Варшава реши да остане без полското външно министерство Печат
Автор Експерт   
Сряда, 06 Януари 2021 18:12

Варшава реши да остане без полското външно министерство

Станислав Стремидловски, 06.01.2021

Експериментите с полското външно министерство в крайна сметка правят външната му политика непредсказуема и склонна към манипулация от по-опитни контрагенти. Москва, предвид факта, че Варшава реши да прекрати отношенията си с нея преди няколко години, може да наблюдава това снизходително отстрани. В този случай Полша сама прави авантюристична стъпка към САЩ и Европейския съюз. Но това е нейният независим избор.

В началото на януари полският президент Анджей Дуда направи кадрови промени. Той прие оставката на ръководителя на канцеларията си Кшищоф Щерски, на когото беше възложено да създаде Бюро за международна политика (BPM) при президента на Полша, подобно на Бюрото за национална сигурност (BBN). Посочва се, че Щерски ще го оглави и в това си качество ще отговаря за такива области на външната политика като отношенията със САЩ и инициативата Триморие.

Правният статут на BPM все още е неясен. Ако вземем BBN, това е държавна институция, създадена в съответствие с член 11 от закона за общото задължение за защита на Република Полша от 21 ноември 1967 г., тоест от времето на Полската народна република. Изхождайки от това, Бюрото за международна политика също трябва да бъде легитимирано на законодателно ниво, което ще изисква или изменения на определен закон, или разработване на отделен законопроект и гласуване по него в Сейма и Сената на Полша. Но вече е ясно, че новият орган трябва да откъсне друга част от правомощията на полското външно министерство, което вече изглежда като обрязан октопод, след като отношенията с ЕС бяха отнети от кабинета на министър-председателя Матеуш Моравецки. Оттук и въпросът: защо? Защо да унищожаваме едно от основните министерства във всяка държава като Министерството на външните работи?

Някои полски издания свързват идеята за създаване на BPM с амбициите на самия Щерски. Според седмичника Polityka шефът на президентския кабинет дълго време е търсил работа извън Белведере и многократно е повдигал този въпрос пред Дуда. Щерски загуби надежда за повишение. Той не успя да стане ръководител на полското външно министерство, комисар на Европейската комисия и заместник генерален секретар на НАТО. „През последните месеци президентът проявява слаб интерес към външната политика“, отбелязва вестникът.  Той предаде управлението на белоруската криза на премиера, не се произнесе по време на преговори с ЕС за бюджета, да не говорим за приветствените поздравления на новия президент на САЩ, който победи приятеля си Доналд Тръмп. Така дипломатическият аналог на BBN е по-свързан с личните амбиции на Щерски и изграждането на международни отношения, което след това ще позволи на Дуда да се приземи някъде. "

Въпреки това, може да се разчита на успех с „приятел като Тръмп“. Според всичко доверието в преизбирането на американския президент тласна управляващата Партия на правото и справедливостта (PiS) миналата година към реформа, за която беше писано за първи път на 2 септември 2020 г. от водещия опозиционен вестник Gazeta Wyborcza. „Председателят на PiS Ярослав Качински, след като завърши„ експеримента “, който беше външният министър Яцек Чапутович, възнамерява да сложи край на силно външно министерство, заяви вестникът. "Новата концепция предполага, че президентът Анджей Дуда трябва да поеме надзора върху цялата външна политика, както веднъж направи президентът Лех Качински." Проблемът е, че ситуацията се е променила предимно в самите САЩ. Докато служителите на закона и справедливостта са оптимисти, че полско-американските отношения няма да се променят с пристигането на Байдън, те изглежда не са много сигурни в това.

Следователно се създава впечатлението, че създаването на Бюрото за международна политика преследва целта за окончателното поражение на полското външно министерство, с ината на който ръководителят на управляващата партия не може да се справи. Дори след масови съкращения и кадрови решения, които доведоха до факта, че на нивото на министъра и заместник-министрите в момента няма никой в ​​Министерството на външните работи, който да е минал през дипломатическото училище и кариерната стълба или поне да е заемал каквато и да е позиция в него, упоритата полска дипломатическа каста остава нелоялна в очите на Качински. В резултат на това PiS предприема стъпки, които институционално разреждат позицията на външното министерство. По този начин, съобщава вестник Rzeczpospolita в края на декември миналата година, властите са подготвили законопроект за дипломатическата служба, който значително понижава изискванията към кандидатите.

Преди това Министерството на външните работи набираше възпитаници на Академията на Полския институт за международни отношения (PISM) или представители на корпуса на държавната служба, но сега „експерти, бизнесмени и служители с международен опит“ могат да станат дипломати. Това напомня за опита, направен през 2017 г. от „Закон и справедливост“ за насърчаване на изменение на закона за дипломатическата служба, което предполага уволнение на всички служители на министерството, което обаче не можа да бъде направено. Този вид „експерименти“ в крайна сметка правят външната политика на Полша непредсказуема и склонна към манипулация.