Знакова смяна на посланиците на всички постоянни членки на СС на ООН в Москва Печат
Автор Експерт   
Събота, 08 Февруари 2020 13:34

Знакова смяна на посланиците на всички постоянни членки на СС на ООН в Москва

Фактът, че на 5 февруари 2020 г в Александаровската зала в Кремъл се състоя безпрецедентно в историята на руската дипломация събитие — посланиците на всички страни от Голямата петорка, тоест страните, които са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН:

Китай, САЩ, Великобритания и Франция, връчиха в един и същи ден на президента Путин акредитивните си писма, а освен тях това направи и посланикът на Германия, напомня на събитие от 1933 г., когато едновременно са били сменени посланиците на Великобритания, Франция и Китай, пристигнал първият посланик на САЩ след Октомврийската революция, а Адолф Хитлер назначил нов германски посланик.

Не това обаче е най–важното в тази новина. А подборът на посланиците, изпратени днес в Москва. Прави впечатление, че повечето от тях са на ниво заместник–министри в своите страни и с изключително добри познания по Русия и Източна Европа. А посланикът на Германия четири години е зам. председател на на Федералната разузнавателна служба.

Новият посланик на САЩ в Русия Джон Джоузеф Съливан напуска поста си на първи заместник държавен секретар. Новият китайски посланик Чжан Ханхуей, подобно на Съливан идва от поста на заместник-министър на външните работи. Новият френски посланик е дългогодишен дипломат в Източна Европа, пристига в Москва от Полша. Дебора Джейн Бронерт, която ще представлява Великобритания и е завършила политическа икономия на Русия и Източна Европаq от началото на 2000-те работи в посолството на страната си в Москва. Биографиите на новите посланици на великите сили показват, че някои от тях са далеч от обикновените дипломати. Това е доста важна подробност.

Очевидно е, че в подхода на горните страни се залага на високия професинализъм в дипломацията и разузнаването, две доста преплетени професии, и на дългогодишен опит по Русия. Освен че за разлика от България, в западните столици отношението към тези качества и способности винаги е било на първо място, моментът не може да не навежда на мисълта за очакванията за определени събития, в които ролята на посланиците им ще има голямо значение. Очакват се промени, както във формирането новия Световен ред, на нови съюзи и оси, така и в самата Руска федерация. Интересно би било да се проследи, каква е кадровата политика и по отношение на военните аташета. Важен показател е финансирането на дипломатическите представителства. В това отношение Великобритания показва активност, включително и чрез програми по неправителствена линия.

За състоянието на българската дипломатическа служба и кадровата политика в нея, можем да се информираме от последния раздел на годишния анализ на Българско дипломатическо дружество за 2019 г. «Международната политика и българската дипломация» на  адрес

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2237:2020-01-13-19-09-58&catid=17:--&Itemid=36

и видеото от пресконференцията на 14.01.2020 г., на която същият бе представен пред българските журналисти на адрес

http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_u72ywjpr?fbclid=IwAR0z3Bw4FO2gC69AE7e8uIn06Tzm9a6JyN7M79Hbq47kOw_O05HK49XYeHU