Американските дипломати в отговор на репресиите в страната: „предадоха ни“ Печат
Автор Експерт   
Неделя, 07 Юни 2020 12:24

 

Американските дипломати в отговор на репресиите в страната: „предадоха ни“

CNN 05 юни 2020 г

Настоящи и бивши дипломати заявиха пред CNN, че събитията в САЩ причиняват страх и дълбока тъга, както и подкопават техните усилия.
Бившата посланик на САЩ в България Нанси Макълдауни отбеляза:

„При всякакви други обстоятелства със сигурност би било прекрасно, че държавният секретар на САЩ се срещна с онези, които са оцелели на клането на площад Тиананмън, защото за това се застъпват САЩ. Тогава подкрепихме тези протести. Подкрепихме протестиращите в украинския Майдан, както и в Техеран и Хонконг. Но как можем да го направим сега? “

"Сърцераздирателна ситуация"
Последиците от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис надхвърлиха американските граници. Демонстрации на солидарност се провеждат в европейските столици и дори в руините на сирийския Идлиб. Съюзниците и противниците са изразили своето мнение, а някои чуждестранни лидери, като ръководителят на правителството на Хонконг Кари Лам, обвиниха Съединените щати за двойни стандарти, което показва затягане на гайките.
В понеделник Тръмп призова управляващите да реагират по-агресивно на протестите, заявявайки, че е необходимо да бъдат "наказани" за актове на насилие, извършени в техните държави.
Журналистите, които отразяват протестите, са атакувани от полицията. Полицията във Вашингтон нападна австралийски телевизионни репортери, а австралийският премиер Скот Морисън призова за разследване.
„Забележките на Тръмп и неговата неподходяща и прекомерна реакция затрудняват американските дипломати да работят по целия свят. В миналото Америка се възприемаше като защитник на правата на човека, водеща светлина, която призовава за сдържаност и разумни компромиси. И сега вместо това, действията й са в най-добрия случай безпокойство и тревога, а в най-лошия - презрение и присмех “, каза Макълдауни.
Според нея, ако работи като дипломат в страната, където се случват подобни събития, ще бъде „инструктирана да се срещне с президента, да се срещне с кабинета, да каже, че ще спрат бруталната употреба на сила, че се държат сдържано, призовавайки за политически диалог.“
„Вместо това от нашите дипломати се изисква да защитават действията на Тръмп, въпреки че действията му, струва ми се, са непростими“, добави тя.
Един настоящ служител на Държавния департамент заяви, че "моралният авторитет на САЩ е в опасност." Той отбеляза, че когато арменската полиция през 2008 г. се сблъска с протестиращите, САЩ помогнаха за обучението и реформите. Друг служител на Държавният департамент заяви, че той си сътрудничи със 130 държави по света в обучението на полицията и отбеляза, че получателите на такава помощ се „наблюдават внимателно, за да се гарантира спазването правата на човека“.
„Похарчихме много пари за това“, заяви служител на Държавния департамент за събитията в Армения.  Показахме им как да действат, казахме си, че не можем да реагираме насила на мирни протести, дори ако те дестабилизират ситуацията, че трябва да реагираме мирно. И сега как можем да кажем едно и също нещо с цялата сериозност? “

 

Джон Хефърн, който е работил като посланик на САЩ в Армения от 2011 до 2014 г., каза, че ако днешните събития  се бяха случили, когато той е бил в Ереван, обичайните му събеседници от арменското правителство „буквално ще се смеят в лицето му“.
„Никой не би ни повярвал, ако бяхме започнали подобни разговори“, каза Хефърн, който работи в дипломатическата служба повече от 30 години. Той нарече ситуацията в Съединените щати "неизследвана територия".

Един настоящ дипломат от Държавния департамент нарече ситуацията „сърцераздирателна“. „Много от нас дойдоха в тази професия, вярвайки, че САЩ, въпреки всичките ни недостатъци, могат да бъдат върха и че с работата си можем да направим страната си по-силна. Сега ние, нашите колеги и нашите черни приятели имаме чувството, че сме предадени. Надяваме се на мир и много от нас, възползвайки се от тази възможност, активно се занимават с решаването на сложни расови проблеми, въпроси на привилегии и други нерешени проблеми на Америка. Но е трудно, чувстваме се самотни и много от нас се чувстват изгубени “, каза този човек.

„Без съмнение светът гледа“
Роб Бершински, помощник на държавния секретар по въпросите на демокрацията, правата на човека и трудовите отношения в администрацията на Обама, заяви: „Няма съмнение, че светът гледа на това, което се случва в САЩ, както и нашите съюзници и репресивни държави в цял свят отбелязват, че държавата, която уж подкрепя свободата на словото, събранията, правото на мирен протест и свободни медии, днес се държи съвсем различно. “ „Няма съмнение, че това вреди на работата на нашите дипломати“, добави той.
Нашите чуждестранни съюзници правят изявления, осъждащи САЩ за убийството на Флойд. Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел нарече тези действия "злоупотреба с власт".
В Хонконг, където администрацията на САЩ моментално реагира на приемането на Китай от скандалния закон за националната сигурност, Кари Лам заяви, че САЩ "използват двойни стандарти".
„Те отдават голямо значение на националната сигурност на своята страна и гледат на предразсъдъци към националната ни сигурност, особено в светлината на настоящата ситуация в Хонконг. Всички ясно виждат двойни стандарти в нея “, каза тя тази седмица.
Традиционните противници на САЩ, като Иран и Русия, вече се възползват от събитията в Америка и се опитват да подкопаят доверието им.
Иранският външен министър Джавад Зариф отбеляза в Туитър, че „зверствата срещу протестиращите и пресата се случват в американските градове“. Той осъди Европа за "оглушително мълчание" и каза, че "ако тя сега иска да държи устата си затворена, нека винаги я държи затворена".
Техеран брутално потиска дисидентите и според Репортери без граници той заема 173 –то от 180 места в класацията за свобода на печата. Русия, която заема 149 място в тази класация, съобщава за Америка, че използва гумени куршуми и сълзотворен газ срещу журналисти.
Хефърн, който девет месеца ръководеше бюрото на Държавния департамент по европейските и евразийските въпроси, заяви, че отговорът на администрацията се е превърнал в „небесен подарък“ за авторитарните държави по света.
Макълдауни отбеляза, че колкото повече Тръмп проявява некомпетентност, неспособен да се справи със ситуацията, "колкото по-силни са вълненията и нестабилността в нашето общество, толкова повече нашите врагове ще се радват".
„Когато Америка е разкъсвана от вътрешни противоречия, тя не може да бъде лидер, тя не може да бъде ефективен играч на световната сцена“, казва Макълдауни.