Новите посланици в Косово, Белгия, Катар, Индия, Узбекистан и Нигерия Печат
Автор Експерт   
Сряда, 05 Февруари 2020 23:11Новите посланици в Косово, Белгия, Катар, Индия, Узбекистан и Нигерия

Стартираха редовните ратации на посланици в българските дипломатически мисии след обичайното съгласуване между правителство и Президент.

Новият посланик на България в Косово Христо Гуджев е връчил на 24 януари акредитивните си писма на президента Хашим Тачи. Посланик Гуджев информира президента Тачи за предстоящата среща на високо равнище в София през лятото на 2020 г., в рамките на съвместното председателство на Берлинския процес от България и Република Северна Македония, съобщи на сайта си външното министерство. Президентът Тачи отново изрази признателността на Косово за подкрепата от страна на България и посочи, че Прищина очаква визова либерализация и повишаване на чуждестранните инвестиции.

Пламен Бончев ще замести Мая Добрева като посланик в Белгия и Люксембург. Бончев е дипломат от кариерата, завършил международни отношения в Московския държавен институт за международни отношения. Пак от него има и докторска степен по история, както е минал и допълнителни обучения в института "Клингендаал" в Хага, в Колежа на Европа в Брюж, в Европейския център за изследвания на сигурността "Джордж Маршал" в Германия.
В Министерството на външните работи е бил директор на дирекциите "НАТО и международна сигурност" и на  "Политика за сигурност". В задгранични мисии е работил в българските посолства в Испания и в Белгия, бил е посланик във Финландия и Естония, както и в Грузия. Владее английски, испански и руски език, ползва френски, пише в биографията, приложена към решението на Министерския съвет за назначаването му.

Пламен Делев ще замести Метин Казак като посланик в Катар и Оман. Делев е арабист и дипломат от кариерата, той бе човекът, координирал възстановяването на посолството на България в Ирак през 2012-2013 г., гласи биографията му, представена пред Министерския съвет. През 2014 г. печели конкурс за поста "специален координатор по кризисните ситуации" в отдел "Близък изток и Северна Африка". Работил е в мисиите в Сирия, Ливан, Дубай и Катар. Владее арабски, английски и италиански.


Жена ще стане посланик на България в Иран - това е Николина Кунева, чийто указ за назначаване е подписан от президента през януари. Кунева е бакалавър по иранистика от Софийския университет, а първата ѝ работа е като преводач в посолството на България в Техеран, гласи биографията ѝ, представена пред Министерския съвет. Между 2006 и 2009 г. е референт за Иран, аташе и трети секретар в дирекция "Азия, Австралия и Океания" на МвнР. От 2009 г. до 2013 г. работи в Турция като трети и втори секретар в политическата служба на посолството, а след това поема функциите на референт за Иран в дирекция "Азия, Австралия и Океания". През 2017 г. е назначена за началник на отдел "Южна и Югоизточна Азия" в дирекция "Азия, Австралия и Океания" с ранг първи секретар и впоследствие съветник, като въпросите, свързани с развитието на отношенията между България и Иран, са предмет на отговорност на поверения й отдел. Работила е като хоноруван преподавател в специалност иранистика в СУ "Св. Климент Охридски". Лектор е и в обучителни програми на Дипломатическия институт към министъра на външните работи по въпроси на Азия и Иран. Владее персийски и английски език; ползва турски, френски и руски

Посланикът в Русия Атанас Кръстин ще продължи да бъде и посланик в Узбекистан, но със седалище в Москва. Той изпълнява тази длъжност и сега, след като предшественикът му Бойко Коцев бе освободен през 2018 г. Предложението, прието от Министерския съвет, е да продължи да я заема и след края на мандата на Коцев.

Жоро Кираджиев ще замести Веселин Делчев като посланик в Нигерия. Кираджиев е преминал професионалния си път в сферата на международната търговия, гласи представената му пред МС биография. Работил е в търговското предприятие "Родопаимпекс", включително и като търговски представител в Търговската служба на българското посолство в Либия между 1987 г. и 1992 г. Бил е търговски съветник в посолството в Сирия, след това управител на фирма Business Service Consulting и търговски директор на НАК.
От 2002 до 2006 г. е представител на Министерството на икономиката и енергетиката и ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството в Сирия. Нотифициран е с дипломатически ранг съветник. Между 2007 и 2008 г. е директор по износа на "ЕМГ Трейдинг", а от 2008 до 2017 г. е регионален мениджър продажби на "Бохемие България". От 2017 до юни 2019 г. е управител на фирма "Гейл". Владее английски, румънски и руски език.

Петър Атанасов е трябвало да замести Валери Йотов в Бразилия - но назначението му е спряно, след като външното министерство в последния момент е разбрало, че комисията за разкриване на досиетата е обявила, че е бил агент на Държавна сигурност, пише "24 часа".
Според представената му пред Министерския съвет биография той е завършил "Нова и най-обща история" в Софийския университет, работил е в "Кремиковци", бил е ръководител на бюро за социални дейности, както и изпълнителен директор в компания за недвижими имоти. Бил е главен експерт в Института по публична администрация. По-късно става секретар на Съвета по етнически и демографски въпроси към Министерския съвет, после - държавен експерт в Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.
Работата му за дипломатическата служба е в два периода - през 1992 г. и 1993 г. е парламентарен секретар на министъра на външните работи. През 2001 г. става държавен експерт в отдел "Латинска Америка" на дирекция "Америка", по-късно става временно управляващ на посолството в Чили. От 2014 г. до момента Петър Атанасов работи в Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, където е експерт по информация за страните на произход. Владее испански, английски и руски език.

Димитър Цанев ще замести Едвин Сугарев като генерален консул в Ниш, Сърбия.