Украйна? Горко й! Печат
Автор Експерт   
Вторник, 04 Май 2021 16:28

Украйна? Горко й!

Александър Попов, 04.05.2021

Четем и пишем за Украйна , а знаем ли за каква страна действително става дума? Малко цифри.. Втората по размер територия в Европа, Първо место в Европа по изкопаване на уранова руда, Второ место в Европа по запаси на титанова руда, Второ место в Европа по наличие на манганови руди, Второ место по запаси на желязна руда, Трето место в Европа по разузнати шистови газови полета.

А сега обърнете внимание : ЧЕТВЪРТО место в света по съвкупната стойност на природните ресурси!!!!

Още по-впечатляващи са даденостите в аграрният сектор.. Първо место в Европа по разорани площи , Трето место по площите на чернозема /25% от световният обем/ В Първата петица в световното производство на пшеница , ръж , ечемик царевица и слънчоглед, както и на картофи..

При население след раздялата с СССР от около 45 млн и загуба почти една четвърт , Украйна в момента може да изхранва население от 600 МИЛИОНА ....

Впечатляващо бе и развитието на Украйна в областта на промишленото производство. Първо место в Европа по производство на амоняк, Второ место в Европа по развита газопреносна система, Трето место в Европа по мощност на АЕС, Трето место в Европа по развита железопътна система, Трето место в света по експорт на чугун, в Четворката по производство на ракетоносители в света , както и развито самолетостроене , по експорт на титан , по експорт на турбини за атомни електростанции.. В областта на електрониката имаше огромни клъстери в Харков и Лвов...

А сега да погледнем къде е съвременна Украйна..

В световният рейтинг за процъфтяването от 149 страни , Украйна се намира на 111 место...

Украйна е страната в Петицата по загуба на население

По рейтинга на корупцията страната е на незавидното 117 место от 180 възможни.

По благосъстояние на населението Украйна е на 92 место в света , последното в Европа..

По защита на интелектуалното право е на предпоследно место в света...

Украйна е страната , която най- много в Европа зависи от МВФ и разни други заеми и в течение на дълъг период се намира пред мораториум по плащанията и дефолт..

Ще кажете Приятели , все пак държавата сега се създава като такава , от сега нататък предстои само напредък..

Разрешете ми да бъда скептичен.. При наличие на неразрешим вътрешнополитически проблем, който се превръща в териториялен , тази държава не я очаква никакво бъдеще. Тя се представя като геополитическа ябълка на раздора , подхранвана от шовинистични и националистически подбуди , с възможност да се превърне в искрата за Глобален сблъсък.. И тук не е местото да се съжалява за прекъснатите икономически , научни и културни връзки с братската си по същество Русия , а за предстоящите потоци от кръв заради някаква ефимерна "незалежност".. Горко й!

 

Фейсбук, 04.05.2021