Черноморието – зона на мира? Печат
Автор Експерт   
Вторник, 01 Юни 2021 17:22

Черноморието – зона на мира?

д–р Огнян Гърков

Извън призива на Черноморския институт (проф. Маруся Любчева, проф. Нако Стефанов) „България и Черно море – зона на мир”, чета за сетни Радини вълнения, породени от поредния нюанс във вашингтонската или московската противонасочена политическа реторика и лексика.

Пентагона, Байдън, Путин, „Северен поток 2”, Киев, Варшава... Накратко казано, ежедневна „мисирска” прехрана! Понякога „хонорувана”, кому в долари, кому в рубли? Експерти, политолози, политици?

Но да погледнем истината в Очите! В кварталните кръчми, а дори в училищата знаят, азбучните истини, че:

1. Двете империи никога не са били в състояние на война.

2. И биват често съюзници.

3. Щом имат интерес са си отстъпвали или продавали и окупирани територии (като Аляска), разпределяли са си зони на влияние и са преотстъпвали васали и победени.

4. Насъсквайки ги срещу другия „велик” зад гърба му. Да конкретизирам ли?

5. Е, имало е време за псевдовойни (студени, идеологически) между върхушките за сметка на своите народи и ЧРЕЗ МЕСТНИ МАРИОНЕТКИ на подчинените си съюзници - рая.

6. Но псевдо- и бизнесвойните бяха доста по-хуманни за нас българите от въздушния геноцид над София и България през 1943-44 г. с хиляди невинни цивилни жертви от самолети на сегашните ни приятели, или от вероломния обстрел и бомбардировка на Варна от бившите освободители на 14 октомври 1915 г.

7. Вместо клишето „да четем между редовете” за поредните ситуационно пропагандни самоутвърждавания на чиновници от дълбоките държави на „великите сили”, не би било зле да не забравяме „бомбено-убийствените им образци”, вървейки напред.

8. Понякога двете империи ми приличат на братовчеди-тарикати, които от време на време се карат за поредно преразпределение на наследство. Налице е и съвместната им творба във Вардарска Македония, със сръбска мерудия.

9.От столетия не е нужно и не можем да мерим „военен мегдан” с империите. Но няма защо да кършим ръце и да изпълняваме чужди поръчки. Членството на България в НАТО и ЕС не я прави задължително военна база, още по-малко длъжна да участва във военни конфликти държава! Даже Хитлер не успя да ни отклони в нежелана посока!

10. През юли 2016 г. премиерът Борисов, ако е бил искрен, призова „Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници”.

И накрая: Защо да не напомним на новите родни администрации да потвърдят и пристъпят към практическа реализация на миролюбивата инициатива !