Национално достойнство и интереси или съюзническа ибрик–солидарност? Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 17 Юни 2021 11:12

Национално достойнство и интереси или съюзническа ибрик–солидарност?

Огнян Гърков

Не разбирам пораженческите позиции на иначе опитни бивши и отговорни колеги относно готовността им да угодим на „доказаните, развитите демокрации” в НАТО, ЕС, света и околностите му едва ли не за промяна на българската позиция по започване на преговори на Повардарието за членство в Европейския съюз.

Съществувал натиск в полза на Скопие и от страна на САЩ, за Евросъюза споменах вече, от Западните Балкани, дори от Албания. Били сме в пълна изолация ? Дори Гърция и Франция, Чехия и Словакия подкрепяли Вардарска Македония ? Кършат ръце, че при разпуснат парламент и служебно правителство не можело да се вземе коригиращо решение? Възспирали сме разширяването на ЕС ?

Няма да повтарям добре известните 3 разумни и достатъчно дипломатични условия пред Скопие на последните две български правителства, около които в страната явно съществува съкрушителен консенсус. Въпреки че правителството на Борисов и патриоти носят пълна вина за прибързаното, натегаческо подписване на с нищо не задължаващия Вардарска Македония договор. А пропуските да разяснят системно и убедително българската кауза по Македония и вардарската й частична творба на Сърбия, удбите й, Москва, Коминтерна, САЩ носят всички български правителства от ¾ век насам! Не разбирам за ново потупване по рамото ли от Големия и по-малко Големите Братя се „борят” тези безкритично на бърза ръка „маке-ЕС-интегратори”? Да се откажем от миналото, от националното си достойнство, от хиляди пожертвани български животи в името на нереализирани фикции на брюксело-отвъдокеански бюрократ-михлюзи? При това с мощни опоненти като Китай и вечните „на всяка манджа мерудии” и с двойни стандарти САЩ и Русия?

Не разбрах какво ни донесе безмисленото навеждане да признаем Косово, непризнато второ десетилетие от 5 други държави-членки на ЕС ? Нито пък – исторически безпрецедентното - да се подлагаме с гратис предоставяне на чужди военни бази на българска територия, вместо да подкрепим инициативата за превръщане на Черно море в зона на мира ? Без да градим безплатно на „Газпром” и Русия газопроводи през наша територия! Или пък предварителното с години финансиране на мощната щатска икономика с български бюджетни милиарди за самолети на чертеж, докато наш опитен пилот гине в излишни учения в Зоната на мира Черно море при неизяснени обстоятелства?

При изработване на политико-дипломатическа позиция обикновено се търси баланс далеч от крайностите. Ако едната крайност е безпрекословна и безусловна подкрепа на мерака на Скопие към брюкселските еврофондове в името на васално подчинение пред Вашингтонско-Брюкселския „Коминтерн”, а другата е националното достойнство и самоуважение, сегашната позиция на МВнР буди адмирации у мен. А между респектиране на националната памет и достойнство и ибрикчийството - пред дори ЕС и НАТО и членството в тях - изборът на мнозинството българи, освен на работещите и прехранващи се с и в двете структури, би бил лесно предсказуем и еднозначен, може би?

Или не мислите така?