"Законодателно чудовище, подготвено от дилетанти" унищожава дипломацията на Полша Печат
Автор Експерт   
Петък, 05 Март 2021 08:01

"Законодателно чудовище, подготвено от дилетанти" унищожава  дипломацията на Полша

Кеворк Мирзаян

В Полша започна радикална реформа на дипломатическата служба. Системата за назначаване на посланици се променя и самите посланици драстично променят статута си. Като цяло новият ред ще наподобява американския. С каква цел Варшава разтърсва дипломатическия корпус и какви са последиците за полската външна политика?

Полското ръководство, представлявано от управляващата дясна консервативна партия „Право и справедливост“ (ПС), продължава да изумява с авторитарните си маниери. „Полските власти все още не са казали последната дума. В търсене на „къде другаде можем да се объркаме“ те се заеха с Министерството на външните работи, където все още има останки от професионалния дипломатически корпус “, пишат полските експерти.

Прочистване на професионалистите

Всъщност господата от ПС отдавна прочистват МВнР. При министър Витолд Вашиковски (който оглавяваше полската дипломация от 2015 до 2018 г.) МВнР беше активно „декомунизирано“ - министерството беше очистено от работещите в дипломацията от съветския период. При неговия наследник Яцек Чапутович чистката е продължена, макар и с по-малко усърдие - дори ПС разбра, че премахването на опитни служители твърде бързо отслабва външната политика на Полша и лично засяга интересите на управляващата партия. Например, това усложнява задачата на Варшава да спечели лидерство в Източна Европа, да намери начини за привличане на Вашингтон и други.

Сега, след „декомунизацията“, властите възнамеряват да започнат „деполитизиране“ на външното министерство. Или, по-точно, като го изчистят от други политически противници на ПС - така наречените проевропейци. Тези дипломати, които подкрепят по-голямото разбирателство между Варшава и Брюксел.

Да, отношенията на Полша с партньорите от ЕС вече са ефективно отстранени от компетентността на външното министерство, тези въпроси се решават от кабинета на министър-председателя. Те също така участват в някои въпроси на сътрудничеството между Варшава и Вашингтон. Според ПС обаче, цялото външно министерство е наситено с идеологически противници и затова то трябва да бъде изчистено напълно.

„На ПС му е писнало да воюва с де факто корпорацията, създадена своевременно от бившия външен министър Радослав Сикорски. Той е израснал във Великобритания, работил е в Щатите, но е идеологически проевропейски настроен и по едно време отказа да коленичи (меко казано) пред американците. Той изгради цялата система според себе си и своите възгледи. Затова сега департаментът е пълен с проевропейци, които намират по-голямо взаимно разбирателство в Брюксел, отколкото с политическото ръководство във Варшава. И ПС по същество провежда същата политика като Полша в рамките на съветския блок - те искат да се интегрират със своите по-големи братя (в случая европейците), да използват своите възможности и ресурси, но в същото време да поддържат свобода на действие“, коментира Дмитрий Офицеров-Белски, научен сътрудник към ИМЕМО на РАН.

За да прочисти дипломатическия корпус от професионални, обучени, но „погрешно мислещи“ елементи, ПиС прие закон, който сериозно ще реформира дипломатическия корпус. По този начин се премахват различни изисквания за кандидат за посланик. Ако по-рано човек идваше в полското министерство на външните работи отвън, той трябваше да премине през специална годишна програма за обучение, която завършва с труден изпит. Освен това, за да напредне в дипломатическата служба, гражданинът трябваше да знае поне два чужди езика. Сега тези условия не са необходими.

„Полезността ще се определя от компетенциите, опита, знанията, уменията, политическия произход и силата на влияние, а не непременно само формалните изисквания“, казва полският заместник-външен министър Марчин Пшидах. Освен това, посланикът е освободен от задължението да носи отговорност за имуществото на посолството, неговите финанси или спазването на правните норми в работата му (всичко това се прехвърля на плещите на другите). И накрая, сега посланикът в Полша не е чин (аналогичен на армейския), а само място на работа. Ако посланиците напуснат длъжността, те също губят правото да бъдат наречени посланици.

ПС описва това не като начин да превърне посланиците в политически назначения, а като вид демократизация на отдела. „Трябва да отделим политиците от бюрокрацията“, каза Збигнев Рау. Експертите обаче, меко казано, не са съгласни с него.

„Законът е необходим за укрепване на механизмите на ръчен контрол, основан на неформално политическо влияние, както и за затягане на гайките за обикновените дипломати и влошаване на системата на управление във външното министерство“, казва полският политически анализатор и експерт по международни отношения Адам Трачик. „Институционалният хаос, въведен от новия закон, може да доведе до там, че МВнР ще се превърне в институция, системно неспособна да изпълнява основните си функции. Самото министерство ще бъде сведено до ролята на ферма, където няколко господа непрекъснато спорят за това чия житница в крайна сметка ще донесе най-много зърно и кого да се сложи пред коритото“, допълни той.

Дилетанти, идиоти и шпиони

Дипломатите посочват цената, която цялата полска държава ще трябва да плати за подобно "ръчно управление" и превръщането на ведомството в корито. „Този въпрос засяга малка група хора, но тя е тази, която определя позицията на Полша по отношение на целия свят. Лошо внедрените промени ще доведат до катастрофа “, казва бившият полски посланик в Русия Катажина Пелчинска-Налеч.

Бившият външен министър Радослав Сикорски нарече закона "законодателно чудовище, подготвено от дилетанти". Всъщност основният „дилетант“ тук е авторът на закона, генералният директор на полското министерство на външните работи Анджей Папеж (който отговаря за кадровите въпроси, не докладва на министъра, докладва на премиера и се смята за сивия кардинал на отдела).

Въпреки факта, че г-н Папеж има зад гърба си близо 10-годишна кариера във външното министерство, се смята, че той разбира малко от дипломатическа дейност и още повече от протокол. Панът се престори, че мие гениталиите си в купа с вода, докато миеше ръцете преди влизаше в шинтоистко светилище в Япония, писа коментари за „изядените от молци“ чорапи на македонски дипломат и т.н.

Не е изненадващо, че той и други като него не разбират и не приемат спецификата на работата на дипломатическия корпус. И въпросът тук не е в „проевропейския“ характер на дипломатите, а в техните умения. „Постът на посланик става дело на безгрижен, по никакъв начин отговорен политически ръководител, който получава висока заплата, но в същото време всъщност не отговаря за работата на институцията. По същество човек, който не отговаря на каквито и да е критерии, може да бъде назначен за посланик ”, казва бившият полски посланик в Бразилия и Португалия Катажина Скоринска.

Разбира се, тази практика не е полско изобретение. Посланици без дипломатическо образование и без знание на езика често се назначават например от американците. Но все пак не става въпрос за случайни, а за много достойни кандидати - например големи бизнесмени, които са инвестирали в предизборната кампания на спечелилия кандидат и получили за награда топъл пост. Е, или просто са лични приятели на държавния глава, които искат малко слава и дипломатически статут.

Има много такива примери. Нещо повече, понякога продуцент на сапунени опери се оказва посланик, като Колин Бел, който стана посланик в Унгария през 2015 г. за набиране на пари за компанията на Обама. След него посланик стана бизнесменът и приятел на Тръмп Дейвид Корнщайн.

Всички тези парашутисти обаче не вредят много на американската политика - просто защото: а) са настанявани в непроблемни страни, б) на американския посланик се прощава много, че е американец, в) с делата на посолствата и дипломацията се занимават много професионални кадри. Посланиците изпълняваха по-скоро представителна функция. Поляците нямат такъв професионален дипломатически корпус от средно ниво.

„Следователно намаляването на професионализма да дипломатическия корпус ще доведе до това политиката на Варшава да стане по-провинциална. Може да се предположи, че контактите с африкански, азиатски и латиноамерикански държави, тоест тези, които изискват специална квалификация на дипломати, ще бъдат значително опростени “, казва Дмитрий Офицеров-Белски.

И това не е единствената отрицателна последица за Полша от чистката на дипломатическия корпус. Професионалните дипломати са не само лишени от перспективи за кариера, но и унизени, отнема им се възможността да се издигнат до ранг на посланик. Някои медии дори пишат, че този подход на властите може да доведе до „вербуването им от чужди държави, тъй като демонстрирането на уважение към хората, унижени от собствената им държава, е нещо като подкуп, ефективен инструмент на разузнаването“.

Разбира се, съществуват контраразузнавателни служби за борба с потенциални дезертьори - но, ще кажат песимистите, възможно е в един момент ПС да реши да прочисти тази структура от нелоялни към управляващата партия, намалявайки професионализма ѝ с по-нататъшно преобразуване в поредното „корито“. Вярно, това ще бъде с пъти по-трудно от външното министерство - ако външното министерство е заето от проевропейски господа, то проамериканските са в контраразузнаването. Следователно е малко вероятно ПиС, в рамките на стратегията „къде другаде да се сбърка“, да се заеме с контраразузнаването. Макар че…

Източник: „Поглед инфо”