Мая Христова продала държавен имот в Манхатън, изпращат я посланик във Виена Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 06 Август 2020 11:16

Мая Христова продала държавен имот в Манхатън,  изпращат я посланик във Виена

Андрей Червенков за Афера.бг

Дипломатическият ни корпус се тресе от напрежение, което може всеки момента да избухне в поредица от публични изблици, разкри отлично информиран източник, близък до кариерата.

Скандална продажба на български имот в Ню Йорк отключила нагнетените и без това с години емоции на скрито недоволство сред родните дипломати. Харизаната вила, собственост на българската държава, се води резиденция на мисията на България в ООН, разполага с басейн и тенис корт. Теренът с вилата се намира на около 50 км от „Таймс Скуеър“ в Манхатън.

Продажбата на изкусителната площ с екстрите в нея е обвита в пълна тайна. Засекретяването на сделката от правителството води до серия от съмнения за почтеността й, а липсата на подробности за преминаването на народния имот в анонимно притежание – до брожения в корпуса на дипломатите, които вече си задават отговори, клонящи към вариациите за употреба на власт в частен интерес. Някои по-темпераментни дипломати дори съзирали връзка с инстинкта за оцеляване на все-още-управляващите у нас с действия подобни на откуп от задокеанските партньори, действия, схващани като единствен метод за гарантиране на убежище за личен комфорт.

С организирането на продажбата е натоварен генералният консул на България в Ню Йорк – Мая Христова. Разходите за подготовката и реализирането на покупко-продажбата на недвижимостта са за сметка на приходите от продажбата, според решение на кабинета Борисов 3.

В края на 2018 г. вилата е прехвърлена без аргументи от Посолството на България във Вашингтон на Генералното ни консулство в Ню Йорк. Всички процедури по продажбата са в странен синхрон между новоназначения през 2018 г. Генерален консул Мая Христова и Мая Андонова-Гечева, директор на „Управление на собствеността“ в Министерство на външните работи /МвнР/ на България. Подготовката и реализацията на сделката също учудващо съвпадат с назначаването на енергийния експерт Мая Христова за Генерален консул в Ню Йорк, а процедурата и финализирането – с нейното отзоваване обратно у нас преди месец. Опитите към момента тихомълком Мая Христова да бъде пратена този път за посланик във Виена провокират гневни въпроси в родната дипломатическа кариера.

Държавната ни вила в Ню Джърси, САЩ e в един от най-скъпите райони на щата – „Franklin Lakes“, Мая Христова успява да я изтъргува като наема консултант. Основанието българската държава да иска да се отърве от вилата са натрупани данъчни задължения. По-късно обаче това основание е опровергано, но въпреки това двете Маи слагат на тезгяха апетитния терен със сградите и тенис-корта. Той е продаден на брутална безценица. Първоначално обявената цена в под 1 млн. долара, което е карикатурна оферта на фона на търговията с имоти в Манхатън. И до днес не е ясно кой е определил безсрамната цена, както не е ясно защо правителството на Борисов изобщо е решило да „подарява“ площта и подобренията в нея на задокеански пазар.

Коя е Мая Христова и каква е „мисията“ й в Ню Йорк?

Нейният случай е сред онези, които възбудиха брожения в дипломатическия корпус преди две години, заради тайни опити за рокади в дипломатическите ни служби по света. През 2018 г. по повод тези ротации, поискани от кабинета Борисов 3, открито писмо до президента Румен Радев изпратиха от Българското дипломатическо дружество – организация на вече пенсионирани дипломати. С него се настояваше държавният глава да бъде внимателен в процедурата по съгласуването на предложените от правителството на Бойко Борисов назначения. Причината – че част от предложените назначения са за хора, които не са дипломати от кариерата и е поставен на карта имиджът на българската дипломатическа служба. Разместванията на българските посланици и консули, които Министерството на външните работи предложи на президента за съгласуване, доведоха до напрежение между двете институции.

Сред тези назначения бе и Мая Христова – тя е специалист по изграждане на газови трасета, била е близка на Сергей Станишев преди години, по-късно се преориентирала и станала особено близка на Бойко Борисов. Била е инсталирана последователно на постове като зам.-министър на eнергетиката през 2009 г., шеф на Български енергиен холдинг, посланик в Азербайджан и генерален консул в Ню Йорк през 2018 г., където престоява година и половина, преди да бъде отзована оттам в началото на лятото.

За година и половина престой на Христова в Ню Йорк се случва преждевременно прекратяване мандатите на трима служител на генералното ни консулство, което е прецедент. Нещо повече – четвърти бил напът.

За генералния консул Христова се разказват легенди – от кокошкарски кражби до употребата на представителни средства за лични нужди, които били ежедневие. Твърди се, че консулството плащало абонамента й за „Амазон“ и „Костко“, покривало средствата за закупуването на витамините й – всичко това нейни лични разходи, изписвани като представителни за сметка на данъкоплатците. Христова успяла дори да издейства МВнР да й плаща допълнителни 2000 $ всеки месец над лимитните средства за резиденция. За това се разказва в медийни материали.
Мая Христова била прибрана от Ню Йорк по експресната процедура в София през юни тази година, организиран й бил спешен конкурс, за да придобие статут на дипломатически служител, тъй като тя няма ценз за дипломат и трябвало незабавно да получи такъв. След това веднага последвало предложение от правителството за назначаването на Мая Христова за посланик във Виена като “професионален дипломат” на мястото на Иван Сираков – дипломат от кариерата.

Останала съгласувателната процедура с президента и подписа на Радев, потвърждаващ назначението.

Говори се, че Христова интензивно и без оглед на средствата потърсила връзки с близки до президентското семейство хора, за да си осигури благоволението на Румен Радев, от чийто подпис окончателно зависи акредитирането й в австрийската столица.

Екстреното отзоваване на Христова от Ню Йорк, подготвяна за ротация във Виена, било само част от тъкмените други подобни премествания, категорични са представители от дипломатическите среди. Твърде възможно е кабинетът Борисов 3 да се опитва да настани в последните си дни свои хора в ролята на дипломати в ключови световни столици.

Познайници на процесите коментират, че продажбата на държавната вила в Манхатън е специалната „заслуга“ на Мая Христова, заради която премиерът се опитва да я скрие в Австрия.
Като се съди по поведението й явно смисълът на нейното назначение в САЩ е бил именно да изтъргува българския имот. Не е изключено и изпращането й във Виена да е заради поредната „мисия“, ощетяваща държавата ни.

Като дежа вю се повтаря ситуацията отпреди две години, когато ветераните-дипломати предупредиха в отворено писмо президента Румен Радев за безпринципните назначения по света на нашенски калинки. Те само заостриха вниманието на държавния глава върху текущия назначенски разгул на правителството по родните мисии по света и настояха да е изключително детайлен и скъпернически фокусиран в поставянето на подписа си при съгласувателните процедури.

Днес отново дипломатите от кариерата наблюдават по дипломатически дискретно, но не без гняв и възмущение ставащото в службата им. Вървят залагания за степента на поддаване на държавния глава от влиянието на статуквото, наложено и налагано от Борисов, макар и титанично разклатено: нов тираж на прокситата на Борисов по посолствата, утвърдени с подписа на Радев, би се тълкувало като морален отказ на президента от досегашния му категоричен рейд срещу мутризацията и липсата му на всякакъв усет за отпор на доказаната практика, че решението на вътрешните проблеми става чрез техния експорт навън.

Засега дипломатите ни от кариерата стискат зъби по балкански, но не крият, че Борисов води в неоповестената публично битка срещу Радев. Има и такива, които залагат все още на това, че президентът е възможно да се еманципира от ролята си на обикновена деривация в този процес и да акумулира точки в своя полза. Но те са малцина и смятат себе си само за безгласна публика на кадровото депо в кариерата, доминирано от калинки.

Андрей Червенков