Защо цените на природния газ в Европа главоломно се покачват? Печат
Автор Експерт   
Сряда, 22 Септември 2021 17:22

Защо цените на природния газ в Европа главоломно се покачват?

САЩ обещаха да залеят Европа със своя втечнен природен газ, но вместо това американските танкери отиват в Азия срещу съответната "азиатска премия".

Група членове на ЕП изпратиха писмо до Европейската комисия, в което призовават за разследване на предполагаемото рязко повишаване на цените на газа в Европа от страна на "Газпром". Инициативата е на група от 40 парламентаристи от Полша и балтийските републики, които са подали официално искане до Европейската комисия за антитръстово разследване на "Газпром".

Междувременно призивът не се роди сред политиците на "млада Европа". Инициативата е атлантическа. Изданието Атлантически съвет пише: "С нарастването на опасенията относно доставките на руски газ за Европа американските сенатори Туми и Тед Круз заплашиха да отложат за неопределено време утвърждаването на петима служители на Министерството на финансите, ако администрацията на Байдън не включи в черния списък фирмата, която наблюдава руския проект за газопровод "Северен поток 2".

На американските конгресмени им пречи руско-германския газопровод, какво да се прави. А цената на газа в Стария свят вече надхвърли рекордните 950 долара за хиляда кубически метра. Експертите прогнозират, че цената може да надхвърли 1000 долара. Според Константин Симонов, директор на Националния фонд за енергийна сигурност, цените на природния газ на европейска територия се увеличават главно заради метеорологичните условия, намаляването на доставките на втечнен природен газ и липсата на газ в хранилищата преди отоплителния сезон. Спекулативните фактори също допринасят за повишаването на цените.

Алексей Милер, ръководител на Газпром, припомни, че през миналата зима страните от ЕС са взели рекордните 66 млрд. куб. м газ заради студената зима и пролет, а тази година периодът на нагнетяване в хранилищата е започнал три седмици по-късно от обичайното. Голямото изоставане на Европа в инжектирането на газ и нарастващото търсене на газ доведоха до рекордно високи цени на газа в Европа, които могат да бъдат надхвърлени в близко бъдеще. "Въпреки това, дори и при рекордни цени в Европа, доставките на втечнен природен газ се насочват към по-престижния азиатски пазар, който остава по-привлекателен", каза шефът на Газпром Милер.

Има и други причини. Опасностите, които крие налагането на прословутия "енергиен преход", са подчертани от Bloomberg: «Хаотичното преминаване към възобновяеми източници, за да се спаси планетата от глобалното затопляне, се превърна в енергийна криза за Европа. Нестабилната работа на вятърните паркове принуди държавите да купуват изкопаеми горива на рекордно високи цени, за да не останат без електричество. Слабите ветрове принудиха европейците да застрашат целите си в областта на климата и да увеличат зависимостта си от въглища и газ, които са вредни за атмосферата.»

"Великобритания и някои континентални европейски страни все повече използват вятърна енергия за производство на електроенергия, но през последните седмици времето беше такова, че приносът на вятърната енергия към общия микс от производства значително намаля. При тези условия се налага да използваме предимно газ, което увеличава търсенето на газ.

Украинският енергиен експерт Дмитрий Марунич вижда няколко причини за рязкото повишаване на цените на газа и те също нямат нищо общо с Газпром. Първо: спецификата на новия газов пазар в ЕС, където цената се формира чрез механизми за обмен. Второ: "През този сезон газът активно се изтегля от съоръженията за съхранение... В съоръженията за съхранение се изпомпва по-малко газ. Освен това газът се използва активно за промишлени и енергийни нужди. Освен това другите доставчици на газ, които не са по тръбопровод, не могат да компенсират дефицита", каза Марунич и добави: "Газпром спазва изцяло договорните си задължения. Няма да намерите нито един доклад в европейските медии или нито един съдебен иск, а такива щеше да има, ако "Газпром" не беше изпълнил нещо. Всичко е ясно описано в договорите".

И ако търсите политическа причина за повишаването на цените на горивата, трябва да погледнете в посока САЩ. Те бяха тези, които обещаха да "залеят" Европа с техния втечнен природен газ, но вместо това танкери с втечнен газ от Америка се отправят към Азия.

Днес руският втечнен природен газ е вторият по продажби  в Европа, отстъпвайки само на катарския втечнен природен газ. А лъвският пай от пазара все още принадлежи на тръбопроводния газ на "Газпром". В същото време, отбелязва германският Handelsblatt, руският втечнен природен газ е по-евтин от американския, а повече от половината от целия газ се доставя в Европа по тръбопроводи. «Газпром» не трябва да се притеснява за дела си на европейския пазар.

Демаршът на полските и балтийските евродепутати е опит да се промени мнението им. "Тези мозъци измислиха пазарно ценообразуване на природния газ още при предишната Европейска комисия и ето го резултатът", коментира В. Путин през септември главоломното увеличение на цената на синьото гориво в Европа.