Простете ни! Печат
Автор Експерт   
Неделя, 10 Май 2020 11:16

Простете ни!

В деня след 09 май

Професор Румяна Михнева

Много неща се случиха вчера - прекрасни, добри и омерзителни. Прекрасни и добри, защото за пореден път се убедих, че има велики исторически събития, които могат да обединят, да бъдат красиви, светли и радостни, макар и изпълнени с много болка.

Гледах пълните със светлина лица, гордостта и преклонението и споделях това и самата аз.
Прекрасни и добри, защото от години българите не бяха се обръщали към подвига на нашите войни, към спомените, свързани с предците им и участието им в тази война. Вероятно ми се е искало до се говори повече по теми, които съвременна "демократична" България превърна дори в научно табу - българските антифашисти, но мисля, че и това също се случва. Девети май внесе някаква вълна на чист ентусиазъм и желание да променим себе си.
Омерзение, защото не видях достойното лице на българската политика. То беше скрито зад ненужна политкоректност и за пореден път доказа максимата "Пази, Боже, сляпо да прогледне". Позорно е в да се нареждаш сред най-злостните противници на Русия, да лишиш страната си от моралното право да бъде част от очистването на света от "кафявата чума". Срамувах се и ми се искаше да мога да се извиня на всеки и всички, които знаеха цената на тази война.
ПРОСТЕТЕ НИ! Простете ни за това, че 30 години живеем в мрака на първичността и провиницализма си!
Простете ни, че допускаме да ни представляват зли нищожества! Никога след 1878 такива поплужеци не са били начело на държавата. Разбирам, че живеем в сложен свят с много интереси, но това не е оправдание. Министерството на външните работи вече 30 години е в криза, криза на професионализма, доизживяване на събиран в предходни десетилетия капитал, в "прегръдките" на некадърни, малограмотни, партийни протежета и хора с очевидни зависимости от външни фактори. Толкова ли е наивно да се мисли, че имаме потенциал да коригираме подобен фарс?! Тази институция е генерирала политики,, коригирала е с умението си допускани грешки. оставяла е имената на министрите си в пантеона на великите българи. Министерство част от едно правителство демонстрира провеждането на някаква своя линия, какво значи това?! Правителството го допуска, за да може да тъче на два стана или това министерство, ръководено от мадам Захариева си има други "премиери". Вероятно и двете, но фактът е факт - черната статистика на престъпните гафове продължава.
ПРОСТЕТЕ НИ!

Oт Фейсбук 10.05.2020