Ще имате много работа, вие дипломатите! Печат
Автор Експерт   
Вторник, 26 Май 2020 22:37

Ще имате много работа, вие дипломатите!

Реч на върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Йозеф Борел при откриването на 18–тата конференция на ръководителите на дипломатическите представителства на Германия на 25. 05. 2020 г.

Скъпи Хайко, скъпи посланици, скъпи колеги,
Много благодаря за поканата да говоря на тази конференция на германските посланици.
Жалко е, че трябва да направя това от студио в мазето на сградата на Берлеймонт в Брюксел и че не можем да се ангажираме лично, извинявай за това.
Германия е на път да заеме председателството на Съвета за сигурност на ООН през юни и Съвета на ЕС, което започва от юли.
И повярвайте ми, очакванията са високи. Разчитаме на Германия и нейната дипломатическа служба да се издигнат до нивото на този повод.
Спомням си добре - тогава бях председател на Европейския парламент - как предишното германско председателство на ЕС, през 2007 г., помогна на Европа да намери политическо споразумение как да продължи напред, след отхвърлянето на Конституцията на референдумите във Франция и Холандия. Резултатът се нарича Лисабонски договор, но Германия изигра голяма роля в него.
Оттогава ние, европейците, преживяхме финансовата криза, кризата с еврото - като следствие от първата - и след това миграционната криза. Три кризи за дванадесет години са твърде много за крехкия Съюз.
Но сега Европа е изправена пред друга криза, много по-голяма, екзистенциална.
И въпреки това отново разчитаме на вас да преведете Европа през тази криза и да се уверите, че ще излезем от нея по-силни - както казваме, че Европа излиза по-силна от кризи.
Предложенията на канцлера Меркел и президента Макрон за възстановяването са смели и смятам, че това е необходимо на Европа.
Пандемията има асиметрични ефекти в еврозоната. Фискалният капацитет на държавите варира изключително много. Това е симетрична криза в произхода си, но много асиметрична криза в своите последствия.
Затова трябва да инвестираме в общи решения и да практикуваме истинска солидарност. Въз основа на безвъзмездни средства и инвестиране в икономиката на бъдещето, в зелена революция и дигитализация.
Този тип френско-германска инициатива е по-необходима от всякога. Без него нищо сериозно не е възможно в Европа. Френско-германският е абсолютно необходим, повече от всякога.
Но в същото време франко-германското споразумение не е достатъчно. Трябва да обединим цяла Европа.
Честно казано, това е трудно. Знаех преди да встъпя в длъжност, но след тези шест месеца го преживях.
Трудно е, трудно е, защото има много различия между държавите-членки по много въпроси.
Липсва ни обща стратегическа култура. А желанието за компромиси е по-малко, отколкото трябва да бъде.
Така че това е голяма задача за вас като председателство. За мост на раздели. За да съберем хората. Да инвестираме в единство.
Позволете ми да заявя накратко колко драматично се променя светът ни.
Може би най-добрият начин е да видите COVID-19 като големия ускорител на историята. Той засилва тенденциите, които вече присъстваха, дори и да не сме забелязали.
Първо, ние живеем в свят без лидери, в който Азия ще бъде все по-важна - в икономическо, икономическо и технологично отношение. Анализаторите отдавна говорят за края на система, ръководена от американците, и за идването на азиатски век. Това сега се случва пред очите ни.
Ако 21-ви век се окаже азиатски век, тъй като 20-ият е бил американски, пандемията може да бъде запомнена като повратна точка на този процес.
Търсенето на многостранно сътрудничество никога не е било по-голямо. Но предлагането изостава. Това е първата голяма криза от десетилетия, при която САЩ не водят международната реакция. Може би не им пука, но навсякъде, където гледаме, виждаме нарастващи съперничество, особено между САЩ и Китай.
Налягането за избор на страни нараства. Като ЕС трябва да следваме собствените си интереси и ценности и да избягваме да бъдем инструментализирани от едни или други.
Съперничеството между САЩ и Китай също има голям, често парализиращ ефект върху многостранната система: в Съвета за сигурност на ООН, Г-20, СЗО и на други места има много повече разногласия и вето и по-малко споразумения.
Второ, светът става все по-дигитален, но и по-държавен. Ключовите въпроси ще бъдат: кой ще контролира цифровите мрежи? И кой ще определи правилата и стандартите?
Трето, нашият модел на глобализация е под напрежение. Нуждаем се от по-стратегически подход за управление на уязвимостите и зависимостите.
И последно, светът рискува да стане по-малко свободен, по-малко проспериращ, по-неравномерен, по-фрагментиран. Ще имате много работа, вие дипломатите!
Демокрацията и зачитането на правата на човека - нашият политически модел - се оспорват. Някои не се срамуват да използват тази динамика. В цифровия домейн и на други места се води истинска битка от разкази.
Виждаме всички тези тенденции да се разиграват в непосредствения ни квартал.
Започвайки от Западните Балкани, където трябва да поддържаме своя ангажимент за привеждане на региона в ЕС.

Справяне с отношенията с Турция във всичките им сложности, които външният министър познава много добре, ще бъде голям приоритет през следващите месеци.
Либия е тестът за доверието в ЕС, точно на прага ни. Видяхме абсурдната ситуация на бойци, които носят маски, за да се предпазят от COVID, докато обменят огън с картечници.
Германия се справи отлично в рамките на Берлинския процес за Либия - показа лидерство, като в същото време „мислеше европейски“, асоциирайки ЕС и всички държави-членки в процеса. Това е модел за това как може и трябва да се изгражда европейската външна политика.
Продължаваме да работим за прекратяване на огъня, знаейки колко е трудно това. Стартирахме операция „Ирини“, за да помогнем за налагането на ембаргото на ООН за оръжие - не всички са доволни от това, но всички държави-членки трябва да инвестират в усилията.
На юг африканските страни са особено уязвими от въздействието на пандемията; Генералният секретар на ООН Гутерес ни предупреди за това преди няколко дни. Това е двойно вярно за Сахел, където предизвикателствата се сближават, включително изменението на климата и екстремизма.
На изток трябва да подкрепим Украйна и да укрепим връзките с всички източни партньори със сигурност.
Но също така имаме нужда от откровена дискусия как да се справим с Русия, която се чувства съпричастна да оспори важни общи интереси на европейската сигурност. Трябва да имаме селективен ангажимент с Русия по важните за нас въпроси. Това не е противоречиво с това, че сте твърди. Нуждаем се от интелигентен баланс между твърдост и санкции с Русия с внимателен опит за ангажиране в избирателни области.
Трябва да помним, че в енергетиката съществува взаимна зависимост, за която не е нужно да ви напомня, в Германия. Трябва да купуваме газ, но те трябва да продават. Затова нека инвестираме в постигането на по-добро разбиране сред нас откъде идва всеки от нас и как можем да изградим доверие, за да вървим напред напред.
Китай става все по-мощен и настойчив и възходът му е впечатляващ и предизвиква уважение, но също така много въпроси и страхове. Както знаете, модерно е да се каже, че достигаме момент на Тукидид. Да се ​​надяваме, че не!
Казах го: нашите отношения трябва да се основават на доверие, прозрачност и реципрочност. Това не винаги е така днес. Имаме шанс само ако се справим с Китай с колективна дисциплина. И се надяваме, че срещата на върха в Лайпциг между ЕС и Китай, насрочена през есента, ще бъде много важна в това отношение. Също така на това разчитаме на вас.
Нуждаем се от по-стабилна стратегия за Китай, която също изисква по-добри отношения с останалата част от демократична Азия. Ето защо трябва да инвестираме повече в работата с Индия, Япония, Южна Корея и други.
За да се справим с всички тези предизвикателства, трябва да изградим истинска обща стратегическа култура. Все още я нямаме и това отслабва действието ни. Необходимостта да действаме като Екип Европа, или като „Европа Юнайтед“, както я нарече приятелят ми Хайко, е по-голяма от всякога.
Но нашите амбиции са достоверни само ако ги подкрепим с чувство за споделена собственост и отговорност между държавите-членки. Изглежда има по-малко доверие и обща позиция между нас, точно когато имаме най-голяма нужда.
Твърде често не можем да постигнем консенсус, защото държавите-членки се придържат към своите национални гледни точки, вместо да разберат, че има по-широк общ интерес. Достигането до никакъв компромис изобщо наранява всички.
Отговорът на ЕС - дори ако е несъвършен в очите на някои държави-членки - често е по-добър от оглушително мълчание.
Ние също се нуждаем от ресурси, за да бъдем ефективни.
Ако искате външна политика на ЕС да доведе до резултати, всички ние трябва да инвестираме в нея. Политически, но и финансово.
Разчитаме на Германия да изиграе пълната си роля като председателство, за да помогне за постигане на амбициозен резултат за възстановяването, следващия европейски бюджет и по-широкото възобновяване на нашия европейски проект.
Скъпи Хайко, скъпи приятели,
Нека подчертая: това е решаващ момент. Имаме огромна работа по време на Вашето председателство.
Основното ми послание е: това не е момент да мислиш или да се държиш малко. Но момент за инвестиране в амбициозна Европа.
Знаеш ли, ЕС преди 70 години беше проект за решаване на вътрешноевропейски проблеми, главно мир и помирение. И това е направено. Сега тя трябва да се обърне към външния свят, за да защити това, което наричаме нашата европейска цивилизация. Най-добрата комбинация от политическа свобода, икономически просперитет и социално сближаване.
Ролята и ангажираността на Германия са крайъгълен камък на европейската интеграция, така че разчитаме на Германия да изиграе пълната си роля и много се надявам скоро да успее да пътува до Берлин, когато Германия започне тяхното председателство.
Благодаря ви много за вашето внимание.