достъп до архива - така че десетте ми години труд там сега са откриваеми само по библиотеките, където още се съхраняват теченията на "Тема"... Затова не мога да прикача тук линк - прикачвам оригиналния ми текст на интервюто, което взех от невероятния човек, учен и хуманист проф. Янков. Снимките са на неговия зет - проф. Николай Лазаров.
Следва текстът на интервюто:

Проф. Александър Янков: "Не виждам световни лидери"

Къдринка Къдринова

С личности от величината на чл.-кор. проф. Александър Янков би могла да се гордее всяка световна сила. А в рамките на малка и все по-обедняваща откъм авторитети България мащабът му на един от най-изтъкнатите и ценени в света асове по международно право изпъква особено внушително. И може би именно затова, потвърждавайки старото правило, че всеки истински голям професионалист е и много скромен, и много човечен, професорът ме посреща усмихнат, радушен и леко притеснен в своя малък, отрупан с книги, папки и снимки домашен кабинет. Веднага заявява, че не знае с какво толкова би могъл да заинтересува читателите ни. Не е куртоазия. Наистина е притеснен, и разговорът потръгва едва с навеждащите „подавания” на зетя – проф. Николай Лазаров, изтъкнат български телевизионен и кинооператор. Двамата току-що са се завърнали от вълнуващо пътуване във Виетнам, където проф. Янков е взел участие във важна конференция по повод териториалните спорове за редица острови в Южнокитайско (Източно) море. Въпреки почтената възраст на професора – през юни т.г. той закръгли 90 г., - далечното пътешествие и гостуването посред лято в нажежения тропически мегаполис град Хо Ши Мин (бившия Сайгон) не са му натежали. Напротив, заредили са го със силни положителни емоции, защото е срещнал там свой някогашен виетнамски възпитаник, стигнал доста високо в йерархията на своята страна, но и до днес благоговеещ пред българския си Учител.
Допреди броени месеци проф. Янков бе президент на най-старата професионална организация на юристите в света – основаната през 1873 г. Световна асоциация по международно право.
Роден на 22 юни 1924 г. в Бургас, Александър Янков завършва право в Софийския университет през 1951 г. Специализира в Академията по международно право в Хага през 1961 г. От 1973 е професор в катедрата по международно право и международни отношения в Юридическия факултет на СУ, която ръководи от 1980 до 1989 г. През 1981 г. е избран за член-кореспондент на БАН и през 1988-1989 г. ръководи секцията по международно право и международни отношения в Института за държавата и правото при БАН. От 1988 до 1991 г. е зам.-председател на БАН. През 1989-1990 г. е председател на Комитета за наука и висше образование и зам.-председател на Националния съвет за образование, наука и култура. През 1972-1976 г. е посланик на България във Великобритания, а в периода 1976-1980 г. е постоянен представител на държавата ни в ООН. Член на Комисията по международно право на ООН в Женева през 1977-1996 г. и неин председател през 1984 г. Член на Постоянния арбитражен съд в Хага от 1971 г., а от 1996 г. до 2012 г. – на Международния трибунал по морско право в Хамбург. Членува в национални асоциации по международно право в САЩ, Великобритания, Франция, Белгия и т.н Проф. Янков е и един от основните автори на най-важния документ, регулиращ отношенията в Световния океан – Конвенцията на ООН по морско право. И това е само възможно най-редуцираният списък с неговия „актив”.
Но разговорът с моя енергичен събеседник не тръгва от заслугите му, а от силно вълнуващата го „виетнамска връзка”. Държи да ми покаже на монитора на компютъра си и кадри от днешните Хо Ши Мин и Ханой, чийто урбанистичен, икономически и социален напредък му е направил силно впечатление.

Проф. Янков, какво ви свързва с Виетнам, от където се завърнахте съвсем наскоро?

Още веднага след края на войната между САЩ и Виетнам у нас пристигна за обучение група млади виетнамци, а на мен ми бе възложено да се занимавам със студентите и аспирантите от чужбина. Особено ме развълнува запознанството с един от онези бедни младежи. Той първо бил изпратен да учи в Москва морско право. Там мой съветски колега, по-възрастен от мен, му препоръчал да продължи обучението си при „един млад професор от България, който е най-добрият в морското право” – тоест при мен. Без аз нищо да знам. И момчето направило необходимите постъпки пред виетнамските власти, след което наистина един ден се появи тук. Бе одобрен за аспирантура – или докторантура по днешните термини. Ние с жена ми видяхме, че младежът е много целенасочен, много трудолюбив. Приехме го като наш син. Когато дойде време да защитава своята дисертация, той я представи в 85 страници, написани на ръка. Имали само една пишеща машина, много стара. Затова не могъл да напечати своята работа и я написал на ръка, с български букви, много красиво! Няма да го забравя! Защити дисертацията си много добре. Изпрати ми после едно сърдечно писмо и една голяма негова картина, която, уви, се загуби по-късно, докато се местехме от едно място на друго. Писах в САЩ и го препоръчах за по-нататъшно обучение. Бе приет в Канада, където продължи научното си развитие. Когато се завърна в родината си, поддържахме връзка известно време. Разбрах, че отначало е започнал да преподава в техния университет, след което отишъл във виетнамското външно министерство. И после му изгубих дирите. Сега, когато вече за трети път посетих Виетнам, помолих домакините да разберат какво е станало с него, къде е. И те го откриха! Появи се на конференцията в град Хо Ши Мин, в която участвах, и остана с нас през целия ни престой в страната. Само повтаряше: „Учителю, учителю!” Разплака ме... Самият той там е много уважаван. По-млад е от мен, но вече е пенсиониран. Бил зам.-ректор на Дипломатическия институт към тяхното МВнР. Казва се Фам Ван Чи. Събра цялото си семейство, с малките дечица – сигурно внучета, за да ги фотографира с мен и зет ми Николай, който ме придружаваше. Невероятна емоция!

Ако това е третото ви гостуване във Виетнам, кога е било първото?

Веднага след войната с американците, някъде в средата на 70-те. Тогава още личаха разрушенията и следите от битките. По реките се виждаха останки от ударени кораби. Хората живееха трудно, бедно. На много места нямаше ток, ползваха свещи. Сега е съвсем друго. Виетнам е направил огромен скок в развитието си. Вече е по-напред от нас. Забелязах го още при второто си гостуване – то беше миналата година. И сега, при участието ми в конференцията в град Хо Ши Мин, впечатлението ми се затвърди. Това е динамична, просперираща страна. Позволете ми да използвам случая и да поздравя виетнамския народ за националния му празник 2 септември – 69-годишнината от провъзгласяването на независим Виетнам през 1945 г.

Каква беше конференцията в град Хо Ши Мин?

Тя бе организирана от Виетнам и засягаше тема, която е много важна за тях – териториалните спорове за редица острови с големия северен съсед Китай. Изразих в изказването си и в обсъжданията моята принципна позиция, че по този проблем решенията следва да се търсят в рамките на Конвенцията на ООН по морско право, както и във формата на АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия). Виетнамската страна също споделя този подход. На конференцията бяха дискутирани общо 18 подтеми, засягащи въпроса.

Споменахте, че Виетнам ни е изпреварил. Как си го обяснявате? С манталитет, с геополитика? Какво й пречи на България да върви напред?

Труден въпрос. Не е било винаги така. Ако погледнем историята, ще видим, че България е изгубила три войни, но и от трите е излизала по-силна отпреди и се е оказвала в по-добро състояние от онези, които са я побеждавали. После обаче като че ли станахме прекалено богати – и ето, че тръгнахме назад...

Кой урок не сме си научили, за да се получава така?

Всичко в живота е урок. Стига да си готов да учиш. За мен например голяма школа стана затворът. Вкараха ме зад решетките, когато бях на 17 години, и излязох след година и половина. Но през цялото време вътре учих. Главно френски и руски език. Английският тогава още не беше популярен. Учих и турски заедно с 4-5 момчета. Преподаваше ни го друг затворник, един турчин от Северна България и се хвалеше: „Аз съм даскал на даскалите!”

Затворът е бил заради ваша дейност като антифашист и ремсист, така ли?

Да, бяхме идеалисти. Заради политическата си активност не успях да завърша Бургаската гимназия, въпреки че бях пълен отличник. Една година ръководех организацията на РМС в града. Имаше там едно балконче, от което говореха големите водачи. Винаги сред тях имаше и един представител на младите. Това бях аз. Щом из града се чуеше, че „довечера ще говори Сашо”, и всички се събираха...

Значи сте били добър оратор. Къде ви завари 9 септември 1944-а?

Във Варненския затвор. Докато ни съдеха, бяхме в Бургарския, после останахме известно време в Шуменския и накрая – във Варненския. Стените там бяха много дебели. Казват, че зад тях е лежал и Васил Левски. Толкова много важни неща научих тогава! И най-богатата гимназия не би могла да ми ги даде.

Накъде продължихте по-нататък?

Отидох да следвам в Софийския университет. Отначало нямаше свободно място за международно право, което исках да уча, и ме записаха за дипломация. Но после един от колегите се прехвърли другаде, освободи се място и така се отвори шанс за мен. Оттогава и досега все съм по пътя на международното право. Мисля, че човек трябва да избере и да следва определена посока в своето развитие. Да има нещо, което да обича до край. Ето ме и мен така на 90 години – още си мисля за моите неща. Вижте тук колко папки съм натрупал. И това са само част от материалите ми.

Кога за първи път се изявихте на международен терен?

Като студент продължих с активна обществена дейност и понеже знаех езици, изпратиха ме за три години като български представител в Международния студентски съюз в Прага. От онзи пост посетих много различни страни, включително извън Европа. После се завърнах, бяха ми запазили мястото в СУ и завърших. До ден-днешен съм благодарен на моя професор Кутиков за онова, на което ме е научил. Портретът му виси и сега в кабинета ми в СУ.

Има ли сред днешните студенти интерес към международното право?

Усещам известно подценяване, върху което може би влияе и цялостното състояние на днешния свят. Международното право вече прекалено лесно се нарушава. А специалностите в тази сфера са необходими на обществото. Не само за днес или утре. Колкото повече намаляват задълженията да се придържаме кам законност и правила, толкова по-лошо. Виждам млади колеги, които предпочитат да следват не принципите, а материалния интерес. Гонят го от един град в друг. Не са се отдали на университета. Някога не беше така. Щом свършваха лекциите, отивахме в библиотеката на СУ. Но днес въпросът не е къде е унивеситетът, а къде са парите... И не се знае кой е учителят.

Как приемате зачестилите нарушения на международното право по света?

За това няма оправдание.

Доста известни личности са минали през живота ви. Разкажете за някои от тях.

Толкова са много! Трудно е дори да ги изброя. А и какво ще се хваля с такива познанства. Неудобно ми е.

Интересно е все пак за читателите да научат как си спомняте, примерно, Маргарет Тачър.

О, от нея също съм научил много. Знаете ли кога се запознахме? След връчването на акредитивните ми писма като посланик в Лондон. Редът беше след церемонията всички новоназначени посланици да се съберат, да пообщуват и да установят контакти с британските държавни дейци. Другите мои колеги тогава се бутаха и гледаха да се доредят я до министъра на правосъдието, я до военния министър. А на мен се падна една учителка, току-що станала министър на образованието. Ей сега ще ви я покажа. (Става и показва албум със снимка, на която е той на младини и до него – младата Маргарет Тачър.) Заприказвахме се, установихме много добър контакт. После стана ясно, че тя не е обикновена учителка и колегите вече много ми завиждаха. Винаги, когато давахме приеми в посолството, тя идваше. А веднъж, когато тъкмо се беше завърнала от гостуване в нашата страна, Тачър ме попита: „Г-н посланик, кое е най-ценното в България?” Аз стоя пред нея като ученик по география и се чудя. Тогава тя продължи: „Видях във вашите села църкви, но видях също, че училищата са по-големи. Така разбрах, че вашата религия е образованието”. После добави: „До всяко училище имате и едно друго важно заведение... Как се казваше...” Подсказах й: „Читалище?” Тя закима: „Да-да, чичилище!”

Били сте близък и с Хенри Кисинджър...

Той беше от десните, а аз от левите. Същото беше и с Тачър. Но това не ни пречеше да общуваме и да се учим един от друг. В ООН, докато подготвяхме Конвенцията по морско право, Кисинджър много често идваше да си говорим. Питаше ме за всичко, разговаряхме откровено. Отношението му към мен бе много добро. Не мога да кажа, че е било така и с другите колеги.

Какво мислите за днешните световни лидери?

А има ли лидери? Аз не съм виждал.

Според вас предишният двуполюсен модел в света по-сигурен ли беше от днешния?

За нас – определено.

Ваши близки приятели са били Емилиян Станев и Йордан Радичков...

О, да, всяка седмица се събирахме край една масичка в кафенето на Съюза на писателите. Много пъти сме били заедно със семействата си и на вилата на Емилиян. Пак семейно и двамата са ми гостували и в Лондон, и в Ню Йорк.

Те бяха запалени авджии. А вие?

Не, аз не. Но знаете ли най-интересното? Емилиян много обичаше пушките, но никога и на никого пушки не даваше. Обаче на една моя годишнина без аз да знам той се договорил и ми подготвил изненада – подари ми пушка с надпис, с моето име! И после става следното. Ние тръгваме за чужбина. Пушката я бях сложил в гардероба. Но като се върнахме – тогава живеехме другаде – пушката я няма! Минава време и ме вика в следствието един мой бивш студент, който работеше там. Открили откраднатата пушка и по надписа разбрали, че е моя. Да, но аз нямах документи за нея! В крайна сметка я оформиха на името на мой роднина, който е ловец. Той я пази сега.

Бихте ли разказали и за семейството си.

С жена ми имахме две деца. Но синът ни Пламен почина преди 9 години. От него ни остана внучката Елиза, тя работи в Германия. Дъщеря ни Светла ни е дарила с още две внучки, които имат 13 години разлика. По-голямата – Ирина, е много успешен психотерапевт. Нейният син и наш правнук – 17-годишният Мартин, учи в Художествената гимназия. По-малката внучка Яна завърши право в Сорбоната преди 6 месеца, сега стажува като юрист.
А аз, освен че продължавам активно да следя всичко, което става в моята професионална сфера, с голям интерес чета и списание „Тема”. Светла ми го купува редовно. То друго, освен „Тема”, не остана за четене!